11/07/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/07/2024 00:43
När staten förbjuder skogsägare att använda sin skog ska staten, enligt grundlagens intentioner, kompensera ekonomiskt på ett rättvist sätt. Så är det inte i dag och det får större konsekvenser än bara drabbade skogsägare. Svårare att nå klimatmålen och mindre skatteintäkter till välfärden, för att nämna några. LRF vill att Grundlagskommittén fullföljer sitt regeringsuppdrag och genomför en enkel justering på den ändring i egendomsskyddet som verkställdes när grundlagen uppdaterades 2010.
"Vi jord- och skogsbrukare bidrar dagligen och gärna till artrikedomen. Men som staten agerar i dagsläget innebär det samtidigt ett nedläggningshot för oss jord- och skogsägare. Sverige har inte råd med långa rättsprocesser som den enda möjligheten för skogsägare att kanske få rätt. Det resulterar endast i att allt fler skogsägare tystnar och tvingas se på när staten gratis stjäl det som grundlagen ska skydda".
Säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström och fortsätter
"Till exempel den tretåiga hackspetten. Den klassas som sällsynt och kan därför stoppa avverkning av skog - utan att den enskilda skogsägaren får ersättning för det. Det här är verkligheten runt om i Sverige. Som familjen i Jämtland som hindras från att bruka en del av sin skog då tretåig hackspett kan ha funnits på deras mark - det leder till att generationsskiftet omöjliggörs och att deras mjölkgård står inför nedläggningshot".
Det här är ett exempel i mängden av drabbade familjer. Frågan är hur enskilda jord- och skogsägare ska kunna försörja sig och bidra till en levande landsbygd, när de får betala samhällets gemensamma intressen ur egen ficka? För när staten stoppar vanliga människor att använda sin egendom ska det göras på ett rimligt och rättvist sätt - samt att ersättning ska utgå. Så var det tänkt med Sveriges grundlag. Idag är verkligheten att domstolar dömer utifrån dagens rättsosäkra grund vilket leder till att arbetstillfällen och möjligheten att leva och verka på landsbygden riskeras.
"För oss som brukar jord och skog är det självklart att ersättning ska utgå som kompenserar för förlorad inkomst. Det är avgörande för att våga investera i jord- och skogsbruk samt i den gröna omställningen. Annars vete fåglarna hur vi ska kunna motivera framtida generationer att satsa på jord- och skogsbruk". Avslutar Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.