10/22/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/22/2024 03:47
Marco Polo och KBV 003 Amfitrite. Foto: Marcus Månsson
Söndagen den 22 oktober, 2023, gick TT-Lines passagerarfartyg Marco Polo på grund i Pukaviksbukten utanför Blekinges kust. Stora mängder olja läckte ut i havet vilket blev inledningen på en miljöräddningsoperation där räddningstjänstfasen pågick i nitton dygn.
Många medarbetare på myndigheten arbetade intensivt med Marco Polo och cirka 75 personer var på plats vid olycksplatsen och Hörvik. Några minns särskilt den där söndagsmorgonen.
- När olyckan inträffade låg jag och sov. Jag blev uppringd tidigt på morgonen av ett ledningsgruppsbefäl och fick information om att ett större fartyg hade gått på grund, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl under olycksnatten och fortsätter:
- Det första jag gjorde var att skynda ner till ledningscentralen i rollen som räddningsledare. Där skaffar jag mer information och skapar mig en uppfattning av vad det är som har hänt. Jag fick reda på att larmet hade kommit till JRCC och att man hade beslutat att evakuera fartyget och inser snabbt att detta blir en större händelse än jag tänkt från början. Det är alltid riktigt allvarligt när man måste evakuera besättning och passagerare. Fokus och prio ett är alltid att rädda liv. Kustbevakningen hjälper då till med att evakuera passagerare ombord på Marco Polo.
Saneringsarbetet för att ta hand om oljan som läckt ut i Pukaviksbukten påbörjades omgående efter olyckan. Insatserna utfördes i samverkan med bland annat Länsstyrelsen Blekinge, Sölvesborgs kommun, Karlshamns kommun, Sjöräddningsällskapet (SSRS), Räddningstjänsten Västra Blekinge, Hemvärnet och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).
Totalt var det under operationen cirka 75 personer på plats från Kustbevakningen, inklusive räddningsdykare för lätt- och tungdyk i kontaminerat vatten. Totalt lades cirka 4 kilometer länsa lades ut.
Kustbevakningen arbetar med att sammanställa myndighetens kostnader för att kräva skadevållaren ersättning, enligt principen "skadevållaren betalar". Kustbevakningen har kontakt med TT-Lines försäkringsbolag avseende ersättning för miljöräddningskostnader med stöd av 10 a kap. sjölagen.
Den beslutade vattenföroreningsavgiften på 1,4 miljoner kronor (enlig LÅFF baserad på fartygets bruttodräktighet och utsläppt mängd olja) är överklagad av TT-Line till Stockholms tingsrätt.