Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

03/22/2024 | Press release | Distributed by Public on 03/22/2024 08:38

În anul 2023 sunt înregistrate recorduri în sectorul cultivării strugurilor pentru masă în Republica Moldova

22 martie 2024, Chișinău - În pofida provocărilor economice globale, sectorul viticol autohton a reușit să se adapteze și să crească în ultimii doi ani. În anul 2023, potrivit analizelor, sectorul de producere a strugurilor pentru masă a înregistrat câteva recorduri.

În 2023, exportul de struguri pentru masă a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2022. Producătorii au reușit să majoreze cantitatea de struguri exportată cu aproximativ 11% și valoarea cu circa 33%. Numărul țărilor unde Moldova exportă struguri pentru masă a crescut cu 28% față de anul 2022.

Potrivit analizelor de la IDIS Viitorul, veniturile la hectar din exporturile de struguri de masă au fost printre cele mai mari comparativ cu alte culturi, ceea ce sugerează că cultivarea strugurilor de masă este o sursă importantă de venit pentru agricultorii moldoveni. În anul 2023, prețul mediu per kg a fost de 0.9$. Pentru comparație, în anul 2021 prețul era de 0.6 $, iar în 2022- 0.66$.

Aceste informații au fost comunicate în cadrul Forumului Național al Sectorului Strugurilor de Masă, eveniment desfășurat la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM), având sprijinul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID.

Prezent la eveniment, secretarul de stat Andrian Digolean a menționat importanța colaborării între autorități, instituțiile de cercetare și sectorul privat pentru a sprijini creșterea și diversificarea sectorului. Totodată, oficialul s-a referit la subvențiile oferite din partea statului pentru dezvoltarea ramurii.

"La înființarea plantațiilor cu struguri pentru masă oferim 45 mii lei/ha, pentru instalarea sau modernizarea sistemelor de suport de tip Pergola - 200 mii lei, iar pentru sistemul de suport Gable - 75 mii lei. Deci doar pentru o plantație și suport, ajutorul din bugetul național însumează 245 mii lei. Există, de asemenea, subvenții pentru sistemele antigrindină și antiploaie, echipamente anti-îngheț, irigații și drone, acoperind 50% din costuri. Pentru mașini și echipamente agricole se acordă subvenții de 25-35% per unitate", a explicat Andrian Digolean.

Amintim că, urmare a deciziei Parlamentului European, exportatorii moldoveni de struguri pot accesa piața UE fără restricții tarifare sau cantitative.