University of Jyväskylä

10/02/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/02/2024 05:51

Yhteistyö Polar Electron kanssa mahdollistaa kestävyysjuoksijoiden suorituskyvyn ja terveydentilan ympärivuotisen seurantatutkimuksen

Yhteistyö Polar Electron kanssa mahdollistaa kestävyysjuoksijoiden suorituskyvyn ja terveydentilan ympärivuotisen seurantatutkimuksen

Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa viime syksynä käynnistyneessä tutkimuksessa on seurattu kestävyysjuoksijoiden ja tavallisten liikkujien suorituskykyä ja terveydentilaa ympärivuorokautisesti älykelloilla pian vuoden ajan. Tutkimuksessa on käytetty yhteistyökumppani Polar Electro Oy:n lahjoittamia rannelaitteita, joilla seurataan tutkimukseen osallistuvien fyysistä ja psyykkistä kuormittumista. Tutkimus toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston tukemassa Wellbeing data lab - synteettisen hyvinvointidatan hautomo -hankkeessa.
Julkaistu
2.10.2024

Tutkimukseen osallistujilta kerätään harjoitteluun ja päivittäiseen aktiivisuuteen liittyviä tietoja Polar Pacer-, Polar PacerPro - ja Polar VantageV2 -rannelaitteita hyödyntäen. Tutkimukseen osallistuu 35 kestävyysjuoksijaa ja 35 kontrollitutkittavaa, jotka kutsutaan vuoden aikana 2-4 kertaa juoksutesteihin Jyväskylän yliopiston liikuntalaboratorioon. Rannelaitteet on luovutettu osallistujien käyttöön tutkimuksen ajaksi ja niillä seurataan sekä tutkittavien fyysistä että psyykkistä kuormittumista.

Juoksuharjoitteluun liittyvien tietojen lisäksi rannelaitteilla kartoitetaan osallistujien unta, valveillaolon aikaista sykettä sekä fyysistä arkiaktiivisuutta. Tutkimukseen osallistuvat juoksijat suorittavat joka viikko omatoimisen testijuoksun.

- En ole aikaisemmin mitannut systemaattisesti urheilua tai hyvinvointia puettavilla laitteilla. Suhtaudunkin alkuun hieman epäillen rannelaitteen hyötyihin suhteessa tutkimuksen aiheuttamaan työmäärään ja pohdin, että vähentääkö suoritusten mittaaminen vapautta omasta fiilispohjaisesta harjoittelustani, tutkimukseen osallistuva kestävyysjuoksija kertoo.

- Olen kuitenkin huomannut, että rannelaitteen käyttö on auttanut minua harjoittelun rytmittämisessä. Kellon avulla huomasin peruskestävyyslenkkieni olleen aivan liian matalavauhtisia ja juoksuvauhdin korjaaminen toi huomattavaa kehitystä seurantatesteissä. Yön palautumisindeksi heijastaa myös yllättävänkin tarkasti harjoitusvirettäni.

Rannelaitteita ja Polarin sykesensoreita hyödynnetään myös liikuntalaboratoriossa tehtävissä suorituskyvyn mittauksissa.

- Polarin kellojen integroiminen osaksi tutkimuksen aineistonkeruuta sujui vaivattomasti. Seurantatutkimuksen näkökulmasta on olennaista, että kerätyn datan analysointi onnistuu sujuvasti. Näistä asioista ei ole jouduttu tinkimään ja tutkimus on edennyt suunnitelmien mukaan, Jyväskylän yliopiston liikunta-alan asiantuntija Vesa Laatikainen-Raussikertoo.

Tutkimuksen aineistonkeruu päättyy syyskuun 2024 loppuun mennessä.

Wellbeingdata lab- synteettisen hyvinvointidatan hautomo -hanke on Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja iInformaatioteknologian tiedekunnan sekä Business Jyväskylän yhteishanke.

Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Polar ElectroOy, Tampereen yliopisto sekä Coach4Pro Oy.

Hankkeessa kehitetään menetelmiä datan syntetisointiin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvästä tutkimusaineistosta ja sen tarkoituksena on tukea tulevaisuuden uusien innovaatioiden tuotekehitystä alan yrityksissä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Jaa tämä artikkeli