Nordea Bank Abp

06/26/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/26/2024 01:57

Mina fem bästa tips för din sommarekonomi

1. Budgetera för mer än du tror

När du är på semester kan det vara skönt att inte behöva snåla. Oavsett vad du planerar så är mitt tips att lägga till ungefär 10-20 procent på semesterbudgeten. Då har du råd att unna dig det där lilla extra.

Varje år gör jag en undersökning och frågar svenskarna om deras semesterplaner. I år fick jag veta att svenska hushåll planerar att spendera i snitt 23 000 kronor under semestern.

När du planerar en sommarbudget, fundera även över hur mycket pengar du vill ha kvar när semestern är över. Ett bra tips är att ha semesterpengarna på ett speciellt konto och spendera endast de pengarna och inget mer. Försök att lägga undan de pengar du vill ha kvar efter semester - så du inte frestas till att använda dem.

Om du håller dig inom budget så slipper du betala för semestern i efterhand under hösten. När semestern är slut ska du helst bara ha trevliga minnen och bilder kvar. Inga räkningar.

2. Köp det du behöver, inte bara för att det är på rea

På semestern är ofta din "ekonomiska gard" nere och du kanske ser någonting spännande som du egentligen inte behöver fast till ett oemotståndligt pris. Jag vet att det är lätt att tänka att det är viktigt att "passa på" och njuta när det är semester men det är en inställningsfråga. Galna semesterköp är en del av semestern, men spontana inköp som verkar praktiska i stunden kan ofta visa sig vara helt utan värde när semestern är över och vi är hemma igen.

Låt inte spontanköpen begränsa resten av din semester.

3. Ta inte lån

Jag uppmuntrar till en skuldfri semester. Ta semester när det är semester och undvik avbetalningar som kommer när semestern sedan länge är över.

Läs på i förväg vad ni kan tänkas vilja göra under semestern och om du har budgeterat rätt och undviker spontanköp så kommer hösten också vara ekonomiskt behaglig, helt utan avbetalningar för den där underliga hatten eller det där märkliga konstverket som nu står i ett hörn och samlar damm.

4. Picknic i det gröna

En stor del av semesterkassan går ofta till mat. Speciellt om du är utomlands och inte har samma tillgång till ett kök och matlagning. Det är oftast dyrt att gå på restaurang, så alla chanser att ha en picknic sparar mycket pengar.

Kanske är det ansträngande att få ner dina kostnader, men om du tillåter dig en lyx picknic med färdiga rätter så blir det oftast mycket billigare än att gå på restaurang.

Köp rolig mat i mataffären, som ni annars inte brukar unna er. Det kostar väldigt lite jämfört med restaurang- och cafébesök som lätt blir dyrt.

5. Semestra i Sverige

Närmare 60 procent av svenskarna planerar att semestra i Sverige. Att bilsemestra inom Sverige kan vara underskattat om man redan bor i Sverige. Och kom ihåg, många betalar dyrt för att komma till Sverige och uppleva alla våra sevärdheter. Du är ju redan här, vilket ger dig en uppsida på tusentals kronor, kanske tiotusentalskronor beroende på hur hushållet ser ut.

Dessutom är kronans köpkraft svag i förhållande till många utländska valutor, så du har i många fall en relativt sett större köpkraft i Sverige. Men, vill du komma billigt undan så håll dig gärna utanför storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö där priserna kan bli ordentligt höga.

Med den unika allemansrätten så finns det många möjligheter till äventyr i Sverige. En semesterresa handlar först och främst om att få vara tillsammans och uppleva saker man annars inte skulle få uppleva. Det är viktigare att vara tillsammans än var man är tillsammans.

Bonustips: Billiga och dyra utlandsdestinationer

En av tre svenskar planerar att åka utomlands på sommarsemestern. Om du känner att du vill åka utomlands har jag listat upp billiga och dyra destinationer. Det har att göra med hur billigt eller dyrt det är att leva där jämfört med Sverige - inte vad det kostar att ta sig dit.

Om jag tittar på länder som ligger relativt nära Sverige:

Billiga länder finner vi framförallt i Östeuropa. Till exempel Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Kroatien, Albanien, Montenegro, Turkiet och även Grekland. Dessa länder har unik historia med mycket att se. I dessa länder kan det vara lättare att vara spontan med det du köper utan att det blir allt för ansträngande för semesterkassan.

Som svensk, mycket på grund av den just nu svaga kronan är det betydligt dyrare att semestra i till exempel Schweiz, Norge, Island, Storbritannien, Frankrike och Italien. Åker du till något av dessa länder och har en begränsad budget och det är bra att planera så mycket som möjligt i förväg.

Trevlig sommar och semester