Sparebanken Møre

06/21/2024 | Press release | Archived content

Et steg videre i vurderingen av en rehabilitering av hovedkontoret til Sparebanken Møre

Et steg videre i vurderingen av en rehabilitering av hovedkontoret til Sparebanken Møre

Av Sparebanken Møre21. jun 2024
I starten av juli sendes en rammesøknad til Ålesund kommune, og i disse dager sendes nabovarsel om bankens planer om en total rehabilitering av lokalene.

I fjor høst fikk totalentreprenøren Consto oppdraget med å vurdere mulighetene for rehabilitering av hovedkontoret. Målet for arbeidet har vært å finne en fremtidsrettet og bærekraftig løsning som også kan bidra til et mer levende bysentrum.

Selv om prosjektet nå er i en fase der det er tid for å sende en rammesøknad* til kommunen, vil en beslutning om hvorvidt en rehabilitering skal gjennomføres først bli tatt i løpet av høsten. I forkant av en slik beslutning må prosjektet arbeide frem et underlag som viser hvilke muligheter og utfordringer som ligger i en slik rehabilitering, og arkitektenes arbeid er en viktig del av dette.

Trekker prinsipp fra jugendstilen inn i moderne arkitektur

Skibnes Arkitekter har sett på hvilke muligheter som ligger i en potensiell rehabilitering av bygget, og ifølge dem ligger Sparebanken Møre i skillet mellom den originale jugendbyen og den nye bydelen - Ålesunds sentrale sørside. De mener en slik plassering gir kvartalet en karakter av både fortid og fremtid, og et viktig utgangspunkt for arbeidet har vært å forstå situasjonen, historien og koblingen til resten av byen. Gjennom analyser av stedet, historikk og materialer har de skissert mulige fasader som er inspirert av jugendbyens utforming med hensyn til proporsjoner, farger, materialer og detaljer, samtidig som de har ønsket å tilføre moderne kvaliteter i form av dagslys, miljø, energieffektivitet og vedlikehold.

To av eiendommene i kvartalet har status som verneverdige bygninger (mot øst), og er ikke berørt av fasadeendringer eller rivningsarbeider.

Foreslår å åpne opp opprinnelig gårdsrom

En stor del av dagens bygg har ikke godkjente arbeidsplasser ut fra dagens krav til luft, lys og lyd, noe som har utløst behovet for å øke vindusarealet i fasadene, og å gjenåpne gårdsrommet som tidligere var en del av kvartalet.

- Analysene har vært viktige for å se på muligheten for å åpne det opprinnelige gårdsrommet som nå er skissert inn med et glassoverbygg. Dersom vi gjør et slikt grep vil vi øke lyset inn i bygget og gi dagslys og utsyn for eventuelle arbeidsplasser og møterom som ligger inn mot gårdsrommet, sier eiendomssjef John Egil Giørtz Jacobsen.

Foto: Gårdsrom sett ovenfra. Foto fra 1970.Foto: Gårdsrom er gjenbygd. Foto fra 1992.

Ny inngang mot Harald Torsviksplass

Arkitektene har også vært opptatt av å sette seg inn i hva en moderne bank for fremtiden kan være. De mener at et av svarene er en åpen bank i første etasje som kan bli en naturlig del av byrommene og gatene rundt kvartalet. I første etasje mot vest, ser de for seg at det tilrettelegges for funksjoner som kan aktivisere gateplan - noe som er i tråd med intensjonene for sentrum.

I løsningen som arkitektene skisserer har det også vært et ønske å rydde opp i visuell støy på takflatene, og å bygge inn heishuset og andre aktuelle tekniske installasjoner. På denne måten mener de at arealene som går tapt ved bl.a. å åpne opp bakgård, kan erstattes.

- Dersom banken velger å gjennomføre rehabiliteringsprosjektet er målet å gjøre det i henhold til Breeam Excellent**, en sertifiseringsprosess som sikrer gode og bærekraftige valg for hele byggets livsløp. Et viktig poeng er også å bruke materialer med lang levetid og som holder seg godt i bybildet i mange år fremover, sier Jacobsen.

Veien videre

Rammesøknaden vil bli sendt inn til Ålesund kommune i starten av juli. I løpet av høsten vil banken gjøre en totalvurdering av prosjektet, og først da vil en beslutning om å rehabilitere hovedkontoret eller ikke, bli tatt.

Illustrasjon fra Skibnes arkitekter: Fasade sett fra Aksla Illustrasjon fra Skibnes arkitekter: Skisser fasader

Kontaktperson Sparebanken Møre:

Trine Kvalheim, Kommunikasjonssjef

Tlf. 45 46 56 80

___________________

*En byggesøknad kan deles i to deler. Først sendes en søknad om rammetillatelse som angir de ytre rammene for byggeprosjektet. Etter forskriftsbestemmelsen er dette forhold som for eksempel hva slags tiltak det gjelder, størrelsen, fasader, forholdet til kommunal plan og avklaring i forhold til naboene. Når rammetillatelse er gitt og et fagområde er ferdig prosjektert, kan det søkes om igangsettingstillatelse for fagområdet. Bakgrunnen for denne fremgangsmåten er et ønske om fleksible byggesaker. Det er altså ikke nødvendig at all prosjektering og alle ansvarlige foretak er avklart før søknaden sendes til kommunen.

** BREEAM er en sertifiseringsprosess som sikrer gode og bærekraftige valg for hele byggets livsløp. Prosjektet vurderes da etter hvor mange positive tiltak som gjøres innenfor kategoriene ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi, forurensning og innovasjon.