12/11/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/11/2024 05:06
Nieuwsbericht | 11-12-2024 | 12:00
Nederlandse F-35's hebben 3 Russische vliegtuigen boven de Oostzee onderschept. Het ging om de eerste acties van de gevechtstoestellen sinds ze het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa bewaken. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot en met 10 december 2024.
Voor de beveiligingstaak staan de F-35's sinds begin december paraat op vliegbasis Ämari in Estland.Het luchtmachtdetachement bestaat uit 4 toestellen en zo'n 90 tot 150 militairen. Met de 4 maanden durende inzet draagt Nederland bij aan de afschrikking richting Rusland. Ook dienen de toestellen ter geruststelling van Estland en omliggende NAVO-landen.
Tandheelkundigen Defensie ingezet bij identificatie slachtoffers explosie in Den Haag
Defensie heeft op verzoek van de politie steun verleend na de explosie aan de Tarwekamp te Den Haag. Het gaat om hulp van tandheelkundigen bij de identificatie van slachtoffers.
De forensisch tandheelkundigen zijn afgelopen weekend ingezet in de mortuaria op Schiphol en in Leidschendam.
Litouwen
De battlegroup in Litouwen was voor de tweede week volop in touw voor een 'live firing exercise' op oefenterrein Pabrade. Militairen schoten tijdens deze multinationale oefening met scherp. De training is bedoeld voor een betere uitwisseling van onderlinge (wapen)systemen.
Defensie levert 270 tot 300 militairen aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op het afschrikken van Rusland, zodat het land niet overgaat tot agressieve acties. Een ander hoofddoel is het geruststellen van de bevolking.
Caribisch gebied
Zr.Ms. Holland heeft wéér een groot coketransport onderschept in de Caribische Zee. 511 kilo cocaïne was de buit op 24 november, zo is afgelopen week bekendgemaakt.
De Holland vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Dat gebeurt onder meer om de Kustwacht Caribisch Gebied te ondersteunen, voor humanitaire hulverlening en voor antidrugsoperaties.
Militairen van de Compagnie in de West ondersteunde de politie op Bonaire bij het vernietigen van vuurwapens. Die had daarvoor zelf geen capaciteit. Hoewel het geen taak is van Defensie in het Caribisch gebied, was transport van de vuurwapens naar Nederland complex en kostbaar.
Marineschepen thuis na NAVO-inzet
Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. Willemstad keerden terug in Den Helder. Beide schepen voeren 3 maanden op zee voor de snel inzetbare taakgroepen van de NAVO.
Trainingen Oekraïense militairen
Voor operatie Interflex geven Nederlandse trainers Oekraïense rekruten een basisopleiding in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactisch optreden, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na het 5 weken durende traject vertrekken zij naar het front.
18 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het Europese F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om onder anderen Oekraïense vliegers op te leiden. In de staf van het opleidingscentrum werken enkele Nederlandse militairen.
Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade trainen Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van EU Military Assistence Mission in support of Ukraine (EUMAM). Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal.
Nederland levert militairen voor diverse hoofdkwartieren. Daaronder het NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) in het Duitse Wiesbaden en EUMAM in Brussel. Nederlandse militairen werken ook bij het EUMAM Special Training Command in het Duitse Strausberg en het EUMAM Combined Arms Training Command in het Poolse Żagań. Verder nemen stafofficieren deel aan internationale zogeheten capability coalitions. Die dragen bij aan de doorontwikkeling van de Oekraïense strijdkrachten op de lange termijn.
Veel van het militair materieel dat Nederland en NAVO-bondgenoten naar Oekraïne sturen, wordt geleverd via een knooppunt in Polen. Bij deze internationale hub werken ook Nederlandse militairen. Zij zorgen dat onder meer gedoneerde wapens, munitie en andere spullen op de plekken komen waar ze het hardst nodig zijn.
Verder traint defensiepersoneel Oekraïense militairen om de grote variatie aan gedoneerd materieel goed te gebruiken. Dat doen ze bijvoorbeeld in Zeebrugge. Daar leert het defensiepersoneel toekomstige Oekraïense scheepsbemanningen te opereren met de nog over te dragen mijnenjagers die Nederland heeft toegezegd.
Lopende operaties buitenland
Operaties Irak:
Overige operaties:
Operaties/acties binnenland: