06/10/2022 | News release | Distributed by Public on 06/10/2022 05:33
Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să vă alăturați reprezentanților Agenției Spațiale Europene și ai misiunii Gaia luni, 13 iunie, pentru o avanpremieră a lansării celui de-al treilea set complet de date. Această dezvăluire la nivel mondial va furniza noi informații despre sistemul nostru solar, galaxia noastră Calea Lactee și vecinătatea noastră cosmică extinsă. Lansarea va avea loc în direct, între orele 08:00-09:00 UTC (10:00-11:00 CEST), pe ESA Web TV.
Gaia este misiunea ESA de a crea cea mai precisă și completă hartă multidimensională a Căii Lactee. Acest lucru le permite astronomilor să reconstruiască trecutul și evoluția viitoare a galaxiei noastre natale de-a lungul a miliarde de ani, să înțeleagă mai bine ciclul de viață al stelelor și locul nostru în Univers.
Cel de-al treilea set complet de date al Gaia conține detalii noi și îmbunătățite pentru aproape două miliarde de obiecte din Calea noastră Lactee. Catalogul include informații noi, inclusiv compoziții chimice, temperaturi stelare, culori, mase, vârste și viteza cu care stelele se apropie sau se îndepărtează de noi. O mare parte din aceste informații sunt dezvăluite prin spectroscopie, o tehnică prin care lumina stelară este împărțită în culorile sale constitutive (ca un curcubeu). Aceasta enumeră, de asemenea, subseturi speciale de stele, cum ar fi cele care își schimbă luminozitatea în timp. Acest set de date conține, de asemenea, cel mai mare catalog de până acum al stelelor binare din Calea Lactee, mii de obiecte din Sistemul Solar, cum ar fi asteroizii și lunile planetelor, precum și milioane de galaxii și quasari din afara Căii Lactee.
În România, Institutul Astronomic al Academiei Române (IAAR) este implicat în patru grupuri de lucru ale activității CU9 (coordination unit 9) privind accesul la catalogul GAIA, în rețeaua globală GAIA-FUN-SSO de urmărire a obiectelor din Sistemul Solar descoperite de misiunea Gaia și în grupul de lucru Gaia Science Alert.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: Satelit: ESA/ATG medialab; Milky Way: ESA/Gaia/DPAC; CC BY-SA 3.0 IGO. Recunoaștere: A. Moitinho.