Universitatea Babes-Bolyai

06/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/28/2024 01:38

Proiectul „Building an informed and engaged European electorate for voting in the 2024 European Elections – Romania, Hungary, Poland, Bulgaria”, a fost implementat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Studii Europene și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, anunță încheierea proiectului Building an informed and engaged European electorate for voting in the 2024 European Elections - Romania, Hungary, Poland, Bulgaria (cod proiect EP-COMM-SUBV-NAT-E-2023-101159812), finanțat de către Parlamentul European. Proiectul s-a implementat în perioada februarie - iunie 2024.

Scopul proiectului a fost de a sensibiliza un public cât mai mare, în special a primilor votanți, cu privire participarea la Alegerile europene din 9 iunie 2024. Activitățile au presupus organizarea de workshop uri, crearea unei busole, simularea Parlamentului european (SimPe) și acțiuni online si în stradă pentru promovarea valorilor democratice și participarea la alegeri.

Workhopul "Together, factori de schimbare la alegerile europene 2024" a reunit experți, cercetători, studenți și reprezentanți ai societății civile, care au abordat din mai multe perspective dinamica politicii actuale, tendințele electorale și schimbările sociopolitice din Europa.

Simularea Parlamentului European a fost un eveniment deosebit dedicat studenților pasionați de politică, relații internaționale și legislație europeană ce le-a oferit oportunitatea de a experimenta direct procesele legislative ale Uniunii Europene, învățând prin practică cum se desfășoară dezbaterile și negocierile la nivel înalt. Scopul principal al simulării a fost cel de a familiariza studenții cu mecanismele complexe ale procesului decizional european și de a încuraja implicarea activă în chestiunile civice și politice.

Busola EU-Vote Compass a fost concepută cu scopul de ajute utilizatorii (potențialii votanți) să-și identifice profilul de alegător prin completarea unui chestionar. Acest instrument a fost creat utilizând surse oficiale și o metodologie științifică, validată, pentru a oferi nu doar profilul alegătorului ci și o mai bună înțelegere a peisajului politic european, prim prezentarea temelor centrale dezbătute la Bruxelles.

De asemenea, EU Corner, punctul de informare în stradă a fost prezent la zilele Clujului și la alte evenimente cu participare largă.

Activitățile proiectului au reușit să sensibilizeze un public larg, peste 300 de accesări ale platformei together.eu, în special tinerii votanți, peste 121.000 de accesări ale busolei EU-Vote Compass în România, Bulgaria, Ungaria și Polonia, peste 14.000 de răspunsuri înregistrate și peste 3.100.000 de vizualizări în social media ale evenimentelor organizate în cadrul proiectului.

Proiectul a fost în valoare de 74.999,51 euro și este cofinanțat de către Uniunea Europeană.

Manager de proiect Teodor-Ioan HODOR ([email protected])

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.