Swedish Coast Guard

10/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/18/2024 01:13

Utredare som skyddar den maritima miljön

Karin Hoej och Scottish Carrier var en fartygskollision där två omkom utanför Simrishamn är ett exempel på vad Brottsutredningsenheten arbetar med. Foto: Kustbevakningen

Brottsutredningsenheten på Kustbevakningen utreder och hanterar brott mot 22 olika lagar med maritim koppling. Det kan vara utsläpp från fartyg, sjöfylleri, vårdslöshet i sjötrafik eller fiskebrott. Brott som kan resultera i antingen fängelse eller böter.

- De allra vanligaste brotten är fiskebrott, utsläpp från yrkestrafik och sjöfylleri. Brott mot miljöbalken är också vanligt och då handlar det ofta om utsläpp från fritidsfartyg, säger Fredrik Wallin, chef på Brottsutredningsenheten.

Enheten hanterar cirka 700 ärenden per år och de flesta brotten sker under sommarmånaderna.

- För Kustbevakningen är maj till augusti en intensiv period och det gäller även för oss på Brottsenheten. När det är full fart på havet blir det många ärenden för oss, säger Fredrik Wallin.

Att samarbeta med andra myndigheter är en viktig del i jobbet. En del ärenden är komplexa och tar längre tid att lösa.

- Vi har hanterat en del stora händelser de senaste fem åren. Karin Hoej och Scottish Carrier som var en fartygskollision där två omkom utanför Simrishamn är ett exempel. Vrakplundringsärendet, som var grovt brott mot Kulturmiljölagen med 4 misstänkta och många beslag, Marco Polo och oljeutsläppet i Hanöbukten samt gasläckan vid Bornholm är tre andra exempel. Samarbete är viktigt i vårt arbete, det är sällan vi är ensam aktör i ett ärende. Vid gasläckan vid Bornholm gav vi till exempel stöd och biträde till polisen, vilket är vanligt att vi gör, avslutar Fredrik Wallin.

Johanna, förundersökningsledare om arbetet som förundersökningsledare

Vad har du för bakgrund?

- Min bakgrund är primärt från sjögående operativ Kustbevakningstjänst där jag tjänstgjort både nationellt och internationellt sedan år 2013. Jag har en sjöbakgrund, där jag seglat skuta och arbetat som matros i skärgårdstrafiken och några år som anställd sjöman i Försvarsmakten.

Vad gör en brottsutredare på Kustbevakningen?

- Som Förundersökningsledare i Kustbevakningen arbetar jag med vår brottsutredande verksamhet och de lagrum som vi är utpekade att utreda genom Kustbevakningslagen. Jag fattar beslut om att inleda förundersökning, om tvångsmedel enligt rättegångsbalken samt ger direktiv och stöttning till kustbevakarna i operativ tjänst som vidtar utredningsåtgärder. Det kan vara att hålla förhör, genomföra husrannsakan etc. Jag arbetar även utredande med ärendehandläggning och redovisning till åklagare samt med återkoppling och utbildning för våra kustbevakningstjänstemän.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Att det är så operativt, även om det i grund och botten är en kontorstjänst. Tjänsten är utmanande och utvecklande. Vi hanterar mycket speciallagstiftning och miljön där vi verkar och utreder brott är komplex och föränderlig.

Varför sökte du dig till Kustbevakningen?
- Jag lockades av att få arbeta med människor, men även till sjöss. Jag sneglade på närliggande uniformsyrken, men kustbevakningen lockade med att vara en liten familjär myndighet, med en fantastisk arbetsmiljö till havs och en blandning av räddande och övervakande verksamhet.

Hur skulle du beskriva Kustbevakningen som arbetsplats?
- Kustbevakningen har ett fantastiskt viktigt uppdrag att värna om en ren och säker havsmiljö. Det är en liten myndighet på tillväxt, med ett enormt och komplext uppdrag där möjligheterna till personlig utveckling är stora. Här finns en stark kollegial känsla, både bland utbildade kustbevakare och civilanställda och jag upplever att de allra flesta aktivt valt Kustbevakningen för att de har ett starkt intresse för våra specifika verksamhetsområden.

De vanligaste brotten per brottskod 2023 är i numerär:

  1. Fiskelagen, Fiskebrott, 199 brott
  2. Lagen om åtgärder mot föroreningar från fartyg (LÅFF), 166 brott (utsläpp från yrkestrafik)
  3. Sjölagen, Sjöfylleri, 123 brott
  4. Miljöbalken, 106 brott (utsläpp från fritidsfartyg)

Antal ärenden/län 2023:

  1. Västra Götalands län 219 ärenden
  2. Stockholms län 165 ärenden
  3. Ekonomisk zon 84 ärenden
  4. Skåne län 57 ärenden
  5. Blekinge län 52 ärenden