City of Espoo

08/17/2023 | Press release | Distributed by Public on 08/17/2023 08:13

Rakennuksen tietomallinnus voi säästää luonnonvaroja ja päästöjä

Rakennusmateriaalien ja -osien uudelleenkäytöllä on mahdollista saavuttaa merkittäviä hyötyjä aina päästöjen ja jätteiden vähentämisestä luonnonvarojen säästämiseen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Kiertotaloutta vauhdittaville ratkaisuille on rakennusalalla suuri tarve, sillä rakentaminen kuluttaa vuosittain noin puolet maailman luonnonvaroista. Myös vuonna 2025 voimaan astuva uusi rakentamislaki edistää painokkaammin kiertotaloutta.

Jos käytetty rakennusosa halutaan käyttää uudelleen esimerkiksi uudessa rakennuksessa, nousee mieleen usein kysymyksiä osan kunnosta, laadusta, mitoista ja irrotettavuudesta - soveltuuko osa tai materiaali uudelleenkäytettäväksi, ja miten sen voi huomioida suunnittelussa? Näitä kysymyksiä ratkoi Keran muotoilukilpailussa menestynyt AFRYn kiertotalouskonsepti, jossa tutkittiin, miten rakennusosien uudelleenkäyttö voitaisiin mahdollistaa suuressa mittakaavassa.

Konseptin ydinajatuksena on rakennusten ja niiden osien digitointi: digitaaliseen rakennusosaan eli tietomalliin voidaan liittää uudelleenkäytön näkökulmasta keskeisiä ominaisuustietoja, kuten tietoa osan mitoista, turvallisuudesta, kunnosta, purettavuudesta ja saatavuudesta. Uudelleenkäytettyjen rakennusosien hyödyntäminen suunnittelussa ja mallinnuksessa helpottuu, kun tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla jo ennen rakennuksen purkamista. Parhaimmillaan prosessi vähentäisi hukkaa niin, ettei päästöjä tai kustannuksia synny esimerkiksi materiaalien ylimääräisistä kuljetuksista tai varastoinnista.

Tietomallinnus testissä

Osana konseptin kehitystä AFRY digitoi kolme tyypillistä rakennusosaa Keran halleilta hyödyntäen laserkeilausta, mallinnusta ja ominaisuustietojen lisäämistä. Konseptissa tarkasteltiin myös, missä tietoa kannattaa varastoida. Nyt rakennusalan kierrätys- ja ylijäämämateriaalien kauppapaikkana toimii Materiaalitori(ulkoinen linkki) , jossa ei tällä hetkellä suoraan voi säilyttää tietomallipohjaista tietoa.

Samalla kun kehitystyötä on vielä tehtävänä, on konkreettiselle toiminnallekin tarve. Rakennusosien uudelleenkäytön ratkaisuja tarvitaan, sillä rakennus- ja purkujäte muodostavat Euroopan unionin suurimman jätevirran. "Vaikka kiertotalous ei olekaan vielä rakennusalalla valtavirtaa, sillä on ekologisten näkökulmien lisäksi myös valtava taloudellinen potentiaali. Nyt jos koskaan kannattaakin olla kiertotalouden edelläkävijä", kiteyttää AFRYn kestävän kehityksen johtaja Arto Toorikka.

Konseptin työryhmän muodostivat AFRYltä arkkitehti SAFA, OTM Maiju Rinne-Kanto, kestävän kehityksen johtaja Arto Toorikka sekä palvelumuotoilija Harri Tuononen. Lisäksi konseptin kehitystyöhön osallistuivat Motiva ja Trimble.

Konseptin raportti on ladattavissa alla.

Tutustu myös muotoilukilpailun muihin konsepteihin:
Kerassa tutkittiin päiväkodin rakentamista uudelleenkäytetyistä rakennusosista

Muotoilukilpailu toteutettiin osana Espoon, VTT:n, Aalto-yliopiston ja Omnian Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku -hanketta, jossa Keran kaupunginosaa on kehitetty kiertotalouden ja vihreän siirtymän kehitysympäristönä yhdessä kaupunkilaisten, yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Hanke on toteutettu Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.