City of Jyvaskyla

08/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 08/15/2024 23:38

Jyväskylän kouluissa uusi toimintamalli väkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseen

16.8.2024

Jyväskylän kouluissa uusi toimintamalli väkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseen

Kuva
Jyväskylän perusopetuksen kouluissa oppilaiden ja koko koulun hyvinvoinnin edistäminen on lukuvuoden 2024-2025 yhteinen tavoite. Hyvinvointia ja turvallista koulupäivää turvataan useilla toimintamalleilla, joiden käytännöt ovat kiinteä osa koulujen arkea.

Uudistuneen väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaisen toimintamallin rinnalla kulkee myös uusi Lainvastaiset teot koulussa -toimintamalli väkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi. Yhtenäiset toimintamallit mahdollistavat yhdenmukaiset toimintatavat kaikille kouluille ja vahvistavat oppilaiden yhdenvertaista kohtelua.

Perusopetuslain mukaisesti oppilailla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön

Perusopetuslain 29 §:n mukaisesti oppilailla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Ennaltaehkäisevä työ ja varhainen puuttuminen ovat ensisijaisen tärkeässä roolissa rakennettaessa turvallista ja hyvinvoivaa koulua. Väkivallan ehkäisy lähtee liikkeelle jo varhaiskasvatuksesta kaveritaitojen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelun myötä. Perusopetuksessa tunne-, turva- ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan osana oppituntien sisältöä sekä kaikissa arjen tilanteissa.

-1.8.2024 Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa otettiin käyttöön Lainvastaiset teot koulussa -toimintamalli väkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi. Malli vastaa tarpeeseen yhdenmukaistaa puuttumisen käytänteitä kouluissa sekä ohjaa kouluja tekemään matalalla kynnyksellä yhteistyötä eri viranomaisten kanssa epäasialliseen käytökseen liittyvien haasteiden esiintyessä, kertoo perusopetuksen palvelujohtaja Sami Lahti.

Väkivaltaan ja epäasialliseen käytökseen puututaan koko kouluyhteisön voimin. Se on niin koulun henkilöstön kuin oppilaankin velvollisuus. Tilanteet selvitään yhteisesti sovittujen käytänteiden mukaisesti. Jos tilanteen epäillään täyttävän rikoksen tunnusmerkit, tehdään rikos- ja/tai lastensuojeluilmoitus. Huoltajat otetaan entistä tiiviimmin mukaan yhteistyöhön ja tilanteiden selvittelyyn.

Koulun henkilöstö voi tehdä aloitteen sovittelusta lasten ja nuorten rikos- ja riita-asioissa ottamalla yhteyttä Keski-Suomen sovittelutoimistoon. Sovittelua jatketaan yhdessä oppilaan ja huoltajien kanssa. Sovittelu tarjoaa rikosten ja riitojen osapuolille mahdollisuuden kohdata toisensa ja käsitellä tapahtumaa ja sen vaikutuksia kaikkien osapuolten kannalta. Sovittelu on puolueetonta, vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta.

-Sovittelu tarjoaa mahdollisuuden konfliktien käsittelyyn sekä kouluun liittyvissä, että lasten ja nuorten vapaa-ajalla tapahtuneissa tilanteissa. Sovittelulla tavoitellaan myönteistä muutosta ja pyritään tukemaan lapsia ja nuoria sekä heidän huoltajiaan. Kannustamme koulun henkilöstöä ja huoltajia ottamaan yhteyttä sovittelutoimistoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voimme yhdessä miettiä keinoja tilanteen selvittämiseksi, kertoo sovitteluohjaaja Leena Hintikka Keski-Suomen sovittelutoimistosta.

Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen

Koulut tekevät yhteistyötä myös Ankkuritiimin kanssa. Ankkuritiimi tekee säännöllisesti kouluvierailuja ja pitää laillisuuskasvatuksen oppitunteja eri luokka-asteille. Aiheina ovat muun muassa rikokset, kiusaaminen, päihteet ja some. Lisäksi ankkuritoiminta tarjoaa erityiseen tarpeeseen ryhmätoimintaa tai yksilökeskusteluja. Ankkuritiimi auttaa, jos nuori on tehnyt rikoksen, nuorella on huolestuttavaa päihteiden käyttöä tai jos ollaan huolissaan nuoren väkivaltaisesti radikalisoituneista ajatuksista tai toiminnasta. Ankkuritoimintaa ohjaudutaan poliisille tehtyjen rikosilmoitusten perusteella, nuoren vanhemman tai nuoren itsensä ottaman yhteydenoton kautta.

-Ankkuritoiminnan tehtävä on etsiä nuorelle tarkoituksen mukaiset palvelut, jotta alkanut rikoskierre saadaan katkaistua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Toiminnan vaikuttavuutta selvittäneen tutkimuksen perusteella ankkuritoiminnassa olleilla nuorilla oli verrokkeihin nähden pienempi riski olla epäiltynä uudesta rikoksesta seuraavan vuoden aikana, sanoo erityisnuorisotyöntekijä Jussi Maasola Ankkuritoiminnasta.

Ankkurityön tiimiin kuuluvat poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijä. Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ankkuritoiminnassa tapaamisia järjestetään 1-5 kertaa. Vanhemmat ja huoltajat kutsutaan ensimmäiseen tapaamiseen mukaan. Maksuttomien tapaamisten tarkoituksena on löytää keinoja tai sopivaa tukea nuoren tilanteen parantamiseen.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki:
-Palvelujohtaja Sami Lahti, perusopetuspalvelut, puh. 050 3258578
-Koordinaattori Ella Lounasto, Hyvinvoinnin edistäminen, puh. 040 1617119
-Hankekoordinaattori Tiia Thil, Kasvun ja oppimisen asiantuntijatiimi, puh. 050 5643052
-Erityisnuorisotyöntekijä Jussi Maasola, Ankkuritiimi, puh. 050 5345625
Vastaava sovittelun ohjaaja Heidi Nieminen, Keski-Suomen sovittelutoimisto, puh. 040 027 8158