Naalakkersuisut følger med i Grønlands Statistiks publikationer over registrerede arbejdssøgende hver måned, og den seneste publikation viser stigning i statistikken. Dog er Naalakkersuisut ikke bekymret for stigningen og grunden til dette er, at Inatsisartutlov om jobsøgningsydelse er begyndt at have effekt på statistikkerne.
"Naalakkersuisuts reform af offentlig hjælp og jobsøgningsydelse trådte i kraft pr. 1. januar i år. Det ser ud til at man nu kan se effekten af reformerne, så arbejdsløshedsstatistikkerne er begyndt at se lidt anderledes ud. Det er en ny situation, som Naalakkersuisut ser meget frem til at følge med i om tendensen fortsætter. Dog har Naalakkersuisut forventet at der sker en ændring, fordi jobsøgningsydelsen ikke er en tidsbegrænset ydelse som den gamle ydelse, arbejdsmarkedsydelsen." udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane og fortsætter: "I en tid med mangel på arbejdskraft i flere vigtige sektorer, er Naalakkersuisut åben for dialog med borgmestrene om hvordan vi sammen kan skabe bedre rammer for øget beskæftigelse og øget selvforsørgelse."
Fakta:
Den nye Inatsisartutlov om jobsøgningsydelse er ikke afhængig af partners indkomst, da det er en sikringsydelse. Derfor er der nye modtagere af jobsøgningsydelse som tidligere har været på f.eks. offentlig hjælp.
Det er et krav i den nye lov, at den registrerede arbejdssøgende skal have en handlingsplan. Hvis borgeren ikke får lavet en handlingsplan, vil borgeren ikke længere have ret til at få jobsøgningsydelse. Det betyder, at man har mulighed for at følge borgeren løbende, og der skal som minimum laves opfølgning på handlingsplanen hvert 3. måned.
Der er sket en forbedring af vilkår for sygdomsramte. Før i tiden, var det kun muligt at få ydelse i tre måneder. I den nye lov er det muligt at få jobsøgningsydelse i 6 måneder under sygdom.
Hvis den sygdomsramte borger ikke har udsigt til at komme tilbage til arbejdsmarkedet, og borgeren søger om førtidspension, er der en overgangsbestemmelse i lov om offentlig hjælp at borgeren kan få tillæg i 6 måneder under sygdom. Den sygdomsramte borger kan under et år få vurderet arbejdsevne, om borgeren skal få tildelt førtidspension således det også er forbedret vilkår under offentlig hjælp.
Den nye lov omhandler øget selvforsørgelse og jobsøgende betyder en kommunal sagsbehandling der proaktivt arbejder for at fremme borgerens udvikling og forbedre borgerens livssituation. Det vil føre til at jobsøgende rykkere tættere på arbejdsmarkedet.
For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail:
[email protected] eller tlf. + 299 34 56 11