Ministry of Defence of the Netherlands

10/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/16/2024 05:39

Staatssecretaris Tuinman: “Kracht van innovatie sleutel tot succes in gevecht”

Nieuwsbericht | 16-10-2024 | 13:35

"Wie zich het snelst aanpast en de kracht van innovatie het best benut, wint het gevecht. Het is de sleutel tot succes in een steeds gevaarlijkere wereld." Met deze woorden richtte staatssecretaris Gijs Tuinman zich gisteren tot het meer dan 1.200-koppige publiek bij Innovation in Defence, het kennis- en innovatie-event van Defensie. Dat speelde zich af in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Onder de belangstellenden waren niet alleen defensiemedewerkers, maar ook afgevaardigden van kennisinstellingen, ondernemers, ontwikkelingsmaatschappijen en overheid. Tuinman had een duidelijke boodschap. "Het is vandaag de 12e editie van Innovation in Defence. En om het bot te zeggen: we hebben niet de luxe om nog eens 10 jaar te blijven worstelen. Laten we samen versnellen, opschalen, groter worden."

Hij verwees naar de verschillende oorlogen die momenteel gaande zijn. En hoe zaken als drones en andere cyberwapens daar de dienst uitmaken. "Innovatie is geen luxe, maar bittere noodzaak. De keuzes die we vandaag maken, bepalen morgen onze veiligheid. Veel conflicten draaien om innovatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel, ook bij onze tegenstanders. En dat is bedreigend, ook voor ons hier in Nederland."

Fonds voor startups

In dat licht bezien, kondigde Tuinman aan dat de bijdrage aan het zogeheten Security Fund(SecFund) wordt verhoogd van €25 miljoen naar €100 miljoen. Het SecFund biedt startups startkapitaal aan voor de ontwikkeling van dual-use technologie. Oftewel innovaties die zowel voor civiel als militair gebruik zijn. Bij het fonds zijn naast Defensie het ministerie van Economische Zaken en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen betrokken.

"Het gaat ook om sociale innovaties: nieuwe manieren van samenwerken", lichtte de bewindsman toe. "We moeten naar een 'groeimindset', waarin we anders leren kijken, denken en werken. Waarin we meer risico durven te nemen en ook binnen de organisatie wendbaar en ondernemend zoeken naar nieuwe kansen. Nederland kan als kennisland écht een grotere rol pakken als producent van defensiematerieel. Dat komt niet alleen ons eigen land ten goede, maar versterkt ook de veiligheid in Europa."

Tuinman haalde in Utrecht verder geregeld zijn eigen ervaringen aan. Hij diende zelf in onder meer Afghanistan. "Er is hier vandaag een innovatie aanwezig, waar we in mijn tijd alleen maar van hadden kunnen dromen: Mainiac AI", zei hij. "Hiermee kan een gewonde militair in het veld straks zichzelf helpen. Zónder dat er een medic aan te pas komt. Bij een botbreuk bijvoorbeeld. Met hulp van AIkan de militair zijn wond beoordelen. Met een 3D-printer kan hij een spalk printen, zichzelf behandelen en doorgaan met het gevecht. Volgende maand testen we Mainiac AIin het veld en ik heb er grote verwachtingen van."

Rapport

De staatssecretaris nam tijdens het event een rapport aan van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hierin staan adviezen voor de regering over hoe om te gaan met technologie. Tuinman gaf aan dat Defensie gelijk aan de slag is gegaan met de aanbevelingen. Zo stimuleert de organisatie innovatie vanaf de werkvloer, zodat de ideeën van militairen beter worden meegenomen. Ook gaat Defensie meer samenwerking met mbo-, hbo- en wo-instellingen.