Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

04/12/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/12/2024 05:51

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță noi reglementări pentru deținătorii de terenuri

12 aprilie 2024, Chișinău - În rezultatul revizuirii actelor normative din domeniul funciar în 2023, printre care și promovarea unei noi redacții a Codului Funciar ce va intra în vigoare la 7 martie 2025, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a informat, astăzi, despre noile reglementări stabilite în actele normative și comunică despre responsabilitățile deținătorilor de terenuri.

"Începând cu anul 2024, Cadastrul funciar la nivel național va fi ținut de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare. Autoritățile publice locale vor fi responsabile de ținerea Cadastrului funciar la nivel local. Totodată, serviciile pentru reglementarea regimului proprietății funciare (subdiviziunea unității administrativ-teritoriale de nivelul II), la nivel de raion vor generaliza informația despre terenuri. Pentru o mai bună organizare și gestionare a terenurilor, au fost stabilite patru categorii esențiale: proprietate privată, terenuri arendate, terenuri aflate în subarendă și terenuri aflate în posesiune. Producătorii agricoli sunt încurajați să completeze documentația necesară și să comunice primăriilor modificările efectuate la forma de proprietate, lucru esențial pentru accesarea subvențiilor și a altor forme de sprijin guvernamental", a menționat secretarul de stat Vasile Șarban, în cadrul unui briefing de presă (video disponibil aici: https://fb.watch/roRk349Aq3/).

  • Ce trebuie să întreprindă fermierii/proprietarii de terenuri care au contracte de arendă sau subarendă?

Fermierii și proprietarii trebuie să prezinte la primăriile locale contractele de arendă sau subarendă. Contractele pe termen de până la 5 ani trebuie înregistrate în registrele contractelor de arendă ale primăriilor. Contractele încheiate pe un termen mai mare de 5 ani sunt notate în registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial. Totodată, în cazul terenurilor aflate în posesiune, fermierii/deținătorii de terenuri agricole trebuie să le declare primăriei. Posesiunea se dobândește prin exercitarea voită a stăpînirii de fapt a bunului (terenului). Se consideră posesor al dreptului persoana care a început să-l exercite ca un titular.

  • Care sunt consecințele pentru cei care nu îndeplinesc cerințele?

Fermierii care vor prezenta datele eronate vor fi nevoiți să restituie subvențiile primite și vor fi incluși în lista de interdicție la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

  • Care este termenul limită pentru prezentarea informațiilor?

Se recomandă fermierilor prezentarea primăriei la zi a datelor sau cel târziu până în luna mai, asupra drepturilor de folosință asupra terenurilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează agricultorii/proprietarii legali de terenuri să prezinte contractele de arendă, subarendă sau să comunice dreptul de posesiune odată cu obținerea acestora.