City of Vantaa

06/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/20/2024 05:57

Vantaalla torjutaan haitallisia vieraslajeja mobiilipelin avulla

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen vaikutuksesta muualta levinneitä eläin- tai kasvilajeja, jotka voivat lisääntyä voimakkaasti ja viedä tilaa alkuperäiseltä luonnolta vähentäen luonnon monimuotoisuutta. Pelin avulla halutaan lisätä tietoisuutta vieraslajeista ja kannustaa asukkaita niiden torjuntaan.

Kitkettäviä alueita Kuusijärveltä Varistoon

Peliin pääsee mukaan lataamalla Crowdsorsa-mobiilipelin, luomalla käyttäjätunnuksen ja avaamalla Vantaan vieraslajitorjuntatehtävän. Pelin kartasta näkee kitkettävät alueet, joita on Kuusijärven ympäristössä, Kolohongassa, Itä-Hakkilassa, Tammistossa, Varistossa ja Myyrmäessä. Kitkettävien alueiden rajaukset näkyvät mobiilipelisovelluksessa.

Kitkettäväksi valittu alue videoidaan ennen kitkentää ja sen jälkeen, ja lopuksi videot lähetetään pelin kautta Crowdsorsalle tarkistettavaksi, minkä jälkeen torjunnasta saa tililleen palkkion, joka on enimmillään 25 senttiä neliömetriltä. Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin.

Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Palkkiobudjetti riittää arviolta noin 6000 neliömetrin alan kitkentään. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Mobiilipeli täydentää työtä vieraslajien torjumiseksi

Mobiilipeli on pilottikokeilu, joka täydentää kaupungin ja asukkaiden muuta työtä vieraslajien torjumiseksi. Vieraslajeja torjutaan myös kahden Vantaan kokopäiväisen kesätyöntekijän voimin, minkä lisäksi asukkaille järjestetään talkoita vieraslajien kitkemiseksi. Lisäksi asukkaita kannustetaan muutoinkin itsenäiseen vieraslajien kitkemiseen kesän Soolotalkoot-kampanjan puitteissa.

"Uuden kokeilun taustalla on vieraslajien torjunnan tehostamista koskeva valtuustoaloite, ja myös asukkaat ovat toivoneet uusia osallistumismahdollisuuksia vieraslajien torjuntaan. Mobiilipelin avulla voimme lisätä tietoa vieraslajeista, ja saamme innostettua talkootyöhön mukaan myös vaikkapa perheitä", kertoo Vantaan kaupungin ympäristösuunnittelija Anna Ojala.

Vieraslajien torjunta on osa Vantaan tavoitetta olla luontopositiivinen, eli parantaa Vantaan alueen luonnon tilaa nykyisestä. Tavoitteena on yltää luontopositiivisuuteen vuoden 2030 loppuun mennessä.

Lisätietoja Soolotalkoot-kampanjan kitkentäkohteista ja kaupungin järjestämistä vieraslajitalkoista Osallistu talkoisiin-sivulla.