ESA - European Space Agency

10/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/17/2024 04:18

Oproep voor geïnteresseerden: Copernicus lanceringsevenement voor de media van Sentinel 1C op Europa's lanceerbasis

Mediavertegenwoordigers worden uitgenodigd hun interesse kenbaar te maken voor het bijwonen van het media-evenement rond de lancering van Sentinel-1C op Europa's lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana.

Journalisten die willen deelnemen aan het hieronder beschreven mediaprogramma rond de lancering worden verzocht uiterlijk vrijdag 25 oktober 2024 hun aanvraag in te dienen via de media-accreditatiepagina van ESA.

ESA en haar partners organiseren een scala aan media-activiteiten vóór en tijdens de lancering van de Sentinel-C op de Vega-C , vlucht VV25, die staat gepland voor 3 december 2024, waaronder online mediabriefings voorafgaand aan de lancering.

Deze oproep voor geïnteresseerden heeft alleen betrekking op de activiteiten die plaatsvinden op Europa's lanceerbasis in Frans-Guyana, zodat de media-accreditatie voor de bezoeken op tijd kan worden afgerond. Ook wordt er een reservelijst voor de programma's opgesteld voor het geval er annuleringen zijn.

Programma
Geplande datums (nog te bevestigen): 2-5 december 2024
Tijdens dit driedaagse programma kunnen journalisten de voor de lancering verantwoordelijke teams interviewen (waaronder de teams die werken aan de lanceerraket, de lanceerinrichting, de operaties en de missie). Ook zijn er mogelijkheden voor interviews met VIP-gasten op de dag van de lancering en de dag erna.

Er wordt rekening gehouden met een mogelijk uitstel van de lancering met ten hoogste één dag.

Journalisten zullen live vanaf Kourou verslag kunnen doen. De lancering van de Sentinel-C is gepland voor 3 december om 18.20 uur lokale tijd (21.20 GMT/22.20 CET).

Woordvoerders en experts van ESA en haar partners, waaronder de Europese Commissie, Thales Alenia Space, Arianespace en Avio, zijn ter plaatse beschikbaar voor interviews gedurende de mediaprogramma's.

De media zullen kunnen beschikken over aanvullend materiaal en een schone feed van de lancering.

In de weken voorafgaand aan de lancering zal ESA ook mogelijkheden tot interviews in het Engels, Italiaans, Frans, Duits, en Spaans bieden. Daarnaast worden journalisten uitgenodigd om ongeveer 10 dagen voor de lancering deel te nemen aan online mediabriefings in deze talen. De media-accreditatie voor deze mogelijkheden wordt later dit jaar opengesteld.

Registratie
U kunt uw interesse in het bijwonen van de mediaprogramma's rond de lancering in Frans-Guyana aangeven door uiterlijk vrijdag 25 oktober 12.00 uur CEST het desbetreffende formulier te selecteren en in te vullen op https://blogs.esa.int/forms/esa-media-briefing-form.

Vermeld in het gedeelte voor opmerkingen welk programma u wilt bijwonen.

N.B:
• ESA zal bevestigde deelnemers adviseren omtrent vluchtdata en overnachtingsmogelijkheden om de reis te vergemakkelijken;
• omdat het aantal plaatsen zeer beperkt is, kan ESA niet garanderen dat alle geïnteresseerde media aan dit bezoek kunnen deelnemen; Daarom zal ESA ook een reservelijst opstellen voor het geval er annuleringen zijn;
• na bevestiging van deelname moeten onmiddellijk de accreditatieformaliteiten voor toegang tot Europa's lanceerbasis worden vervuld;
• om Frans Guyana binnen te komen is vaccinatie tegen gele koorts verplicht (dit wordt op de luchthaven gecontroleerd).

Over Copernicus Sentinel-1
Door de geavanceerde radartechnologie aan boord om dag en nacht en onder alle weersomstandigheden beelden van het aardoppervlak te maken, heeft de ambitieuze Copernicus Sentinel-1-missie de lat voor ruimteradars hoger gelegd.

Talloze diensten en toepassingen van Copernicus hebben baat bij deze missie, zoals die betrekking hebben op het monitoren van het zee-ijs in de Noordelijke IJszee, het volgen van ijsbergen, het routinematig in kaart brengen van zee-ijs, het monitoren van gletsjersnelheden en het bewaken van het mariene milieu, waaronder het monitoren van olielekken en het opsporen van schepen voor de veiligheid op zee en het monitoren van illegale visserij.

De missie wordt ook gebruikt voor het monitoren van deformaties door bodemdaling, aardbevingen en vulkanen, het in kaart brengen van gebieden voor bos-, water- en bodembeheer en ter ondersteuning van humanitaire hulpverlening en crisissituaties.

De Copernicus Sentinel-1-missie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen ESA, de Europese Commissie, de industrie, dienstverleners en gegevensgebruikers.

Het Copernicus-onderdeel van het Europese ruimtevaartprogramma wordt ondersteund door een reeks speciale missies, bekend als Copernicus Sentinels, en aanvullende missies, waaronder commerciële satellieten van de EU-lidstaten en in-situ (non-space) data.
Hoewel de Europese Unie aan het roer staat van Copernicus, worden de speciale Sentinel-satellieten ontwikkeld, gebouwd en gelanceerd door ESA. ESA voert ook enkele van de missies uit en zorgt ervoor dat de gegevens beschikbaar zijn.

De Sentinel-1-missie, een uitstekend voorbeeld van de technologische uitmuntendheid van Europa, is ontworpen en gebouwd door een consortium van ongeveer 60 bedrijven onder leiding van Thales Alenia Space en Airbus Defence and Space.

De Copernicus Sentinel-1C is de derde Sentinel-1-satelliet die gelanceerd wordt.

Over Vega-C

De Europese Vega-C-raket kan 2300 kg de ruimte in lanceren, zoals een klein ruimtevaartuig voor wetenschappelijke en aardobservatiedoeleinden. Met een hoogte van 35 m weegt de Vega-C 210 ton op de lanceerinrichting. Hij bereikt een baan om de aarde met drie door vaste stuwstof aangedreven trappen. Daarna neemt de vierde door vloeibare stuwstof aangedreven trap het over om de satellieten exact in de gewenste baan om de aarde te plaatsen. De Vega-C is de volgende stap in de familie van Vega-raketten en biedt betere prestaties, een grotere laadbelasting en een betere concurrentiepositie.

Als aanvulling op de Ariane-raketten kunnen hiermee alle soorten ladingen in de gewenste baan om de aarde worden gelanceerd, waardoor de Vega-C een veelzijdige en onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte waarborgt. ESA is de eigenaar van het Vega-C-programma en werkt met Avio als hoofdaannemer en verantwoordelijke voor het ontwerp. Arianespace treedt op als de leverancier van de lanceerdiensten voor de lancering van de Sentinel-1C.

Deze lancering markeert de terugkeer van de Vega-C, een belangrijke stap in het herstellen van de onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte. De eerste commerciële vlucht in december 2022 mislukte door een probleem met de straalpijp in de Zefiro-40-motor. Sindsdien zijn er twee geslaagde tests uitgevoerd, in mei en oktober 2024, met een verbeterd ontwerp van de straalpijp. Hierbij bleek dat de motor betrouwbaar presteert onder verschillende drukomstandigheden en bij verschillende verbrandingstijden. Deze tests hebben bevestigd dat de motor klaar is voor gebruik en de weg vrijgemaakt voor de aanstaande vlucht van de Vega-C.

Contactpersonen

ESA-mediarelaties:

Adelina Campos de Carvalho [email protected]; [email protected]

Meer informatie over Copernicus Sentinel-1

Meer informatie over het EU-ruimtevaartprogramma
Meer informatie over Vega-C

Beeldmateriaal en video's

Sentinel-1 beeldmateriaal https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Sentinel-1/(result_type)/images

Copernicus afbeelding van de dag

Sentinel-1 video's https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Sentinel-1/(result_type)/videos
Vega-C beeldmateriaal

Vega-C video's

ESA's fotobibliotheek voor professionals:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images
ESA's videobibliotheek voor professionals: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos

Algemene voorwaarden voor het gebruik van beeldmateriaal en video's van ESA:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Terms_and_conditions_of_use_of_images_and_videos_available_on_the_esa_website

Voor vragen of meer informatie over beeldmateriaal van ESA kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected]

Voor vragen of meer informatie over video's van ESA kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected]

Over de Europese ruimtevaartorganisatie

De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) biedt Europa's toegangspoort tot de ruimte.

ESA is een intergouvernementele organisatie, opgericht in 1975, met als missie de ontwikkeling van de Europese ruimtevaartcapaciteit vorm te geven en ervoor te zorgen dat investeringen in de ruimte voordelen opleveren voor de burgers van Europa en de wereld.

ESA heeft 22 lidstaten: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië zijn geassocieerde leden.

ESA heeft formele samenwerking met vier andere lidstaten van de EU tot stand gebracht. Canada neemt deel aan enkele ESA-programma 's in het kader van een samenwerkingsovereenkomst.

Door de financiële en intellectuele middelen van zijn leden te coördineren, kan ESA programma's en activiteiten ondernemen die ver buiten het bereik van een enkel Europees land liggen. Zij werkt met name samen met de EU aan de uitvoering van de Galileo - en Copernicusprogramma 's en met Eumetsat aan de ontwikkeling van meteorologische missies.