FPS Employment, Labour and Social Dialogue of the Kingdom of Belgium

07/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/30/2024 01:16

De FOD Werkgelegenheid steun de Werelddag tegen mensenhandel op 30 juli 2024

Maar liefst 1 op de 3 slachtoffers van mensenhandel wereldwijd zijn kinderen. Daarom focust de Blue Heart-campagne van de Verenigde Naties dit jaar op de strijd tegen kinderhandel. De campagne gaat uit van UNODC, die bij de VN de lead heeft in de strijd tegen mensenhandel, en krijgt ook dit jaar de volle steun van de FOD Werkgelegenheid.

Met deze campagne wil men ook alle eerstehulpverleners in het domein van mensenhandel bedanken. In ons land bestaat er een Meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel. Deze eerstehulpverleners zijn actief in verschillende sectoren: zij identificeren, ondersteunen, adviseren en zoeken gerechtigheid voor slachtoffers van mensenhandel, en bestrijden de straffeloosheid van mensenhandelaars.

Er bestaat een meertalige website www.stophumantrafficking.be en het telefoonnummer 078 05 58 00 van het Belgische meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel. Via dat meldpunt kunnen slachtoffers, betrokkenen of getuigen informatie inwinnen, een melding maken of in contact komen met de gespecialiseerde opvangcentra.

1 slachtoffer op 3 van mensenhandel in de wereld is een kind

Dit jaar roept de wereldwijde campagne ter gelegenheid van de Werelddag tegen mensenhandel op tot versnelde actie om een einde te maken aan kinderhandel. Kinderen vormen een belangrijk deel van de slachtoffers van mensenhandel in de wereld, en meisjes worden onevenredig zwaar getroffen.

Kinderen hebben volgens het laatste Global Report on Trafficking in Persons (het globaal rapport over mensenhandel van UNODC) twee keer zoveel kans op geweld tijdens mensenhandel dan volwassenen. Regio's zoals Sub-Saharaans Afrika, Noord-Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dragen een onevenredige last, met kinderen die 60 procent van de gedetecteerde slachtoffers van mensenhandel uitmaken. Maar ook in België worden er ieder jaar kinderen aangemeld als mogelijk slachtoffer van mensenhandel.

De oorzaken van kinderhandel zijn net zo divers als de manieren waarop kinderen worden uitgebuit. Kinderen zijn het slachtoffer van verschillende vormen van mensenhandel, waaronder uitbuiting door dwangarbeid, criminaliteit of bedelarij, mensenhandel voor illegale adoptie, rekrutering voor het leger, online seksueel misbruik en uitbuiting.

De onderliggende oorzaken zijn veelvoudig: armoede, onvoldoende steun voor niet-begeleide kinderen in toenemende migratie- en vluchtelingenstromen, gewapende conflicten, disfunctionele gezinnen en gebrek aan ouderlijke zorg. Met name in lage-inkomenslanden worden kinderen vaak verhandeld voor dwangarbeid, terwijl seksuele uitbuiting in hoge-inkomenslanden nog steeds wijdverbreid is onder kindslachtoffers.

Wereldwijde crises, conflicten en klimaatverandering vergroten de risico's van mensenhandel. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn kwetsbaar voor uitbuiting door mensenhandelaren.

Meer informatie over mensenhandel vind je op de website van de FOD Justitie en over de Werelddag tegen mensenhandel op de website van de Verenigde Naties.