University of Helsinki

09/02/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/02/2024 03:48

Rehtorin puhe lukuvuoden avajaisissa 2.9.2024

Rehtorin puhe lukuvuoden avajaisissa 2.9.2024

Arvoisa kansleri, hyvät yliopistolaiset ja yliopiston ystävät, kära medlemmar av universitets gemenskapen, dear members of the University community, dear excellencies,

Olemme viime vuosina nähneet valtavia maailmanlaajuisia yhteiskunnallisia murroksia. Maailmanpolitiikan murroskohdissa globaalit valtarakenteet, taloudelliset järjestelmät ja poliittiset ideologiat ovat suuren muutoksen tilassa.

Murroskohdat voivat olla sekä uhkia että mahdollisuuksia. Konfliktit lisäävät epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta. Samaan aikaan muutoksessa itää aina siemen johonkin uuteen.

Kansainväliset murrokset heijastuvat niissä keskusteluissa, joita käydään yliopistoissa ja tieteen kentällä. Kun yhteiskunta ympärillämme muuttuu, yliopistolla on aktiivinen rooli keskustelijana ja ratkaisuiden etsijänä tieteen ja tutkimuksen kautta.

***

Hyvä yleisö,

Arvoihimme perustuu kaikki se, mitä tavoittelemme. Yksi yliopistomme neljästä arvosta on sivistys. Se ohjaa meitä oikeaan ja tarkoittaa nykyajassa ratkaisuja Suomen ja maailman parhaaksi.

Helsingin yliopisto on kouluttanut lähes 385 vuotta suomalaisia asiantuntijoita palvelemaan yhteiskuntaa. Olemme edistäneet suomalaisen identiteetin rakentamista ja tasa-arvoa, hyvinvointiyhteiskuntaa, talouselämän ja teknologian kehitystä sekä Suomen kansainvälistä vuorovaikutusta ja suhteita globaaleihin yhteisöihin.

Yksi merkittävimpiä kehityskulkuja viimeisten vuosikymmenien aikana on ollut kansainvälisyyden merkityksen kasvu. Ensi vuonna tulee 30 vuotta täyteen Suomen liittymisestä EU:hun ja on nyt kulunut puolitoista vuotta siitä, kun liityimme NATOon. Taloutemme on nykyisin entistä vahvemmin sidoksissa kansainväliseen kauppaan ja talouteen. Kansainvälistyminen on myös lisännyt merkittävästi maahanmuuttoa, mikä on tehnyt yhteiskunnastamme monikulttuurisemman ja monimuotoisemman.

Myös identiteettimme rakennusaineet nousevat yhä vahvemmin globaaleista kehityskuluista. Olemme kulttuurisesti, taloudellisesti ja poliittisesti osa maailmanlaajuisia yhteisöjä. Kuulumme moniin ryhmiin samanaikaisesti, ja perinteisiä käsityksiä kansalaisuudesta haastetaan ja luodaan uudestaan.

Yliopisto on keskeinen paikka, jossa määrittelemme identiteettiämme uudestaan muuttuvassa maailmassa. Meillä kohtaavat eri kulttuurit, kansallisuudet ja sukupolvet. Käymme yhteiskunnallisesti näkyvää kriittistä keskustelua, teemme tieteellistä tutkimusta ja vaikutamme yhteiskuntaan avaamalla mahdollisuuksia uudenlaiselle ymmärrykselle.

Meillä on erilaisia näkemyksiä myös kansainvälisiistä kriiseistä sekä siitä, miten yliopistoyhteisön tulisi niihin reagoida. Tärkeintä on ylläpitää moniäänistä rakentavaa keskustelua, jotta kaikki voivat tulla kuulluiksi. Yliopiston tehtävä on edistää rauhaa ja dialogia tieteen ja tutkimuksen kautta. Tuomitsemme kaiken väkivallan ja sodat.

Yhteiskunnan arvot, normit ja käytännöt muuttuvat ja niitä muutetaan yliopistoyhteisöissä. Me rakennamme nyt sitä, mitä olemme kansakuntana tässä ajassa ja tulevaisuudessa.

***

Yliopisto on myös toivon tuoja ja toivo on ratkaisuja. Ratkaisujemme pohjana on yliopiston arvoista totuus. Me etsimme uutta tietoa, pohdimme asioita kriittisesti ja tuotamme korkealaatuista tutkimusta ja opetusta.

Tutkimuksemme auttaa esimerkiksi eettisen tekoälyn kehittämisessä ja sairauksien tarkemmassa diagnostiikassa. Teemme huippuluokan geenitutkimusta ja koulutamme maailman parhaat opettajat. Yliopistomme tunnetaan myös ilmastotutkimuksen pioneerina ja oikeusvaltio-osaamisen edistäjänä. Globaalien murrosten aikana on erityisen tärkeää puolustaa avointa yhteiskuntaa, jossa tiede auttaa ymmärtämään ympäröivän maailman tapahtumia.

Kun pyrimme totuuteen, kehitämme ratkaisuja kaikille ja luomme hyvinvointia niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Teemme töitä reilumman, terveemmän ja turvallisemman maailman puolesta.

***

Arvoisat kuulijat,

Kolmas arvoistamme on vapaus. Se tarkoittaa yliopiston autonomiaa, ja samalla myös vastuullisuutta. Yliopisto on itsenäinen mutta ei yhteiskunnasta erillinen organisaatio.

Meillä on vapaus käyttää saamamme mahdollisuudet niin kuin itse katsomme parhaaksi. Tutkijoilla on akateeminen vapaus valita tutkimuskohteensa ja opiskelijoilla koulutusalansa. Tutkimuksen vapauteen kuuluu tutkimuseettisten käytänteiden noudattaminen, sillä vapaus edellyttää vastuunottoa.

Yliopisto on myös yhteiskunnan palveluksessa. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä työtä sellaisen yhteiskunnan eteen, jonka me näemme tavoittelemisen arvoiseksi. Kun koulutamme laajasti ajattelevia eri alojen osaajia, edistämme myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Yliopistona voimme päättää siitä, haluammeko laajentaa korkeakoulutuksen saavutettavuutta. Strategiamme yksi kärki on, että tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille. Teemme siksi valintoja sen saavuttamiseksi, että yhä useampi voi suorittaa korkeakoulututkinnon.

Tulevina vuosikymmeninä Suomi tarvitsee korkeaa osaamista yhä enemmän. Korkeakoulutuksesta tekee erityisen valtin sen laaja-alaisuus. Yliopistoista ei tule pelkästään tarvittavien taitojen osaajia, vaan laajasti ajattelevia sivistyneitä ihmisiä, joilla on kulttuurien tuntemusta ja yhteiskunnallista osaamista.

Olemme vaatineet valtiolta sitoutumista korkeakoulutettujen määrän nostamiseen viiteenkymmeneen prosenttiin ja riittävien resurssien takaamista yliopistoille tähän työhön. Nykyisessä hallitusohjelmassa on sitouduttu nostamaan väestön koulutustasoa ja valtio tukee muun muassa pysyvää lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen aloituspaikkojen määrän lisäämistä. Myös akuuttia pulaa varhaiskasvattajista on lähdetty korjaamaan.

Koulutustason nostaminen vaatii pitkäjänteistä panostusta valtiolta. Se vaatii myös yliopistoilta uusiutumiskykyä. Yliopistolla on rohkeita tekijöitä ja monipuolista osaamista, jotta tutkittu tieto voi siirtyä käytäntöön yhä vaikuttavammin. Meidän on varmistettava, että koulutuksemme on relevanttia ja pystymme vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin.

Huomisen haasteet ratkotaan tänään tehtävällä tutkimuksella. Mitä läheisemmät siteet meillä on ympäröivään yhteiskuntaan, sitä paremmin saamme tieteen äänen kuuluviin ja pysymme ajan tasalla ympäröivän maailman tarpeista. Yhteistyö kaupunkien, yritysten ja muiden yhteiskunnan instituutioiden kanssa tuo sekä valmistuneille opiskelijoille työpaikkoja asiantuntijoina että tutkimustietoa yhteiskunnan käyttöön. Elinvoimaiset yliopistot tekevät yritysten kanssa yhteistyötä, kouluttavat osaajia, huolehtivat riskipitoisestakin tutkimuksesta ja synnyttävät uutta liiketoimintaa ja uusia innovaatioita.

Koulutuksen saavutettavuuden lisäämiseksi on tärkeää varmistaa yksilölliset opintopolut, jotta korkeakoulututkinnon voi suorittaa joustavasti omien tarpeiden sekä kiinnostusten mukaan. Yliopistojen on suunniteltava uudelleen opetus- ja opiskelukäytäntöjä, tehostettava ohjauskäytäntöjä ja hyödynnettävä opetuksessa myös tekoälyn mahdollisuuksia.

Opintojen valinnaisuus ja sujuvuus voidaan meillä huomioida entistä paremmin, kun tiedekunnat aloittavat tänä lukuvuonna opetussuunnitelmien uudistamisen. Myös opiskelijavalintojen valtakunnallinen uudistus on loppusuoralla ja toteutuu todennäköisesti ensi keväänä. Uudistus lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia hakea useampaan koulutukseen joustavasti.

***

Arvoisa juhlaväki,

Yliopiston arvoista neljäs on yhteisöllisyys. Sen pohjana on tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja toisten kunnioitus. Näille rakentuu pohja luottamukselle ja avoimelle kohtaamiselle sekä yhdessä tekemiselle.

Olemme yhdessä iso ja vaikuttava yhteisö, jolla on mahdollisuudet tehdä aidosti vaikuttavia tekoja paremman yhteiskunnan puolesta. Me elämme yhdessä yhteiskunnan murroskohdissa ja luomme tulevaisuutta tieteen voimalla - maailman parhaaksi.

Toivon meille kaikille uteliaisuutta, intoa ja uusia kohtaamisia.

Hyvää uutta lukuvuotta!

2.9.2024

Sari Lindblom

Jaa tämä uutinen

Uutiskirje