True Finns

06/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/20/2024 04:20

Nieminen: Väkivallan kasvavaan ilmiöön on puututtava

Puukotuksia, murhia, tappoja, ryöstöjä ja törkeitä pahoinpitelyitä. Näistä julmuuksista saamme lukea ja kuulla päivittäin. Tavallinen kansalainen joutuu yhä useammin todistamaan näitä tapahtumia tai joutuu itse ulkopuolisen väkivallan kohteeksi tai uhriksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen vaatii yhteiskuntaa puuttumaan pikaisesti raaistuvaan katuväkivaltaan.

- Viimeaikaiset tapahtumat muun muassa Oulussa, Valkeakoskella ja Vantaalla kertovat karua totuutta siitä, että toisen henkeen ja terveyteen suhtaudutaan piittaamattomasti ja halveksuttavalla tavalla, kertoo Mira Nieminen.

Sinisilmäisyyden aika on ohi

Lisääntynyt ja raaistunut väkivalta, etenkin nuorten keskuudessa, on hyvin huolestuttavaa. Väkivalta on tunkeutunut suomalaiseen yhteiskuntaan, ja sitä on jo joka puolella. Ilmiö on vaarallinen kaikille, eikä siihen saa Niemisen mukaan tottua.

- Kaikki väkivaltarikokset ovat yksiselitteisesti tuomittavia taustalla olevasta motiivista huolimatta, oli sitten kyseessä mikä tahansa ääri-ideologia, katujengit, nuoriin liittyvä tai kunniaväkivalta. Sinisilmäisyyden aika on ohi, ja asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä. Kaikenlaiseen ääriajatteluun, vihapuheeseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen, tuli se sitten oikealta tai vasemmalta, on puututtava.

Väkivallan kierre on katkaistava

Yhteiskunnallinen väkivallan kierre on katkaistava, ja hallituksella on keinoja ja tahto puuttua vallitsevaan tilanteeseen. Oikeus- ja sisäministeriössä on useita hankkeita Suomen turvallisuustilanteen parantamiseksi. Oikeusministeriössä on esimerkiksi käynnistynyt poikkihallinnollinen monen ministeriön yhteistyönä toteutettava nuoriso- ja jengirikollisuuden toimenpideohjelma.

- Toimenpidekokonaisuuksia on yhdeksän erilaista, joiden keinot puuttua rikollisuuteen ovat koko yhteiskunnan kattavia pehmeitä ja kovia keinoja perheiden varhaisen vaiheen tuesta rangaistusten kiristämiseen.

- Esimerkiksi teräaseiden käyttö on yleistynyt väkivaltarikollisuudessa, ja jo hallitusohjelmassa on päätetty korottaa rangaistuksia vaarallisen esineen ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen eli esimerkiksi puukon hallussapidosta. Yhä useampi ja nuorempi kuljettaa mukanaan tällaista esinettä, jonka ainoa tarkoitus on toisen uhkaaminen tai vahingoittaminen, Nieminen sanoo.

Poliisi tarvitsee lisäresursseja

Sisäministeri Mari Rantanen kertoi olevansa valmis ottamaan käyttöön alueellisen valvonnan tehostamisen mallin, jossa poliisi voisi tietyn ajan tarkistaa reppuja ja taskuja vaarallisten esineiden varalta ilman syytä epäillä -kynnyksen täyttymistä ja rikosperustetta. Malli koskisi sekä ihmisiä että ajoneuvoja. Malli on käytössä Tanskassa, ja myös Ruotsi on ottamassa mallia käyttöön rauhattomilla alueilla.

- Perussuomalaisten pitkään vaatimat lakien kiristykset sekä viranomaisten resurssien lisäämiset ovat vihdoinkin toteutumassa. Poliisissa tarvitsemme käsipareja operatiiviseen toimintaan, valvontaan ja rikostutkintaan. Tarvitsemme työkaluja sujuvaan tiedonkulkuun eri viranomaisten välillä, mutta myös laaja-alaista yhteistyötä, erilaisia toimia sekä ennalta estävyyteen panostamista eri sektoreilla, Nieminen summaa.

Suomen Uutiset