ESA - European Space Agency

09/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/25/2024 07:06

ESA-DLR's analoge maanfaciliteit geopend

Back to IndexEnglishFrenchGermanItalianSpanishScience & Exploration

N° 52-2024: ESA-DLR's analoge maanfaciliteit geopend

24 September 2024

LUNA, Europa's nieuwe "maan op aarde", zal een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van de maanverkenning.

De inhuldiging van LUNA, de analoge maanfaciliteit die gezamenlijk wordt gebruikt door ESA en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (Deutsche Zentrum für Luft - und Raumfahrt, DLR), vond plaats op 25 september in Keulen, Duitsland.

De faciliteit, die is ontworpen om het maanoppervlak na te bootsen, bevindt zich naast het Europese astronautencentrum van ESA en zal worden gebruikt om astronauten, wetenschappers, ingenieurs en missie-experts voor te bereiden op het leven en werken op de maan.

Het zal onderzoek, ontwikkeling en geïntegreerd testen van ruimtevaarttechnologie onder realistische omstandigheden vergemakkelijken en waardevolle inzichten bieden voor aankomende maanmissies, zoals het Artemis-programma van NASA, dat astronauten voor het eerst in meer dan 50 jaar naar de maan zal sturen.

ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher zei, "De opening van LUNA markeert een belangrijke mijlpaal in de Europese ruimteverkenningsinspanningen. Deze unieke faciliteit, met het vermogen om maancondities te repliceren, bevordert ons begrip van de maan en bereidt ons voor op toekomstige missies. We zijn er trots op dit project te leiden, dat Europa in de voorhoede van de maanverkenning en daarbuiten plaatst, terwijl het ook internationale samenwerking in ruimteonderzoek bevorder."

Gasten uit de ruimtevaartsector en overheidsfunctionarissen woonden de inhuldiging bij van Europa's geavanceerde ruimteonderzoeksfaciliteit, waaronder ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher, voorzitter van de Raad van bestuur van DLR Anke Kaysser-Pyzalla, de minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst, naast vice-minister-president van Noordrijn-Westfalen Mona Neubaur en de federale regeringscoördinator voor de Duitse lucht- en ruimtevaart Anna Christmann, evenals vertegenwoordigers van NASA.

LUNA zal bijdragen aan het optimaliseren van onze voorbereidingen op activiteiten op het maanoppervlak door onderzoek naar technologieën en innovatie voor ruimteverkenning. Dit omvat zowel robotica als kunstmatige intelligentie, het gebruik van lokale hulpbronnen en cycli die hulpbronnen sparen tot regeneratieve energiesystemen. LUNA biedt een uniek scala aan elementen voor wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling onder één dak. In de rol als 'maan op aarde' zal LUNA activiteiten op de maan vanuit Duitsland duurzaam ondersteunen," zegt Anke Kaysser-Pyzalla, voorzitter van de Raad van Bestuur van DLR.

"LUNA betekent een grote sprong voorwaarts in onze inspanningen om ons voor te bereiden op menselijke verkenning van de maan en daarbuiten. Door het maanoppervlak te repliceren en essentiële inzichten te bieden in oppervlakteoperaties, zal deze faciliteit ons helpen de uitdagingen van toekomstige ruimtemissies aan te pakken. De samenwerking met DLR op dit project benadrukt de kracht van internationale samenwerking en onze gedeelde inzet om samen ruimteverkenning te bevorderen," aldus ESA-directeur van menselijke en robotische verkenning Daniel Neuenschwander.

LUNA beschikt over een gebied van 700 vierkante meter dat het maanoppervlak repliceert met behulp van 900 ton van basalt afgeleide vulkanische korrels en rotsen, verwerkt tot een materiaal dat bekend staat als "regolith simulant", wat een unieke testomgeving biedt. Een diep vloeroppervlak maakt boringen en steekproeven tot drie meter onder het oppervlak mogelijk, waardoor onderzoek naar regoliet, inclusief bevroren maangrond, mogelijk wordt.

Ondertussen bootst een zonsimulator de dag- en nachtcycli op de maan na, inclusief de uitdagende lichtomstandigheden in maanpolaire gebieden.

Geavanceerde controlekamers zijn in realtime gekoppeld aan missiecontrolecentra in Duitsland en wereldwijd. In de toekomst zal de analoge faciliteit ook worden verbonden met de maanpoort, of zelfs de maan zelf voor naadloze missiesimulaties.

Binnenkort worden extra functies geïmplementeerd, zoals een zwaartekracht-lossysteem om de zwaartekracht van de maan van een zesde van de aarde te simuleren en een instelbare helling voor het testen van mobiliteit op maanhellingen.

LUNA is ontworpen als een open hub, beschikbaar voor ruimtevaartorganisaties, academici, onderzoekers, ruimtevaartindustrie, start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen van over de hele wereld.

Voor meer informatie

https://luna-analog-facility.de/en/

Quotes from astronauts and senior officials who attended the ceremony

Voor media vragen kunt u contact opnemen met [email protected].

Beelden

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Sets/LUNA/(result_type)/images

https://photolibrary.esa.int/home-page/

Algemene voorwaarden voor het gebruik van ESA-beelden

www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images

Voor vragen of meer informatie over ESA-beelden kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected].

Video's

ESA Establishments stock footage

https://www.esa.int/esatv/Videos/2021/05/ESA_Establishments_B-Rolls

ESA DLR LUNA Analog Facility - stock footage

https://www.esa.int/esatv/Videos/2021/05/ESA_Establishments_B-Rolls/ESA_EAC_-_LUNA_Analog_Facility

https://www.esa.int/esatv/Videos/2021/05/ESA_Establishments_B-Rolls/ESA_EAC_-_LUNA_Analog_Facility_Close-ups

https://www.esa.int/esatv/Videos/2021/05/ESA_Establishments_B-Rolls/ESA_EAC_-_LUNA_Training_Facility_-_Animation_no_sound

ESA DLR LUNA Analog Facility - interviews

https://www.esa.int/esatv/Videos/2024/09/ESA_DLR_LUNA_Analog_Facility_-_interviews

To download this clip, please first register to the ESA video library for professionals. Once logged in, please click on the "download the clip" blue link under the player of the video.

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos
https://www.esa.int/esatv/Videos_for_Professionals

Algemene voorwaarden voor het gebruik van ESA-video's:
https://www.esa.int/spaceinvideos/Terms_and_Conditions

Voor vragen of meer informatie over ESA-video's kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected].

Sociale media

Volg ESA via: 
X: @esa ,
Instagram: Europeanspaceagency
Facebook: EuropeanSpaceAgency
YouTube: ESA
LinkedIn: European Space Agency - ESA
Pinterest: European Space Agency - ESA

Over de Europese ruimtevaartorganisatie

De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) biedt Europa's toegangspoort tot de ruimte.

ESA is een intergouvernementele organisatie, opgericht in 1975, met als missie de ontwikkeling van de Europese ruimtevaartcapaciteit vorm te geven en ervoor te zorgen dat investeringen in de ruimte voordelen opleveren voor de burgers van Europa en de wereld.

ESA heeft 22 lidstaten: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië zijn geassocieerde leden.

ESA heeft formele samenwerking met vier andere lidstaten van de EU tot stand gebracht. Canada neemt deel aan enkele ESA-programma 's in het kader van een samenwerkingsovereenkomst.

Door de financiële en intellectuele middelen van zijn leden te coördineren, kan ESA programma's en activiteiten ondernemen die ver buiten het bereik van een enkel Europees land liggen. Zij werkt met name samen met de EU aan de uitvoering van de Galileo - en Copernicusprogramma 's en met Eumetsat aan de ontwikkeling van meteorologische missies.

Leer meer over ESA via www.esa.int