Nordea Bank Abp

05/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/20/2024 05:27

Vad är sambandet mellan lycka och pengar

Jag fick förmånen att prata med psykiatern och författaren Anders Hansen om vad lycka är och hur vi kan påverka den. Det blev ett intressant samtal om hur vi människor är utvecklade för att överleva och att vi därför inte kan förvänta oss att vara lyckliga hela tiden. Men hur funkar då sambandet mellan lycka och pengar? Kan pengar göra oss lyckliga?

Definitionen av lycka är att vara nöjd med den långsiktiga utvecklingen och riktningen i livet. Då kan man fundera på hur du bäst spenderar dina pengar för att bli lyckligare. Är det ens möjligt att köpa lycka för pengar? Min slutsats är att om pengar inte gör dig lycklig så spenderar du antagligen pengarna fel. Här är mina tre bästa tips:

1. Spendera på relationer

Det pågår en stor studie på Harvard som påbörjades på 1930-talet. I studien började man mäta hälsa, framgång och lycka hos en grupp slumpmässigt utvalda personer. Med tiden mättes även hur deras barn och barnbarn mår och hur det går för dem. Det visade sig att av alla saker som kan ligga till grund för ett hälsosamt, långt och lyckligt liv är det främst som spelar roll att ha goda och nära relationer.

Det rimmar väl med forskningen kring pengar och lycka. Det visar sig att de som spenderar pengar på andra människor är lyckligare än de som spenderar pengar på sig själva. Anders Hansen förklarar att det beror på att vi är avkomlingar till de som lärt sig bygga relationer genom att prioritera andra framför sig själva. Det har genom århundraden varit en viktig komponent för vår överlevnad. Att prioritera andra människor belönas därför med goda känslor.

I gruppen är vi säkra. När vi är ensamma är vi utsatta. Om vi känner oss ensamma kan vi få stresspåslag som kan leda till sänkt immunförsvar och sjukdomar. Så om vi vill förbättra den allmänna folkhälsan skulle vi börja med att ta itu med ensamheten i samhället. Det är en lågt hängande frukt, säger Hansen.

2. Spendera på upplevelser hellre än saker

I litteraturen om pengar och lycka framgår det att vi blir lyckligare av att spendera pengar på upplevelser hellre än materiella saker.

En förklaring till det är att vi jämför våra saker med andras saker. Vi jämför det som är jämförbart snarare än det som är meningsfullt. I jämförelsen förtas en del av glädjen eftersom det alltid kommer finnas någonting bättre, någon som är snyggare, rikare eller mer framgångsrik.

När vi spenderar pengar på upplevelser blir det svårare att jämföra med andra. Min semesterupplevelse påverkas inte av någon annans semester. Men min nya platt-TV är lätt att jämföra och det finns alltid någon som har en senare modell. Vi blir alltså inte nöjda av att ha mer, vi blir nöjda när vi har mer än grannen.

Lycka som istället förvärvas genom upplevelser mattas inte av med tiden - snarare tvärtom. Lyckan av upplevelsen blir till och med starkare med åren. Det beror bland annat på att upplevelser ofta kräver mer av oss, att vi är närvarande i stunden. Det gör upplevelsen mer minnesvärd.

Saker har inte samma förmåga att uppbringa dessa känslor. Vi kan till exempel belöna oss med en sak i slutet av en strävan. När vi väl får saken vi strävat efter belönas vår hjärna med en dos av endorfiner. Men den sensationen är kortvarig. Anledningen till det är att strävan och vårt driv är kopplat till dopamin, som är en mycket stabil molekyl som har funnits i över 600 miljoner år. Tillfredställelsen från att sträva är alltså stabil och tuggar på. Endorfinkicken från en belöning är lite mindre stabil och därför kortvarig. Du kanske har känt att det blir lite tomt när en stor meningsfull uppgift är avslutad och festen är över?

Sannolikt är kombinationen bra, dvs. att hitta ett långsiktigt, meningsfullt mål att sträva mot men att med jämna mellanrum ge sig själv en liten endorfinladdad belöning.

3. Prioritera fysiska möten framför sociala medier

Anders Hansen var noga med att påpeka att det inte nödvändigtvis är skadligt med skärmar eller sociala medier. Förutom när det uppkopplade sker på det nedkopplades bekostnad. När vi är uppkopplade får vi mindre tid över till det som vi vet är bra för oss, nämligen bygga relationer, fysisk aktivitet och sömn.

Sociala medier har visserligen gjort det lättare för oss att hitta en grupp som vi känner tillhörighet med, men det är inte säkert att det enbart är till godo. Det är lätt att hitta grupper med värderingar och åsikter som stämmer väldigt väl med mina egna. Men friktionen minskar när grupperna blir allt mer specialiserade, och det är inte nödvändigtvis så bra. Vad som händer är att det lätt blir ett "vi" och "dem"- tänk mellan olika grupper och stereotyandet förstärks. Vi dras isär.

I sociala medier förstärks även det vi är oense över. Då är det lätt att uttrycka åsikter om en grupp eller person som vi aldrig skulle uttryckt om personen stod bredvid oss. Det är nämligen svårt att tycka illa om någon du träffar ansikte mot ansikte. Därför är det personliga mötet viktigt. I den fysiska världen trimmar och slipar vi våra åsikter och personlighet i en miljö där alla inte tycker likadant.

Sammanfattningsvis gör du klokt i att spendera pengar på att bygga nära och meningsfulla relationer och spendera hellre pengarna på upplevelser än på saker. Kom ihåg att det ofta är under själva upplevelsen eller uppgiften som vi känner mening och lycka. Att unna oss någonting roligt när den är avklarad är bra men det är en kortvarig lycka.