11/19/2024 | News release | Distributed by Public on 11/19/2024 03:20
L'esdeveniment, que va tenir lloc al Parc de Recerca i d'Innovació de la Universitat de Girona (UdG), ha aplegat més de 120 professionals del sector de l'aigua.
El grup de recerca Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) de la Universitat de Girona (UdG) ha celebrat el seu trentè aniversari amb una jornada dedicada a presentar solucions tecnològiques i circulars per a la sequera. L'esdeveniment, que va tenir lloc al Parc de Recerca i d'Innovació de la UdG el divendres 8 de novembre, va aplegar més de 120 professionals de l'àmbit de l'aigua, tant del sector acadèmic com empresarial i de l'Administració.
El vicerector de Qualitat i Transparència de la UdG, Pepus Daunis, va ser l'encarregat d'inaugurar el V Fòrum LEQUIA, que va incloure una ponència de Manel Garrido, enginyer associat de Brown & Caldwell; diverses presentacions d'investigadors del LEQUIA i una taula rodona sobre nous perfils professionals al sector de l'aigua moderada per Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership. D'altra banda, Maria Dolors Balaguer, l'actual directora del LEQUIA, i Miquel Rigola, un dels seus fundadors, van fer un recorregut per la història del grup a l'inici i al final de la jornada, amb una relació de les fites científiques assolides així com de les anècdotes més personals.
La ponència de Manel Garrido sobre experiències de gestió de la sequera als Estats Units va esperonar el debat i la reflexió. Garrido, doctorat al LEQUIA amb una llarga experiència acadèmica i professional als Estats Units, va parlar sobre estalvi d'aigua, dessalinització i reutilització directa. Un ventall d'estratègies per afrontar episodis extrems com la "megasequera" de Califòrnia i que, en alguns estats americans, van comportar la introducció de canvis en la legislació. Al final de la seva intervenció, va parlar d'una alternativa sovint poc explotada: la descentralització del cicle urbà de l'aigua.
Tot seguit, Manel Poch va introduir la recerca de diversos investigadors del LEQUIA que van presentar projectes destinats a incrementar la resiliència i la sostenibilitat del cicle urbà de l'aigua. En el primer bloc, Hèctor Monclús va explicar com la intel·ligència artificial pot optimitzar la captació, potabilització i distribució de l'aigua; Ignasi Rodriguez-Roda va parlar de la importància de la ciberseguretat de les infraestructures hídriques; i Maria Martín sobre com la UdG ha aconseguit reduir de manera significativa el seu consum d'aigua.
En el segon bloc, dedicat a nous processos, Jesús Colprim va presentar la seva recerca per recuperar i valoritzar els nutrients continguts en les aigües residuals; Sebastià Puig, de com es pot tractar aigua subterrània contaminada amb nitrats per mitjà de l'electro-bioremediació; i Joaquim Comas va presentar exemples de solucions basades en la natura per millorar la gestió del cicle urbà de l'aigua, algunes implementades a la ciutat de Girona.
Finalment, Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership, va moderar una taula rodona sobre nous perfils professionals en l'àmbit de l'aigua que va corroborar la importància de la recerca i de l'adaptació als canvis. Tots els membres eren professionals destacats del sector que havien realitzat la seva tesi doctoral al LEQUIA: Jordi Gabarró, director de TELWESA; Montse Martínez, coordinadora d'R+D+I a Aquatec (grup Agbar); Núria Vidal, responsable de medi ambient a AGG Pharma Chemicals Europe; i Pau Prats, consultor internacional en temes d'aigua a Ramboll.
Sobre el Fòrum LEQUIA
Aquesta jornada ha estat la cinquena edició del Fòrum LEQUIA, una iniciativa per debatre reptes socials i mediambientals d'interès, i per donar a conèixer les tecnologies desenvolupades a la universitat a diversos tipus de públics. L'interès social del tema tractat - la sequera - i el fet que coincidís amb el trentè aniversari del grup, van fer que més de 120 persones assistissin a l'esdeveniment. Una xifra que consolida la iniciativa i fa palès l'interès de la indústria i l'Administració per conèixer de prop la recerca universitària en l'àmbit de l'aigua.