Ministry of Employment and the Economy of the Republic of Finland

06/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/28/2024 01:34

Lausuntokierros yhteistoimintalain muutoksista alkaa

Lausuntokierros yhteistoimintalain muutoksista alkaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.202410.31
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää 28.6.−23.8.2024 lausuntokierroksen yhteistoimintalain muutoksista, jotka koskevat lain soveltamiskynnyksen nostamista ja muutosneuvotteluiden keston lyhentämistä. Muutoksia on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä, joka ei ollut työssään yksimielinen.

Hallituksen tavoitteena on uudistaa työelämän lainsäädäntöä työllistämisen esteiden purkamiseksi ja erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Yhteistoimintalain muutokset ovat yksi hallituksen työmarkkinauudistuksista. Tavoitteena on keventää hallinnollista taakkaa, jota lainsäädännöstä aiheutuu erityisesti alle 50 työntekijän yrityksille.

Lakihankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettaisiin hallitusohjelman kirjaukset yhteistoimintalain soveltamisalan nostamisesta sekä muutosneuvotteluiden vähimmäiskeston lyhentämisestä puolella. Henkilöstön hallintoedustuksen mahdolliset muutostarpeet arvioidaan lakihankkeen toisessa vaiheessa.

Alla olevat tiedot perustuvat työryhmän mietintöön, josta lausuntokierros järjestetään.

Lain soveltamiskynnystä nostettaisiin 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin

Yhteistoimintalakia sovelletaan nykyisin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Lain yleinen soveltamisala nostettaisiin säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistäviin. Laissa säädettäisiin kuitenkin tietyistä velvoitteista työnantajille, joiden palveluksessa on säännöllisesti 20−49 työntekijää.

Jatkuvan vuoropuhelun käytäntö säilytettäisiin säännöllisesti 20−49 työntekijää työllistävissä yrityksissä tai yhteisöissä. Vuoropuhelua koskevat menettelytavat kuitenkin kevenisivät merkittävästi nykyisestä. Työnantajan ja henkilöstön välisen jatkuvan vuoropuhelun tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välisten asioiden käsittelyä.

Laissa säädettäisiin myös työvoiman käytön vähentämistä koskevasta muutosneuvotteluvelvoitteesta työnantajille, joiden palveluksessa on säännöllisesti 20-49 työntekijää. Muutosneuvotteluvelvoitteen piiriin kuuluvat tilanteet vähenisivät kuitenkin merkittävästi nykyisestä.

Määräyksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovellettaisiin edelleen kaikkiin säännöllisesti vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin.

Muutosneuvotteluiden vähimmäiskestoa lyhennettäisiin puolella

Yhteistoimintalaissa säädetään työvoiman käytön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden kestosta. Muutosneuvotteluita tulee nykyisin käydä vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää, riippuen neuvotteluiden kohteesta.

Muutosneuvotteluiden neuvotteluaikoja lyhennettäisiin puolella. Muutos koskisi kaikkia lain soveltamisalan piiriin kuuluvia yrityksiä, yhteisöjä ja sivuliikkeitä. Muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto olisi joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää, riippuen neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja henkilöstömäärästä.

Lakiin lisättäisiin uusi määräaika, joka koskee työsopimuksen päättymistä. Määräaikaa sovellettaisiin, jos työnantaja antaisi neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle olisi kulunut 30 päivää.

Hallitusohjelman kirjaukset toteutetaan kahdessa vaiheessa

Hallitusohjelman kirjaukset yhteistoimintalain muutoksista voidaan jakaa kolmeen teemaan:

  1. Henkilöstömäärään perustuva soveltamiskynnys
  2. Muutosneuvottelujen kesto
  3. Henkilöstön hallintoedustus

Soveltamiskynnykseen ja muutosneuvotteluiden kestoon liittyviä kysymyksiä käsiteltiin kolmikantaisen työryhmän ensimmäisellä toimikaudella 11.12.2023-20.6.2024. Työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi työryhmässä ovat edustettuina SAK ry, Akava ry, STTK ry, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät ry. Työryhmän mietintöön jättivät eriävän mielipiteen palkansaajakeskusjärjestöt yhdessä, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät ry.

Työryhmän mietintö on lausuntokierroksella 28.6.−23.8.2024. Tavoitteena on, että hallitus antaisi eduskunnalle esityksen marraskuussa. Muutokset tulisivat voimaan 1.7.2025.

Lisäksi hallintoedustuksen mahdollisista muutostarpeista tehdään selvitys, jonka on tarkoitus valmistua loppusyksystä 2024. Työryhmä käsittelee selvitystä toisen toimikautensa aikana 1.1.2025-31.3.2025. Tämän jälkeen muutostarpeita arvioidaan hallituksen puoliväliriihessä keväällä 2025. Hallintoedustuksella tarkoitetaan henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa, esimerkiksi hallituksessa tai johtoryhmässä.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jukka Sarhimaa, p. 0295 047 330
johtava asiantuntija Elli Nieminen, TEM, p. 0295 047 056 (tavoittavissa 28.6. ja 29.7. alkaen)