City of Vantaa

10/08/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/08/2024 03:11

Unelmatyössä Vantaan kuvataidekoulussa

Joskus asiat loksahtavat paikalleen nopeammin kuin olisi osannut odottaa. Näin kävi Sandra Bencomolle reilu vuosi sitten. Vastikään kuvataidekasvattajaksi valmistunut Bencomo näki Facebook-ryhmässä viestin, jossa etsittiin sijaisia Vantaan kuvataidekouluun.

Oppilaitos ei ollut hänelle entuudestaan tuttu, mutta Bencomo päätti ottaa yhteyttä koulun rehtoriin Juha Saareen.

Sattumalta kouluun etsittiin juuri samaan aikaan uutta vakituista opettajaa ja Bencomo päätyi sijaistuspätkien sijaan 5-6-vuotiaiden ryhmän tuntiopettajaksi.

- Olen onnekas, sillä yleensä vastavalmistuneet opettajat aloittavat uransa sijaistamalla pitkäänkin. Päädyin ihan tietämättäni aivan unelmatyöhön, Bencomo iloitsee.

Puitteet kuvataiteelle ovat kohdillaan

Bencomo on ollut yllättynyt siitä, miten suuri opettajajoukko Vantaan kuvataidekoulussa työskentelee. Kollegoitaan tukeva työyhteisö on osoittautunut tärkeäksi voimavaraksi uudessa työssä.

- Työkaverini ovat eri ikäisiä ja heillä kaikilla on monipuolista osaamista. Voin kysyä neuvoja ja ilahdun aina, kun voin myös tarjota jotakin takaisin yhteisöömme, Bencomo iloitsee.

Hänen mukaansa oppilaitoksessa myös puitteet kuvataiteelle ovat kohdillaan:

- Toimintamme on erilaista kuin esimerkiksi kuvataidekerhoissa. Materiaalikirjo on laajaa ja laadukasta. Tilamme ovat monipuoliset ja opetuspisteitä on monessa kaupunginosassa.

Opetuksen sisältö muotoutuu tavoitteista ja oppilaiden omista kokemuksista

Kuvataidekoulun opetussuunnitelmassa asetut oppimistavoitteet ovat melko laajoja ja antavat opettajalle siten hyvin vapaat kädet opetuksen suunnitteluun. Tämä on saanut tuoreen opettajan käyttämään paljon aikaa oppituntien suunnitteluun ja viilaamiseen.

- Mietin, miten voin esimerkiksi edistää oppilaiden osallisuutta tai miten opetan jonkun tekniikan parhaiten.

Bencomon tavoitteena on valmistella oppilaitaan tasolta toiselle etenevää kuvataiteen opintopolkua varten. Hän miettii opetustaan askelen edelle eli haluaa luoda vahvat perusteet aina seuraavan asian oppimiselle.

- Jos oppilaat piirtävät esimerkiksi tikku-ukkomaisia croquis-piirustuksia nyt 5-7 vuotiaina, he eivät arista sitä teini-iässä, kun kaiken tulisi olla heidän mielestään täydellistä.

Koska Bencomon oppilaat ovat vasta kuvataideharrastuksena alkumetreillä, hän haluaa tutustuttaa heitä mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin materiaaleihin ja tapoihin tehdä kuvataidetta. Taiteen tekemisen lomassa opetellaan myös hyviä käytäntöjä kuten maalauspaperin reunojen teippaamista ja välineiden oikeanlaista puhdistamista.

Oppilastöiden aiheita haetaan ympäröivästä maailmasta. Esimerkiksi tänä vuonna oppilaiden kanssa on tutustuttu Vantaan 50-vuotisjuhlavuoden teeman mukaisesti Vantaan kuvahistoriaan muinaisajoista lähtien. Suuri osa sisällöistä löytyy myös oppilaiden omasta elämysmaailmasta.

Jokaisen oppilaan polku on omannäköisensä

Ja sitten se kaikkein tärkein eli oppilaat. Bencomo kertoo nauttivansa pienten oppilaiden opettamisesta. Alle kouluikäisten kuvataideopetukseen Bencomo perehtyi jo opiskeluaikanaan omassa pro gradu -tutkielmassaan.

- On mielenkiintoista saada seurata oppilaiden kehitystä. He ovat hyvin motivoituneita, sillä he ovat täällä omasta tahdostaan. Heistä näkyy into tehdä, Bencomo kertoo.

Kysymykseen siitä, millaisia taiteilijoita vantaalaislapset ja -nuoret ovat, Bencomolla ei ole vain yhtä vastausta:

- Kaikki ovat hyvin erilaisia, ja eri tilanteissa heistä paljastuu erilaisia puolia. Jokainen edistyy omaa vauhtiaan ja muodostaa omaa polkuaan. Olen nähnyt opinnoissaan pidemmälle ehtineiden lopputöinä niin abstrakteja filosofisia mediateoksia kuin viimeistä siveltimenvetoa myöten hiottuja realistisia maalauksiakin.

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 3/2024. Lue lehden muut jutut Asukaslehden sivulta!