11/13/2024 | News release | Archived content
Turun ammatti-instituutti (TAI) on mukana Erasmus+ -rahoitteisessa Care about IT -hankkeessa yhdessä Alankomaiden, Italian ja Viron kanssa. Hankkeessa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) sekä IT-alan yhteistyötä ja hyvinvointiteknologian opetusta sekä lisätään yleisesti alan tunnettavuutta. TAIn kehittäjäopettajien vastuualueena on kehittää osaamismerkkejä hyvinvointiteknologian opetukseen moniammatillisessa yhteistyössä.
Osaamismerkeillä tarkoitetaan yhtä tutkinnon osaa pienempiä opintokokonaisuuksia. Osaamismerkkien perusajatus on tehdä näkyväksi muuallakin kuin virallisessa tutkintojärjestelmässä hankittua osaamista, ja niitä voidaan hyödyntää myös osana tavallista opetusta.
Ensimmäinen osaamismerkkimme käsittelee terveys- ja hyvinvointiteknologian etiikkaa. Osaamismerkkejä ryhdyttiin kehittämään yhdessä lähihoitajaopiskelijoiden, hankkeen kehittäjäopettajien ja S2-opettaja Matias Säilyn kanssa. Kaikki ryhmän opiskelijat olivat suomi toisena kielenä (S2) -opiskelijoita. Osaamismerkin materiaaleja sekä niiden soveltuvuutta ja ymmärrettävyyttä testattiin ja kehitettiin yhdessä opiskelijoiden kanssa.
S2-opettajan rooli materiaalien kehittämisessä ja testaamisessa oli suuri. Lähihoitajan on työssään paitsi osattava lukea, tuottaa ja soveltaa kirjallisia ohjeita myös kyettävä selittämään hyvinvointiteknologisten laitteiden käyttöä asiakkaille ymmärrettävästi. S2-opettajan avustuksella opiskelijoita ohjattiin kiinnittämään huomiota aihealueen keskeiseen sanastoon sekä asiakasohjauksen kielellisiin rakenteisiin, joita oppitunneilla yhdessä harjoiteltiin. Opiskelijat kirjoittivat erilaisten hyvinvointiteknologisten laitteiden ominaisuuksista ja käytöstä ensin kirjallisia käyttöohjeita, joista valmisteltiin suullisia esityksiä näyttöpäivän esittelyjä varten.
Hyvinvointiteknologia ja etiikka voivat aihealueina tuntua opiskelijoista ensi alkuun vierailta, abstrakteilta ja vaikeasti lähestyttäviltä, kuten kävi tämänkin ryhmän kanssa. Nopeasti opiskelijat kuitenkin havaitsivat, että terveys- ja hyvinvointiteknologiassa ja niihin liittyvissä eettisissä kysymyksissä on kyse aivan tutuista hoitotyön välineistä ja palveluista sekä niihin liittyvistä arkipäivän tilanteista, joiden käyttöön ja ominaisuuksiin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti. Yksi Care about IT -hankkeen motto onkin: "Teknologiaa ei pidä pelätä, sitä tulee vain ymmärtää."
Ammatilliseen opetukseen integroitu S2-opettajan tuki on tärkeää niin opiskelijoille kuin ammatillisille opettajille. Ammatinopettajilla on teoreettista ja kokemuspohjaista tietoa opettamastaan alasta, ja S2-opettaja on kielen ja viestinnän asiantuntija. Saumaton yhteistyö palvelee erinomaisesti opiskelijoiden tarpeita: heille lisävarmuutta tuo opettajien antama välitön palaute ja mahdollisuus suunnitella ja harjoitella näyttöpäivän tapahtumia etukäteen. S2-opettajan tuki auttoi kehittäjäopettajia kiinnittämään huomiota abstraktin ja vaikean käsitteistön opettamiseen ja havainnollistamiseen sekä yleisesti opetuksen selkeyteen. Kehittäjäopettajat saivat myös enemmän ymmärrystä selkomateriaalien käytöstä ja soveltamisesta.
Care about IT -hankkeen ensimmäinen osaamismerkki valmistuu avoimeen testaukseen Thinglink-oppimisympäristössä marraskuussa 2024. Hankkeessa kehittäjäopettajina toimivat Ruiskadun kampuksen sote-opettajat Jenni Suonpää ja Reino Tissari sekä Juhannuskukkulan koulutalon TVT-opettajat Minna Ikiviita ja Jenna Pesola.
Lisätietoja hyvinvointiteknologian etiikan osaamismerkistä voit kysyä kehittäjäopettajilta. (Sähköposti muotoa [email protected])
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) kantaa. Euroopan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä.