City of Turku

16/08/2024 | News release | Distributed by Public on 16/08/2024 18:49

Opiskelijat ennakoivat tulevaisuutta luovasti ja rohkeasti

Opiskelijat saivat käyttää mielikuvitustaan myös siinä, kun he pohtivat millaisia uusia ammatteja opiskelijoiden omilla aloilla voisi olla kymmenisen vuoden kuluttua vuonna 2035.
16.08.2024

Opiskelijat pohtivat tulevaisuutta keväällä toteutetussa Juhannuskukkulan koulutalon Tyhy-päivässä (15.5.) sekä Ruiskadun kampusseikkailupäivässä (21.5.). Kyseisissä tapahtumapäivissä oli kaiken muun aktiviteetin joukossa opiskelijoille tarjolla "Tulevaisuusnurkkaus", jossa opiskelijat saivat tilaisuuden virittäytyä tulevaisuuteen. Tulevaisuusnurkkaus tempaisikin hienosti nuoria pienten tulevaisuustehtävien äärelle, jossa sai miettiä, ideoida ja kuvitella tulevaisuuden ilmiöitä, mahdollisuuksia ja mahdollisia muutoksia.

Kun opiskelijat pohtivat tulevaisuutta, nousivat päällimmäisiksi ajatuksiksi heille muun muassa menestyminen, työ, rikkaus, raha, rauha, rakkaus, perhe, mahtavuus, ilo ja onnellisuus sekä tekoäly ja teknologia, mutta myös jännittävyys, pelottavuus, huolestuneisuus ja epävarmuus. Nuorten ajatukset kuvastavat hyvin esimerkiksi sitä, miten opiskelemalla itselle ammatin päästään kiinni menestymisen mahdollisuuksiin, työhön ja tuloihin. Myös perheen merkitys nuoren elämässä näyttäytyi tärkeänä. Esille nousivat myös teknologia ja tekoäly, joiden kehityksen tahdilta emme voi välttyä kukaan. Osaammeko vielä edes aavistaa, miten ja kuinka paljon vaikkapa tekoäly tulee muuttamaan opiskelun ja työnteon tapojamme ja käytäntöjämme tulevaisuudessa? Opiskelijoiden ajatuksissa tulevaisuus kuvastui hienosti myös onnellisena, iloisena ja jännittävänä, mutta myös epävarmana ja huolestuttavana.

Opiskelijat miettivät myös erilaisia muutosilmiöitä, jotka vaikuttavat vaikkapa työelämään tai voivat yllättää tulevaisuudessa. Vahvistuvina ilmiöinä nähtiin esimerkiksi tekoäly, maahanmuutto, saasteet, ilmastonmuutos, materiaalien uusiokäyttö, kierrättäminen, robotit ja mellakat. Heikkenevinä ilmiöinä nostettiin esille muun muassa kirjoitus- ja lukutaito, käytännön työ monilla aloilla, ihmisoikeudet ja sosiaaliluokkien eriarvoisuus. Opiskelijat nostivat esille myös villejä kortteja eli sellaisia tekijöitä, joilla on pieni mahdollisuus toteutua, mutta toteutuessaan ilmiöllä on suuri vaikutus; Tällaisiksi ilmiöiksi opiskelijat esittivät muun muassa maailman rauhan, uuden pandemian, kyberrikollisuuden ja älyllisen elämän löytymisen avaruudesta. Esitetyt ilmiöt ja villit kortit kertovat varsin hyvin muuttuvasta maailmastamme, ja siitä, miten hyvin nuoret tiedostavat näitä muutoksen tuulia ja mahdollisuuksia.

Opiskelijat saivat käyttää mielikuvitustaan myös siinä, kun he pohtivat millaisia uusia ammatteja opiskelijoiden omilla aloilla voisi olla kymmenisen vuoden kuluttua vuonna 2035, ja millaista osaamista näissä ammateissa tarvitaan. Opiskelijat ideoivat hienosti esimerkiksi seuraavanlaisia ja varsin mahdollisia ammatteja osaamisineen:

  • Itsepalveluapteekin opas "Teemu Teeseitse"; osaamisena tarvitaan mm. neuvontaosaamista appin käytössä, päivystysosaamista.
  • Annosjakelulääkkeiden kuljetusrobotin huoltaja "Heikki Huoltaja"; osaamisena edellytetään mm. asentajan taitoja, lääketeknikon koulutus ja lääketuntemusta.
  • Virtuaalimaailman graafikko, 4D-tulostaja, pelintekijä; osaamisena tarvitaan mm. luovuutta, ohjelmiston käyttötaitoa ja geometristä hahmotusta.
  • Salamankerääjä; osaamisena edellytetään mm. sähkö- ja automaatioalan osaamista ja maantieteen hallintaa.
  • Robottikouluttaja "Ape"; osaamisena tarvitaan robotin kouluttamis- ja opettamisosaamista.
  • Robottikoirien asentaja; osaamisena edellytetään mm. kädentaitoja, luovuutta ja ongelmanratkaisua.
  • Muita uusia ammatteja esitettiin mm. seuraaavanlaisia: AI valokuvaaja, mediateknikko, robotti verokarhu AI/verokarhuilija, koodien tarkastaja, E-sports, laborobotti/laborantti 2070.

Tulevaisuusnurkkauksessa päästiin myös ideoimaan tulevaisuuden uutisotsikkoja kymmenisen vuoden kuluttua vuodelle 2035, ja otsikot olivatkin varsin oivaltavia. Seuraavassa esimerkkejä otsikoista:

  • "Hyperloop-tekniikka mullistaa työmatkaliikenteen."
  • "Hologrammien käyttö lisääntynyt työelämässä: mahdollisuus 'läsnäoloon' paikasta riippumatta."
  • "Turkuun on tullut ratikka monen vuoden harkitsemisen jälkeen."
  • "Joka kotiin AI robotti! Luo unelmiesi palvelija."
  • "Onko teleportaatio sittenkin mahdollista? Keksijät keksi ehkä mahdollisesti teleportaatiotavan."
  • "NASA:n astronautit ovat laskeutuneet Mars-planeetalle."
  • "Tuletko työskentelemään kymmenen vuoden sisällä AI:lle?"
  • "Koulutuksista karsitaan. Nykypäivän nuoret eivät opiskele perusaineita, sillä googlesta saadaan tietoa nopeammin."

Kaiken kaikkiaan opiskelijatkin tarvitsevat ennakoinnin taitoja ja tulevaisuusvalmiuksia, joiden avulla ja joita soveltamalla pärjätään nopeasti muuttuvassa maailmassa, opiskelu- ja työelämässä. Tulevaisuusnurkkaus toimikin hyvänä hetkellisenä ajatusten virittäjänä ja herättelijänä tulevaisuuteen, sen tuomiin muutoksiin ja uusiin osaamistarpeisiin.

Tietoa kirjoittajasta

Kristiina
Ojala
Turun ammatti-instituutti

Tietoa kirjoittajasta

Anna-Mari
Brask
Turun ammatti-instituutti