Parlamentul Republicii Moldova

04/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/25/2024 03:58

Rapoartele asupra situației financiare ale ministerelor de externe și apărării pentru anul 2022 au fost audiate de Comisia de control al finanțelor publice

Chișinău, 24 aprilie 2024 - Comisia de control al finanțelor publice a audiat, în cadrul ședinței de astăzi, rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Ministerului Apărării încheiate la 31 decembrie 2022.

Rapoartele au fost remise spre informare, examinare și, după caz, implementarea recomandărilor, Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Agenției Proprietății Publice și ministerelor de resort.

Misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că rapoartele oferă, cu unele excepții care au condiționat emiterea opiniei cu rezerve, o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Observațiile de audit care au servit drept bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve privind rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) se referă la faptul că ministerul, în anul 2022, nu a planificat la etapa de fundamentare anuală a bugetului autorității mijloacele bugetare în valoare de 170 milioane de lei, destinate pentru procurarea sediului ambasadei țării noastre în Republica Franceză. De asemenea, s-a constatat că MAEIE nu a asigurat înregistrarea separată în evidența contabilă a clădirii, în valoare de 108,1 milioane de lei, a terenului aferent al cărui cost a constituit 46,3 milioane de lei. Astfel, activele au fost clasificate incorect, ca un singur obiect de inventar, iar valoarea acestora ca fiind uzabilă, în timp ce unele active nu se depreciază în timp (terenul).

Misiunea de audit a mai constatat un nivel redus de executare a unor proiecte investiționale în cadrul MAEIE, precum și unele deficiențe la implementarea sistemului de control intern managerial, care au afectat gestionarea activelor nefinanciare cum ar fi evidența, contabilizarea și raportarea veniturilor provenite din prestarea serviciilor consulare. Pentru remedierea carențelor depistate, Curtea de Conturi a înaintat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene 17 recomandări.

În cazul Ministerului Apărării, cele mai semnificative neconformități, care au stat la baza exprimării opiniei de audit cu rezerve, s-au referit la faptul că ministerul a recunoscut neregulamentar în evidența contabilă 13 bunuri imobile cu suprafața de 13,48 mii m2. Potrivit înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile, aceste bunuri aparțin terților, fiind privatizate. Ca rezultat, valoarea raportată la grupa de conturi "Clădiri" a fost supraevaluată cu 5,4 milioane de lei.

Ministerul Apărării a clasificat eronat, ca active nemateriale, cheltuielile/investițiile privind crearea unui sistem informațional. De asemenea, pe parcursul mai multor ani, o unitate militară nu a calculat uzura aferentă mijloacelor fixe. Doar pentru mijloacele fixe intrate pe parcursul anului 2022 uzura necalculată a constituit 1 milion de lei. Misiunea de audit a mai constatat tergiversarea procesului de reorganizare a unor întreprinderi de stat al căror fondator este Ministerul Apărării. În context, Curtea de Conturi a prezentat autorității mai multe recomandări în vederea remedierii neconformităților constatate.

Misiunea de audit public extern a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pe anul 2022 și 2023.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova