11/07/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/07/2024 06:22
Tuoreissa uutisissa Toimihenkilöliitto Erto arvioi, että hallituksen leikkaukset sosiaali- ja terveysalan järjestöihin voivat johtaa yli 1 000 henkilön irtisanomiseen. Näin toteaa työntekijäpuolta edustava toimihenkilöliitto. Erto vetoaa, että järjestöt kuitenkin pidättäytyisivät irtisanomisista ja palvelurakenteiden pysyvästä rikkomisesta, jos se vain suinkin on mahdollista. - Hallituksen tulee nyt kohtuullistaa näitä leikkauksia, ennen kuin se on liian myöhäistä ja toiminnot on purettu, kansanedustaja Saku Nikkanen (sd) toteaa.
- Olen viime aikoina kuullut sote-järjestöjen näkemyksiä asiasta ja viesti on ollut selvää. Lisärahoitusta ei monellekaan järjestölle ole helposti löydettävissä muualta. Näin monet tärkeät matalan kynnyksen toiminnat uhkaavat kadota useilta paikkakunnilla kokonaan leikkausten myötä. Hallitus siis entisestään näillä toimillaan kiihdyttää sotemenojen kasvua ja sysää apua tarvitsevia tilanteisiin, jossa tärkein tuki ja turva katoaa. Tämän turvan on matalan kynnyksen järjestötoiminta tarjonnut.
Hallitus leikkaa jatkossa sote-järjestöjen pysyvästä Stea-rahoituksesta 130 miljoonaa euroa vuosittain. Tämä on noin kolmannes rahoituksesta. Stea-rahoitus on sosiaali- ja terveysministeriöltä saatavaa rahoitusta. Järjestöt voivat saada myös muuta julkista rahoitusta, eli leikkaukset eivät automaattisesti tarkoita kolmasosan leikkausta kaikkien järjestöjen budjettiin.
- Asian taustalla on myös ajatus, että järjestöt hankkisivat toimintansa rahoitusta nykyistä suuremmassa määrin itse keräyksien ja lahjoituksien muodossa. Näin asetettaisiin yleishyödylliset järjestöt kovin eriarvoiseen asemaan keskenään. Sosiaali- ja terveysalan keskusjärjestö Soste ry:n pääsihteeri Vertti Kiukkaan mukaan tämä saattaa törmätä siihen, että lahjoittajia ei välttämättä löydy Suomesta nykyistä enempää. Tämä tarkoittaisi myös kovaa kilpailua resursseista hyvin erilaisia yleishyödyllisiä toimintoja ja palveluja tarjoavien järjestöjen kesken. Esimerkiksi lapsille toimintaa suuntaavien järjestöjen on paljon helpompi kerätä varoja toiminnalleen kuin päihdejärjestöjen, Nikkanen huomauttaa.
- Sote-järjestöjen varainkeruussa on myös se ongelma, että näille ei ole annettu samanlaista lahjoitusten verovähennysoikeutta kuin esimerkiksi kulttuuri-, liikunta- ja urheilujärjestöille. Hallituksen tulisikin nyt kohtuullistaa sote-järjestöjen leikkauksia, estää sillä tuleva irtisanomisten hyökyaalto ja laajentaa verovähennysoikeus koskemaan myös sote-järjestöjä, Nikkanen linjaa.