OP Cooperative

06/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/24/2024 04:17

Siirtolapuutarhamökki on Jyrkille paratiisi lähellä kotia: ”Yhteisö tekee paikasta erityisen”‍

Jyrki Poutanen ajaa työpaikaltaan Helsingin keskustasta siirtolapuutarhamökilleen pyörällä vartissa. Parasta paikassa on se, että saa nauttia kesästä istuen iltaa mökkinaapurien kanssa.

Teksti Malla Murtomäki
Kuva Johanna Erjonsalo
Julkaistu 24.6.2024


Helsinkiläinen Jyrki Poutanen, 50, on henkeen ja vereen mökki-ihminen mutta ei luonteeltaan lainkaan erakko.

Siksi hän ei harkinnut puolisonsa kanssa hetkeäkään perinteisen kesämökin ostamista järvenrannalta jostain kaukaa vaan halusi löytää mökin läheltä kotia paikasta, josta löytyy sosiaalisuutta.

- Meillä oli pieni kesämaja helsinkiläisestä saaressa, joten olimme päässeet jo maistamaan elämää pienessä kesäparatiisissa, Poutanen kertoo.

Kaupat syntyivät, vaikka mökki haisi homeelta. Poutanen päätti purkaa rakennuksen ja rakentaa uuden.

Sijainti merellä oli kuitenkin ongelmallinen. Saareen pääsi ainoastaan veneellä, ja navakan merituulen takia majalla oli mukava oleskella ainoastaan lämpimillä keleillä.

Lisäksi pariskunta toivoi pientä pihaa, jossa voisi viljellä kukkia ja hyötykasveja.

- Saaressa oli vain kalliota ja kangasmetsää, joten siellä kasvimaan perustaminen ei olisi siellä onnistunut.

Hintalappu alle satatonnia

Syksyllä 2020 Poutanen sai kuulla kavereiltaan, että Kumpulan siirtolapuutarhasta oli tulossa myyntiin mökki.

- Kaverini omistivat mökin alueelta, ja olin vieraillut siellä useasti. He tiesivät, että saattaisimme olla kiinnostuneita.

Kaupat syntyivät, vaikka mökki oli erittäin huonossa kunnossa ja haisi vahvasti homeelta. Poutanen päätti purkaa puolisonsa kanssa vanhan rakennuksen ja rakentaa tilalle uuden.

Mökistä tehtiin lähes neljä metriä korkea, jotta sinne saatiin rakennettua parvi. Parvelta löytyy lisää makuutilaa.

Palstan vuokraoikeus maksoi reilut 60 000 euroa. Maan omistaa Helsingin kaupunki.

Mökin rakentamisessa oli mukana paljon perhetuttavia, joten rakentaminen tuli suhteellisen edulliseksi. Työhön ja tarvikkeisiin meni yhteensä noin 30 000 euroa.

Vaikka Poutaset rakennuttivat uuden mökin, he halusivat rakennuksen sopivan vuonna 1928 perustetun siirtolapuutarhan tyyliin. Sisustuksen suhteen päädyttiin perinteisiin mökkimäisiin valintoihin.

Konttorirotta rakensi keittiön

Vastapainoksi oman kodin hillitymmälle värimaailmalle mökin sisustukseen valittiin kirkkaampia värisävyjä. Ulkopintojen maalit piti valita alueen sallitusta väriskaalasta.

- Monet ovat vanhan tyylin säilyttämisen suhteen tarkkoja ja asentavat vanhanmalliset pistokerasiatkin. Me aloimme jossain kohtaa projektia pihistellä rahan kanssa ja niin sanotusti ohitimme tietyt yksityiskohdat.

Etenkin pimeät syysillat ovat puutarhalla maagisia.

Konttorirotaksi itseään kutsuva Poutanen tarttui itsekin sahaan ja vasaraan. Hän rakensi mökkiin sekä sisä- että ulkokeittiön. Molemmat onnistuivat niin hyvin, että nikkaroimisesta tuli Poutaselle suorastaan intohimo.

- Kun päivätyö on enimmäkseen koneen tuijottamista, oli terapeuttista tulla mökille nikkaroimaan. Siinä ei miettinyt enää muuta kuin naulojen paikkoja.

Avoin portti on kutsu kylään

Poutanen vietti puolisoineen koko viime kesän mökillä. Hän kävi sieltä käsin myös töissä, sillä työmatkaan kului pyörällä vain vartti. Tarkoitus on elää pääosin mökillä myös tulevana kesänä.

Poutasta tosin mietityttää, millä hän saa aikansa kulumaan, kun kaikki pihan suuret rakennusprojektit on saatu maaliin.

- Kasvihuone valmistui viime kesänä, joten ehkä touhuilen siellä. Aiomme kasvattaa ainakin erilaisia tomaatteja ja yrttejä.

Mieluiten hän kuitenkin istuu iltaa ystävien ja tuttujen terasseilla. Pariskunta on viettänyt mökillä nyt kaksi kesää, joten he ovat ehtineet tutustua naapureihin.

Pihalla kasvaa omena- ja kirsikkapuita, tulppaaneja, narsisseja, pioneja, unikkoja ja ruusuja. Syötävää satoa riittää etenkin kun kurpitsa, tomaatti ja pavut kypsyvät.

- Etenkin pimeät syysillat ovat puutarhalla maagisia.

Poutanen korostaa, ettei siirtolapuutarhamökillä voi olla täysin omissa oloissaan. Tuttujen kesken alueella vallitsee kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan suljettu mökkiportti tarkoittaa sitä, että asukkaat haluavat viettää hetken rauhassa.

Useimmilla portit ovat kuitenkin lähes aina auki, mutta Poutasen on pakko pitää porttia kiinni Hulmu-koiran takia.

Alue on Helsingin puistoaluetta eli se on avoin kaikille iltayhdeksään asti. Siirtolapuutarhaan saa siis tulla päiväsaikaan vapaasti kävelemään ja katselemaan.

Palstaa on velvollisuus hoitaa

Useimmat mökkiläiset ovat kiinnostuneita viljelystä. Mikään intohimoinen viherpeukalo ei ole pakko tarvitse olla - riittää, että pitää piha on siisti ja hyvin hoidettu.

- Hallituksen jäsenet kiertävät joka kesä kaikkien mökkien pihat ja katsovat, mitä pitää korjata. Me saimme ohjeen leikata omenapuita, koska niille on asetettu alueella maksimikorkeus.

Nyt saattaa olla käynnissä sukupolvenvaihdos. Viime kesänä mökkejä tuli mielestäni myyntiin enemmän.

Useita vuosia hoitamattomana olleet palstat ja mökit päätyvät huutokaupattaviksi. Näin käy esimerkiksi silloin, kun palsta on siirtynyt suvussa eteenpäin, eikä mökkeily ja puutarhanhoito siityolapuutarhassa ole mahdollista seuraavalle sukupolvelle.

Kumpulassa mökkejä tulee julkiseen myyntiin harvakseltaan. Useimmiten ne vaihtavat omistajaa ystävien tai tuttavien vinkkaamina, kuten Poutasenkin tapauksessa.

- Sellainen fiilis on tullut, että nyt saattaa olla käynnissä jonkinlainen sukupolvenvaihdos. Ainakin viime kesänä mökkejä tuli mielestäni myyntiin normaalia enemmän.

Mökkikierros kaveriporukalla

Poutanen aloitti mökkikauden tänä vuonna jo tammikuussa. Hänen ei pitänyt jäädä mökille yöksi, mutta koska ilta ystävien kanssa venyi pitkäksi, hän päätti kokeilla yöpymistä.

- Olimme polttaneet koko illan kamiinaa, ja lisäksi laitoin sähköpatterin yöksi päälle. Aamulla mökissä oli 14 astetta lämpöä.

Kasvihuone valmistui viime kesänä. Yrittäjänä toimiva Poutanen asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat puoliso, 18-vuotias tytär ja koira.

Poutasen rakkaimmat muistot kahdelta viime kesältä liittyvät kaveriporukkaan, joka muodostuu noin kymmenestä mökkikunnasta. Porukka vierailee syksyn tullen toistensa mökeissä ja terasseilla istumassa iltaa.

- Kaikkein parasta siirtolapuutarhamökissä ovat muut ihmiset. Yhteisö tekee paikasta erityisen.

Kumpulan siirtolapuutarha

  • Vuonna 1927 perustettu Kumpulan siirtolapuutarha on lajissaan Helsingin toiseksi vanhin. Alueen pinta-ala on 12 hehtaaria ja palstojen keskimääräinen pinta-ala noin 300 neliömetriä.
  • Kumpulassa mökin suurin sallittu koko on 26 neliötä ja korkeus neljä metriä.
  • Poutaset maksoivat mökistä reilut 60 000 euroa, ja mökin rakennuttaminen maksoi noin 30 000 euroa. Kuluja kertyy vuodessa noin 1 000 euroa. Siihen sisältyvät muun muassa maavuokra, jäsenmaksu, alueenhoitomaksu, sähkö, vesi, jätehuolto ja pesutupa. Saunaa alueella ei ole.
  • Elämä siirtolapuutarhassa on yhteisöllistä, ja naapureilta saa paljon apua. Mökkiläisillä on oma Facebook-ryhmä, jossa ilmoitetaan esimerkiksi lahjoitettavista huonekaluista, rakennustarvikkeista ja kasveista.

Lisää aiheesta