City of Turku

07/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/25/2024 06:40

Kesäkadun taideteos kutsuu ihmisiä pohtimaan Itämeren tilaa

  • Etusivu
  • Kesäkadun taideteos kutsuu ihmisiä pohtimaan Itämeren tilaa
25.07.2024
Liikenteeltä rauhoitetun Kristiinankadun kesäkadun keskiössä on SISU-kollektiivin tuottama taideteos Rakkauskirjeitä merelle, jonka ääniraita soittaa asukkaiden lähettämiä kirjeitä merelle. Itse merivuokon muotoinen taideteos on rakennettu kaapelinsuojaputkista, jotka on kerätty teoksen osaksi kierrätysmateriaaleista. Taiteilijoiden mukaan kierrätysmateriaalin käyttö on tärkeää taideteoksen ympäristöviestin tuomiseksi esiin.

SISU on kahden taidetaustaisen maisema-arkkitehdin Suvi Saastamoisen ja Sini Parikan muodostama taidekollektiivi. Ennen Rakkauskirjeitä merelle -teosta kaksikko toteutti Espoossa Rakkauskirjeitä luonnolle -teoksen.

Hyödyllisiä linkkejä:
SISU-kollektiivin Instagram-tili
Kesäkadun yrittäjien Instagram-tili
Jaa omia tunnelmiasi #KesäkatuTurku

Saaristomeren rakkautta - ja kaipuuta

Merivuokon muotoinen teos kutsuu kaupunkilaiset pysähtymään ja pohtimaan omaa suhdettaan mereen. Taiteilijoiden tavoitteena oli luoda kesäkadulle maamerkki, jonka ääressä voi kokea tunteita ja eläytyä mukaan tarinaan.

- Teoksen moniulotteisuus koostuu useasta eri palasesta. Teos on fyysinen installaatio, jonka muotokieli toisaalta viestii huolesta ympäristöä ja Itämeren tilaa kohtaan - merivuokko kun on uhanalainen indikaattorilaji. Teoksen kolmas ulottuvuus on tarinallisuus eli itse rakkauskirjeet. Tätä kautta teos voi koskettaa monella eri tapaa, summaa toinen teoksen taiteilijoista Suvi Saastamoinen.

Taiteilijat kutsuivat ihmisiä lähettämään rakkauskirjeitään merelle ja kirjekutsuun vastasi 80 ihmistä, joista 30 valikoitui osaksi teoksen ääniraitaa. Kirjeitä yhdisti kaipuu merelle sekä myös kriittisyys ihmisten toimintaa merta kohtaan.

- Emme johdatelleet kirjoittajia ohjeistuksessa mitenkään. Siksi oli kiinnostavaa huomata, miten hyvin ihmiset saivat kiinni siitä, mitä haettiin takaa. Kirjeet olivat hyvin henkilökohtaisia ja niistä paistoi myös huoli merestä ja sen nykyisestä tilasta, kertoo SISU-kollektiivin toinen osapuoli Sini Parikka.

Materiaalin keruu johdatteli lopputulosta

SISU-kollektiiville tärkeää teoksessa oli uusiomateriaalin käyttö teoksen ympäristöviestin esiin tuomisessa. Itämeren saastuminen ja luontokato ovat huolestuttavia ilmiöitä, ja jätteeksi luokitellun materiaalin käyttö tekee näkyväksi myös roskaantumisen realiteetteja sekä mahdollisuuksia. Elinkaarensa päässä olevat kaapelinsuojaputket heräävät uudelleen henkiin osana kesäkadun taideteosta.

- Materiaalin keruu oli merkityksellinen osa teoksen prosessia, koska se johdatteli lopullisen teoksen mahdollisuuksia. Jätteestä rakentaessa ei voi vain kävellä kauppaan hakemaan tarvittavia osia vaan hyödynsimme kaikenlaisia kierrätyspisteitä, roskalavoja sekä ryhmiä kerätessämme materiaalia. Olimme esimerkiksi alun perin kaavailleet taideteoksesta oranssia mutta kun muoviputket olivatkin keltaisia, piti tätä suunnitelmaa muuttaa, kertoo Saastamoinen.

SISU-kollektiivi Sini Parikka (vasen) ja Suvi Saastamoinen (oikea).

Julkisen tilan invaasio - vapaa tila kutsuu kokemaan

Julkinen tila taiteen sijoituspaikkana on täysin erilainen yksityisestä tilasta kuten esimerkiksi taidemuseosta tai -näyttelystä. Julkinen tila pakottaa taiteen tekijät ottamaan erilaisia asioita huomioon.

- Julkisessa tilassa ihmiset kokevat taiteen erilaisista lähtökohdista. Esimerkiksi galleriassa taiteen kokeminen tapahtuu aina tarkoituksella ja kokijan omilla ehdoilla. Julkisessa tilassa taide voi pysäyttää ja sen avulla toisaalta myös luodaan mahdollisuus pysähtymiselle, pohtii Parikka julkisen taiteen merkitystä.

Julkisen tilan taiteessa korostuu myös helposti lähestyttävyys sekä saavutettavuus. Jokainen voi kokea taidetta omalla tavallaan ja on myös otettava huomioon esimerkiksi ilkivalta ja teoksen kestävyys eri tilanteita varten.

- Ympäristö otetaan tarkasti huomioon teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Teos olisi aivan erilainen, jos se olisi toteutettu suljettuun paikkaan. Rakkauskirjeitä merelle on luotu juuri tälle paikalle kesäkadulla, summaa Saastamoinen teoksen sijoituspaikkaa osana Kristiinankadun kesäkatua.

Kristiinankadun Kesäkatu.

Kiertotalouden teema johdattelee taideteoksen elinkaarta myös kesäkadun jälkeen. Teoksen materiaalit palaavat kierrätyskäyttöön Lassila ja Tikanojalle jos teosta ei siirretä sellaisenaan toiseen sijaintiin. Meriteemasta SISU-kollektiivi ei kuitenkaan pääse vielä eroon, sillä seuraavana kaksikon osalta on Rokko-taideteos osana Valon polku -tapahtumaa joulukuussa. Kesäkatu ja Rakkauskirjeitä merelle on koettavissa vielä elokuun loppuun saakka Kristiinankadulla.

Sinua saattaa kiinnostaa

Rakkauskirjeitä merelle

Korttelin mittainen osuus Kristiinankatua muuntuu jälleen kesäkaduksi kesä-elokuussa 2024. Kadun maamerkiksi nousee SISU-kollektiivin teos Rakkauskirjeitä merelle.