City of Vantaa

06/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/24/2024 02:55

Vanda vill vara naturpositiv – vi strävar efter att förbättra naturens tillstånd från nuläget

Naturpositivitet innebär att stadens aktiviteter gör mer nytta än skada för naturen som helhet. Det är ett ambitiöst mål, för i takt med att staden växer kräver människors aktiviteter allt mer utrymme för naturen. Nya bostäder, affärslokaler, daghem och annan service kräver ofta att träd fälls eller att andra ingrepp görs.

Målet är att uppnå naturpositiva förhållanden i slutet av 2030. Det betyder att vi ska nå en brytpunkt där naturen som helhet börjar förbättras.

För att uppnå detta utvärderas det nuvarande tillståndet för naturen i Vanda, samarbetet med företag intensifieras, nya åtgärder för biologisk mångfald planeras och införs samt indikatorer för att uppnå målen fastställs.

Förutom att stödja den biologiska mångfalden i naturområden behövs det också kompensation för förlusten av naturvärden, till exempel i situationer där nybyggnation kräver att skog avverkas. För närvarande utreds olika sätt att genomföra kompensationen.

- Vanda vill vara en av pionjärerna, säger Jari Viinanen, chef för Vandas miljötjänster.

Fortsättning på stadens mångfaldsarbete

Det nya målet är en fortsättning på det arbete som staden redan tidigare har gjort för att främja biologisk mångfald. Befintliga aktiviteter kommer att fortsätta, men nya verktyg kommer också att införas i takt med att målnivån höjs.

Staden arbetar redan för att bevara naturområden och stödja den biologiska mångfalden genom planering av markanvändning och detaljplanering. Ett viktigt verktyg är stadens policy att styra nya bostäder och tjänster främst till befintliga stadsområden, och därmed förtäta områden som redan är bebyggda. På så sätt kan naturområden sparas på andra ställen.

Stadsutvecklingen syftar också till att säkerställa att vegetationsklädda förbindelser mellan stadens viktigaste naturområden upprätthålls, så att växter och djur kan förflytta sig från ett område till ett annat. Dessa förbindelser är viktiga för att t.ex. upprätthålla goda avelsmöjligheter för djur och för att hålla populationer livskraftiga.

- I planeringen fäster man allt större uppmärksamhet vid hur mycket vegetation det ska finnas i de planerade områdena. Utöver den vegetationsklädda markytan kan planläggningen också styra byggandet av vegetationsklädda tak, säger Sampo Perttula, direktör för stadsplaneringen i Vanda.

Förutom planering kommer det befintliga stadslandskapet att stödjas och göras mångsidigare. Åtgärderna omfattar bland annat att öka mängden murket trä i stadens skogs- och parkområden, bekämpa invasiva främmande arter som hotar den naturliga växtligheten, diversifiera växtarterna i stadens grönområden, minska gräsklippningen och återställa konstgjorda naturområden till sitt naturliga tillstånd, vilket Vanda har gjort till exempel i Keimolas Isouko.

Målet är också att öka ytan naturskyddsområden i Vanda från nuvarande 6,7 % till 10 % fram till 2030.

Vi involverar företag och invånare

Staden vill också att företag i staden ska engageras i naturvårdsarbetet. Hur man ska samarbeta med företagen i naturskyddsfrågor är i huvudsak fortfarande i planeringsskedet, men det finns möjligheter åtminstone när det gäller ersättning för skador på naturen, som man kommer överens om i samband med planeringen av markanvändningen, eller deltagande i evenemang med anknytning till naturvård.

Kompensation testas redan i Östra Hakkila, där man planerar ett nytt förvar för Migrationsverket. I samband med planeringen av förläggningen kommer man att komma överens om att på annat håll kompensera för de skador på naturen som projektet orsakar.

Invånarna kommer också att uppmuntras och motiveras att engagera sig i att respektera den lokala naturen. De boende kommer att erbjudas möjligheter att delta i aktiviteter som bekämpning av invasiva arter och återställande av vattendrag, och de kommer att uppmuntras att plantera varierad växtlighet på sina egna gårdar eller balkonger.