Ministry of Defence of the Netherlands

10/03/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/03/2024 07:46

Civiele en militaire wereld komen samen bij oefening met bloedvoorzieningsketen

Nieuwsbericht | 03-10-2024 | 15:45

Wat is er nodig voor een optimale bloedvoorziening tijdens een grootschalig conflict? Die vraag stond gisteren centraal tijdens een zogeheten table top exercise. Er waren afgevaardigden van Defensie, Stichting Sanquin Bloedvoorziening en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze bestudeerden verschillende scenario's. Ze kregen zo inzicht in de kracht en de tekortkomingen van de civiele, militaire en onderlinge bloedvoorzieningsketen. Zo begrijpen ze elkaars taal nog beter.

Bloedvoorziening speelt een belangrijke rol bij de overlevingskans van gewonden in gewapende conflicten. 1 op de 5 heeft een bloedtransfusie nodig om te overleven, vooral in de vroege fases van de behandeling. Het is daarom goed om te weten hoe de civiele en militaire bloedvoorziening loopt en hoe die naadloos op elkaar zijn aan te sluiten. In Nederland is Sanquin verantwoordelijk voor de inzameling en levering van bloedproducten.

Het uiteindelijke doel van de oefening was om de operationele bloedvoorziening effectief en efficiënt in te richten. Geneeskundige installaties zijn zo tijdig van bloed(producten) te voorzien. Dat is cruciaal om zowel het civiele als het militaire domein te ondersteunen in tijden van crisis.

Cruciale vragen

Want hoe zorg je dat je genoeg bloed hebt bij een grote toestroom van gewonden? En hoe kunnen de civiele en militaire sector samenwerken voor een optimale bloedvoorziening? Volgens de directeur Geneeskundige Dienst en Militair Geneeskundige Autoriteit van Defensie commandeur Jelle Bos is het cruciaal deze vragen te beantwoorden. En dat vóór er sprake is van bijvoorbeeld een artikel 5-situatie. Dit betreft een aanval op een NAVO-lidstaat, waarbij het hele bondgenootschap in actie komt.

"We moeten ons hierop voorbereiden met alle partners die we nodig hebben. In dit geval dus Sanquin en VWS. Bloed is kostbaar en schaars en er is veel van nodig in tijden van crisis. Door dit soort problemen en uitdagingen te beoefenen, zijn we samen goed voorbereid."

Zo is bijvoorbeeld gekeken wat er gebeurt als er bijvoorbeeld een tekort is aan mensen en middelen. Maar ook naar verschillende manieren om bloedproducten op de juiste locatie te krijgen, op te slaan en toe te dienen.

Vraagstuk

VWS en Sanquin richten zich nu op het vraagstuk hoe voorzien kan worden in de behoeften van de operationele gezondheidszorg. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat bloed op de juiste manier wordt geleverd aan de collega's die actief zijn aan het front, zegt Supply Chain managerOnno Wisman van Sanquin. "Bovendien is het cruciaal dat we de gezamenlijke urgentie voelen en onze werelden samenbrengen. Door elkaar te leren begrijpen, kunnen we nu praktisch aan de slag. Zo versterken we onze samenwerking met Defensie."