Proximus SA

06/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/28/2024 01:45

Vzw, nieuwe leden, oproep aan de politieke wereld: DigitAll zet een nieuwe stap in zijn bestaan

De belastingaangifte invullen, een kaartje kopen voor een cultureel evenement, een afspraak maken bij de dokter, communiceren met de overheid of met een klantendienst … Onze maatschappij wordt almaar digitaler, en wie niet meekan met de digitalisering vindt steeds moeilijker zijn weg in de digitale jungle.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ouderen niet de enige kwetsbare groep. Zo geeft de Koning Boudewijnstichting, in haar laatste rapport over digitale inclusie[1], aan dat 40% van de Belgische bevolking zich vandaag in een 'situatie van digitale kwetsbaarheid' bevindt. Die blootstelling aan de risico's van digitale uitsluiting uit zich zowel in het gebrek aan digitale tools, als in een gebrek aan digitale vaardigheden. Dat kan leiden tot digitale stress of, gewoonweg, angst voor het onbekende.

Idealiter is die digitaliseringswedloop bedoeld om het leven voor iedereen makkelijker te maken. Maar voor een groot deel van de bevolking wordt dat idyllische plaatje al snel een hindernisbaan. Tegen die problematiek bindt DigitAll sinds 2020 de strijd aan.

In volle coronapandemie, die in heel wat sectoren een turbo zette op de digitalisering, maakte BNP Paribas Fortis zich zorgen over de groeiende kloof tussen wie op de digitaliseringstrein is gesprongen en wie die trein heeft gemist. Daar ligt de basis van DigitAll.

In september 2021, na de pandemie, sloten vicepremier Petra De Sutter en een dertigtal privébedrijven, waaronder Accenture, en sociale organisaties zich aan bij het project en ondertekenden ze een charter met negen verbintenissen om de digitale kloof te dichten.