Stockholms Universitet

09/05/2024 | News release | Distributed by Public on 09/04/2024 23:29

Forskar om bilder av arktisk natur från 1800-talet

Katarina Wadstein MacLeod är professor vid Institutionen för kultur och estetik. Foto: Rickard Kilström


- Just nu forskar jag om bilder, illustrationer och konstverk från mitten och slutet av 1800-talet som skildrar norra Nordens natur och landskap. Det är under den här perioden som en stereotyp föreställning om arktiska landskap blev normen i väst och typexemplet är ett isblått hav med vita isberg eller isflak utan människor, eller andra djurarter än isbjörnar eller valar. I mitt projekt är jag intresserad av att undersöka motiv och gestaltningar bortom stereotypen och hur samma natur och landskap samtidigt skildrades via en mångfald motiv, till exempel fiskeindustri, livet på land, havsdjur och människor, liksom sommargröna fält och berg, inte bara vintervita bergskedjor.

- Problemet med stereotyper är inte att de är falska, Svalbard till exempel är periodvis täckt av snö, is och det är en farlig plats. Problemet är att de är inkompletta och raderar ut mångfalden av berättelser. För att förstå hur komplex norra Nordens natur är kan vi vara mer betjänta av att förstå helheten, livet som levs där av människor och djur, skiftningarna under året. Det här har konstnärer redan ägnat sig åt och min uppgift är att leta fram och tolka dessa skildringar.

De konstnärer som Katarina Wadstein MacLeod särskilt arbetar med är den franske konstnären François-Auguste Biard (1799-1882) och den svenska konstnären Anna Scholander Boberg (1864-1935).

Varför blev det just det här?

- Min forskning om bland annat representation av kön och normer, centrum och periferi och ett intresse för samtidskonst har lett in mig på en av vår tids ödesfrågor: hur vi ska förhålla oss till natur och miljö i klimatkrisen. För mig som konstvetare är det intressant att betrakta samtidens frågor och gå tillbaka till historiska perioder och se vad vi har att lära från dessa.

- Jag lyfter samtidigt fram konstnärskap som stått i skymundan under stora delar av 1900-talet, men som under sin verksamma period var etablerade och vars konst fick stort genomslag och därmed har bidragit till förståelsen av bland annat arktisk natur och norra Nordens landskap.

Vad har varit det mest spännande resultatet hittills?

- Det mest uppseendeväckande är mångfalden gestaltningar av bland annat Lofoten och Svalbard som badar i solljus, sommargrönska och liv, både med djur och människor. Det är en typ av motiv som varit frånvarande i till exempel kommunikation om klimat- och miljöfrågor där just stereotypen av ett ensamt isberg tomt på liv har dominerat.

Årets Installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus äger rum den 27 september 2024. Foto: Rickard Kilström

Installations- och promotionshögtid i Stadshuset

Katarina Wadstein MacLeod är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2023-30 juni 2024. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till Installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 27 september 2024 och välkomnas på så sätt till universitetet.

Läs mer om Katarina Wadstein MacLeods forskning.