11/03/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/03/2024 07:33
Oikeistohallituksen kasvu- ja työllisyystavoitteet sekä niiden myötä toiveet julkisen talouden tasapainottamisesta uhkaavat karata ulottumattomiin. Hallitus lupasi pysäyttää velkaantumisen, luoda 100 000 uutta työpaikkaa ja vahvistaa talouskasvua. Kolmannes hallituskaudesta on nyt takana ja saldo on surkea.
Euroopasta ei löydy toista hallitusta, joka olisi onnistunut työllisyyden hoitamisessa yhtä huonosti kuin Purran-Orpon hallitus. Ennätyksellinen työperäinen maahanmuutto on tärvelty lasku-uralle. Suomen houkuttelevuus potentiaalisen työvoiman silmissä on pudonnut enemmän kuin minkään muun maan. Ja Suomeen suunniteltujen vihreiden investointien suoranainen tsunami on tainnutettu. Uusien investointien aikeet ovat tippuneet peräti 89 prosenttia.
Puhetta hallituksella kyllä riittää. Kasvutoimia mainostetaan olevan jopa 500, mutta yhteenvetoa niistä ei kuitenkaan ole julkaistu yleisön arvioitavaksi. Näiden toimien tehokkuus on suuri kysymysmerkki. Ainakin Suomen kasvun tulostaululla numerot ovat onnettomat.
Onneksi hallitus on vihdoin herännyt kasvutoimien tarpeeseen. Kello käy ja ja uusien toimien odottelu tulee Suomen taloudelle kalliiksi. Hallitus on asettanut Varman toimitusjohtaja Risto Murron työryhmän valmistelemaan kasvutoimia ensi keväälle, jotka tulisivat voimaan vasta vuonna 2026 ja vaikuttaisivat joskus sen jälkeen.
Onko Suomella todella varaa odottaa? Ei ole.
Kasvutoimia tarvitaan tässä ja nyt. Siksi teen kolme esitystä, jotka voitaisiin säätää eduskunnassa vielä tänä syksynä ja toimeenpanna heti. Näiden vaikutus näkyisi nopeasti ja ne auttaisivat vapauttamaan erityisesti pienissä yrityksissä piilevän kasvuvoiman.
Ensiksi, SDP nostaisi arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 30 000 euroon ja me peruisimme alennetun arvonlisäverokannan noston. Majoituksen, joukkoliikenteen, kulttuurin ja liikunnan arvonlisäverokannan nosto 10 prosentista 14 prosenttiin ovat myrkkyä muun muassa kampaajille, luoville aloille ja matkailulle. Ei isketä pienyrityksiä veromoukarilla.
Toiseksi, investointien verokannustimesta pitää tehdä pidempi ja laajempi. SDP:n mallissa verokannustimen kesto olisi vuoden sijasta vähintään kaksi vuotta. Investointien alarajaa laskettaisiin alemmas, kuten monet asiantuntijatahot ovat esittäneet, jotta myös muut kuin suuret yritykset ympäri Suomea pääsevät hyötymään ja luomaan kasvua.
Kolmanneksi, hallituksen aie heikentää kotitalousvähennystä on paha isku monelle ennestään vaikeassa tilanteessa olevalle pienyritykselle. SDP esittää kotitalousvähennyksen pelastamista edes hoivan ja kotiavun osalta. Näillä aloilla toimii paljon erityisesti naisvaltaisia pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat tärkeitä palveluita muun muassa ikäihmisille.
Nämä kolme toimea voitaisiin yhdessä säätää eduskunnassa vielä tänä syksynä ja toimeenpanna nopeasti. Tämä olisi kasvutoimi, joka tukisi erityisesti pieniä kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä. Vapautetaan pienissä yrityksissä piilevä kasvuvoima. Tehdään se tässä ja nyt, että ei tarvitse odotella.
Kasvutoimia tarvitaan tottakai jatkossakin. Esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa pitää vauhdittaa, osaamiseen pitää panostaa, ikääntyvien työllisyyttä tukea ja työmarkkinat vakauttaa tukemaan kasvua. Odotukset Murron työryhmälle ovat korkealla, mutta kaikkien toimien osalta ei ole varaa odottaa.