11/04/2024 | News release | Distributed by Public on 11/04/2024 06:02
Regeringen har utsett professor Filip Johnsson till ny ledamot i Klimatpolitiska rådet från och med 1 november 2024. Filip är professor i energisystem på Chalmers där han forskar om energisystemets omställning till 2050, bland annat om åtgärder för att minska klimatpåverkan från energisystemet på ett kostnadseffektivt sätt.
- Ett perspektiv som jag hoppas kunna lyfta i rådet är att Sverige faktiskt har bland Europas bästa möjligheter för energiomställningen och det gäller speciellt när det gäller elektrifiering, säger Filip Johnsson.
Klimatpolitiska rådet är en del av Sveriges klimatpolitiska ramverk och har som uppdrag att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. Ledamöterna sitter i högst tre år i följd, ordförande i högst sex år.
Filip Johnsson är en av Sveriges mest framstående forskare inom området uthålliga energisystem och har sedan många år en självklar plats som expert i den svenska energidebatten, ett arbete som han mottog Stiftelsen Åforsks årliga pris för "framstående kunskapsspridning" 2021. Filip är programchef för forskningsprogrammet Mistra Electrification, som arbetar för att påskynda en rättvis och hållbar energiomställning, samt biträdande programchef i forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit som undersöker Sveriges tekniska, ekonomiska och politiska utmaningar mot nollutsläpp.
Filip, vilken kunskap och vilka perspektiv kommer du att lyfta i rådet?
- En sak jag hoppas kunna lyfta är att Sverige faktiskt har bland Europas bästa möjligheter för energiomställningen och det gäller speciellt när det gäller elektrifiering. Vi har redan ett i det närmaste koldioxidfritt elsystem, mycket stor potential för land- och havsbaserad vindkraft och en nettoelexport över året. Vi har också industrier som ligger långt fram såväl inom elektrifiering som när det gäller utveckling och produktion av nya tekniker för framtidens elsystem. På sikt kan såklart även kärnkraft, där det finns ett förnyat intresse, vara aktuellt. Jag hoppas kunna lyfta dessa aspekter på ett konstruktivt sätt.
På vilket sätt kommer forskningsresultat från Mistra Electrification och Mistra Carbon Exit att komma till nytta i din nya roll?
- Båda forskningsprogrammen ligger mitt i prick tidsmässigt. Forskningen inom dessa två program handlar både om elektrifieringen av industri- och transporter som är mycket aktuellt och om hur industrin kan ställa om sina värdekedjor, innefattande utsläpp upp- och nedströms den egna verksamhetens påverkan. Men kanske är det viktigaste att Mistraprogrammen är tvärvetenskapliga vilket gett mig en bred bild över de möjligheter och utmaningar som finns i klimatomställningen. Det hoppas jag kan komma väl till pass i mitt arbete i rådet.
Vad ser du fram emot?
- En sak är att jag tycker är väldigt stimulerande att vara en del av en grupp forskare med olika vetenskaplig bakgrund som samlas kring en gemensam frågeställning. Det ger en bredd samtidigt som man får en insikt i de olika perspektiv som behöver beaktas för att förstå utmaningar och möjligheter med olika tekniker och styrmedel, säger Filip Johsson.
I samband med att Filip Johnsson utsågs tog också nuvarande ledamoten Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, plats som ny vice ordförande.
- Vi välkomnar Filip Johnsson som ny ledamot i rådet, han kommer att bidra med viktiga kunskaper till rådets arbete. I den nya rollen som vice ordförande kommer Olof Johansson Stenmans kompetens och bakgrund att komma väl till pass och göra stor nytta. Jag är mycket nöjd att rådet åter är fulltaligt och att vi nu fullt ut kan fokusera på vårt uppdrag, säger Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet.
Läs mer om Klimatpolitiska rådet på rådets webbplats.
Foto: Anna-Lena Lundqvist