ESA - European Space Agency

08/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 08/16/2024 14:05

Arctic Weather Satellite och Φsat-2 skjuts upp i omloppsbana

ESA:s Arctic Weather Satellite och Φsat-2-satellit avfyrades med en Falcon 9-raket via Exolaunch från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien, USA, kl. 20.19 CEST (11.19 lokal tid) den 15 augusti.

Kl. 21.14 CEST , separerade Φsat-2 från raketen och kl. 22.15 CEST tog markstationen Troll i Antarktis emot den viktiga signalen som visar att Φsat-2 nu är säkert i omloppsbana.

Arctic Weather Satellite separerade från raketen kl. 23.00 CEST den 16:e augusti, och kl 00.46 CEST den 17 augusti togs signalen som visade att Arctic Weather Satellite var i gott skick emot av KSAT:s markstation i Tromsø, Norge.

Simonetta Cheli, ESA:s chef för jordobservationsprogram, kommenterade: "Idag markerar en stor milstolpe med uppskjutningen av två banbrytande ESA-uppdrag."

"Den innovativa Arctic Weather Satellite visar hur tillgången på mer frekventa data kan utveckla väderprognoser för det arktiska området, där databrist är en utmaning under lång tid." Detta uppdrag är ett bevis på vår hängivenhet till att snabbt och effektivt avancera rymdteknik, och gick från kontraktstilldelning till färdigställande på bara 36 månader.

"Vi är också glada över att avfyra Φsat-2, som visar den transformativa kraften hos artificiell intelligens för jordobservation. Det här uppdraget visar en ny era av handlingsbara analyser från rymden, som lovar smartare och mer effektiva sätt att övervaka vår planet."

Om ESA:s Arctic Weather Satellite

ESA:s Arctic Weather Satellite är ett prototypuppdrag som vill utveckla väderprognoser i Arktis - ett område som för närvarande saknar data för korrekta korttidsprognoser.

Satelliten bygger på nuvarande arktiska övervakningssatelliter och ger exakta, kortsiktiga väderprognoser för det arktiska området.

Den har en 19-kanals mikrovågsradiometer med tvärspår som ger högupplöst luftfuktighet och temperaturmätningar av atmosfären för alla väderförhållanden.

Arctic Weather Satellite är förfader till en potentiell konstellation av satelliter, kallad EPS-Sterna. ESA skulle bygga den åt Eumetsat om den första prototypen Arctic Weather Satellite fungerar bra.

Konstellationen skulle leverera en nästan konstant ström av temperatur- och fuktighetsdata från alla platser från jorden. För första gången skulle detta möjliggöra väderprognoser på mycket kort räckvidd eller "nowcasting" i Arktis.

Arctic Weather Satellite-uppdraget stöder forskning om klimatförändringar. Klimatförändringarna fortskrider på ett snabbare sätt i Arktis jämfört med andra delar av världen och dessa snabba förändringar påverkar jordsystemet som helhet.

Arctic Weather Satellite anammar konceptet "new space" och utvecklades samt byggdes enligt ett mycket snävt schema, med OHB Sweden som ledande industrikonsortium.

Om Φsat-2

Φsat-2, uttalas som phisat-2, är en kubsatellit som ska visa hur olika teknologier inom artificiell intelligens kan främja innovativ jordobservation.

Denna miniatyrsatellit har måtten 22 x 10 x 33 cm, är utrustad med en toppmodern multispektralkamera och en kraftfull AI-dator som analyserar och bearbetar bilder i omloppsbana.

Satelliten har sex AI-applikationer som körs ombord. Den är designad för att omvandla bilder till kartor, upptäcka moln i bilderna, klassificera dem och ge insikt i molndistribution, upptäcka och klassificera fartyg, komprimera bilder ombord och rekonstruera dem i marken för att minska nedladdningstid, upptäcka anomalier i marina ekosystem och upptäcka skogsbränder.

Φsat-2 banar väg för en ny era av handlingsbara analyser från rymden genom att demonstrera förmågan att implementera olika AI-applikationer och funktioner, allt medan detta uppnås i omloppsbana.

Den tillåter också anpassade AI-appar för utveckling, installation och drift på satelliten, även när den är i omloppsbana. Detta innebär att Φsat-2 kan anpassa sig till förändrade behov och maximera dess värde för forskare, företag och regeringar.

Φsat-2 är ett samarbete med huvudentreprenören Open Cosmos som stöds av ett industrikonsortium med CGI, Simera, Ubotica, CEiiA, GEO-K och KP-Labs.

Mer information om Arctic Weather Satellite:

https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Meteorological_missions/Arctic_Weather_Satellite

Mer information om Φsat-2: https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Phsat-2

Mer information om ESA: www.esa.int

Bilder

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Arctic_Weather_Satellite/(result_type)/images

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Phsat-2/(result_type)/images

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images
https://photolibrary.esa.int/home-page/

Villkor och bestämmelser för att använda ESA-bilder:
www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images

För frågor eller mer information angående ESA:s bilder, ta direkt kontakt med [email protected].

Videor

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Arctic_Weather_Satellite/(result_type)/videos

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Missions/Phsat-2/(result_type)/videos

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos
https://www.esa.int/esatv/Videos_for_Professionals

Villkor och bestämmelser för att använda ESA:s videor:
https://www.esa.int/spaceinvideos/Terms_and_Conditions

För frågor eller mer information angående ESA:s videor, ta direkt kontakt med [email protected].

Sociala medier

Följ ESA på: 
X: @esa@ESA_EO
Instagram: Europeanspaceagency , @ESA_Earth
Facebook: EuropeanSpaceAgency
YouTube: ESA
LinkedIn: European Space Agency - ESA
Pinterest: European Space Agency - ESA

Om Europeiska rymdorganisationen

Europeiska rymdorganisationen (ESA) utgör Europas port ut i rymden.

ESA är en mellanstatlig organisation, skapad 1975, med uppdraget att utforma utvecklingen av Europas rymdförmåga och se till att investeringar i rymden bringar fördelar för medborgarna i Europa och världen

ESA har 22 medlemsstater: Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien. Lettland, Litauen, Slovakien och Slovenien är associerade medlemmar.

ESA har upprättat ett formellt samarbete med fyra EU-medlemsstater. Kanada deltar i vissa ESA-program under ett samarbetsavtal.

ESA kan genomföra program och aktiviteter långt utanför räckvidden för något enskilt europeiskt land med samordning av medlemmarnas finansiella och intellektuella resurser. ESA arbetar särskilt med EU för att använda Galileo- och Copernicus-programmen samt med Eumetsat för att förbättra meteorologiska uppdrag.

Läs mer om ESA på www.esa.int

För mer information:

ESA:s nyhetscenter och presskonto - E-post: [email protected]