Aarhus Universitet

09/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/25/2024 01:10

Virus spiller en afgørende rolle for en velfungerende jord

Virus spiller en afgørende rolle for en velfungerende jord

Virus inficerer alt fra bakterier over planter til dyr. De har derfor en kolossal rolle for jordens biodiversitet og dens evne til at omsætte næringsstoffer. Med det faktum har endnu ikke været ordentligt belyst, siger forskere fra Aarhus universitet, der har stået i spidsen af et større internationalt samarbejde, der for nyligt blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ' Nature Microbiology'.

24. september 2024 af Peter Bondo Christensen
De øverste 30 cm af vores jord indeholder et astronomisk tal virus, der i den komplekse struktur af partikler og huller kan inficere alle andre organismer. Foto: Colourbox
Sådan ser det mikrobielle samfund i jorden ud gennem et fluorescensmikroskop. De mindste lysende prikker er virus. Foto: Catia Carreira.

Jord består af et virvar af større og mindre partikler blandet op med gange og huller. I denne komplekse struktur opererer virus og kan inficere alle organismer. Og de konstante ændringer i jordes struktur, betyder også at effekten af virus hele tiden varierer.

De øverste 30 cm af vores jord indeholder 2,3 x 10 25 virus. Det er et astronomisk tal. En virus er mellem 30 og 80 nm stor. Tager man en gennemsnitslængde og lægger alle virus i de øverste 30 cm efter hinanden i én lang række, svarer det til cirka 16 millioner gange frem og tilbage fra jorden til månen.

Og selv om de er små - de virus - kan deres indflydelse være kolossal. Og netop virus' indflydelse på livet i jorden trænger i høj grad til at blive belyst, understreger forskerne bag et stort internationalt samarbejde.

"Vi ved f.eks. at svampe er utrolig vigtige for at nedbryde komplekse organiske strukturer, som vi bl.a. finder i planter og dyr og at de er afgørende for hele den biologiske cyklus i økosystemet. Men vi ved ufatteligt lidt om, hvad interaktionen mellem virus og svampe betyder", siger seniorforsker Christian Lønborg, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.

Christian Lønborg peger på at jordens biodiversitet og indhold af organisk kulstof har været aftagende gennem de sidste dekader pga. den intensive landbrugspraksis jorden rundt.

Det er derfor afgørende vigtigt at få klarlagt, hvilken rolle virus har for den komplekse samspil mellem alle organismer i jorden.

"Kan vi få en bedre forståelse for virus' rolle og virke i jorden, kan vi forhåbentligt komme med anbefalinger, der kan sikre en bedre biodiversitet, ligesom vi bedre kan forudsige, hvordan vi øger jordens evne til at tilbageholde kulstof og til at sikre bæredygtige løsninger mod sygdomme i dyrkede afgrøder", siger Christian Lønborg.

Det internationale forskerhold peger i deres arbejde på en række indsatsområder, der bør have større bevågenhed i fremtidens forskning. Med deres arbejde håber de at stimulere flere studie af virus' indflydelse i jorden.

"Jord er helt afgørende for et sundt miljø og for menneskernes velbefindende og overlevelse. I det lys er det overraskende at vores viden om virus's betydning i jorden er så ringe", siger Christian Lønborg.

Yderligere oplysninger

Christian Lønborg, seniorforsker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Mail: [email protected]; tlf.: 8715 8467

Læs den videnskabelige artikel her:https://www.nature.com/articles/s41564-024-01767-x