City of Espoo

11/07/2024 | News release | Distributed by Public on 11/07/2024 05:40

Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille -työryhmän lausunto Hybridi Arenan opasteiden ja teippausten periaatteista

ESPOON VAMMAISNEUVOSTO
RÅD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING I ESBO

18.10.2024

Lausunto perustuu esittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmälle 16.10.2024 sekä lähetettyyn materiaaliin L Arkkitehdit Oy:stä.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden huomioon ottamista, jotta opasteet ja teippaukset sekä muut huomioidut asiat ao. lausunnossa mahdollistaisivat käytettävän, turvallisen ja esteettömän liikkumisen kiinteistökokonaisuudessa.

Yleistä

Opastejärjestelyjen tulee olla johdonmukaisia ja selkeitä.
Selkeät opasteet palvelevat kaikkia käyttäjiä, myös niitä, joilla on jostakin syystä vaikeuksia lukea, nähdä tai hahmottaa tilaa.

Opasteissa tärkeintä ovat hyvä koko ja hyvät värikontrastit ympäröivään tilaan ja ympäristöön nähden sekä sisällön yksiselitteisyys.

Opasteen luettavuuteen vaikuttaa ympäröivä valaistus ja/tai kohdevalaistus. Valaistuksella on kuitenkin vältettävä heijastusvaikutusta.

Asukkaan, asiakkaan, henkilön ei tarvitse tietää, kuka taho ja missä organisaatiossa on vastuussa minkäkin esim. opasteen tuomisessa hänen kulkureitilleen. Pääasia on sujuva, käytettävä, turvallinen ja esteetön reitti haluttuun asiointiin/ kohteeseen ja takaisin kotiin.

Informaation visualisointi piktogrammeiksi eli kuvasymboleiksi on hyvä tapa tuoda opasteeseen paljon informaatiota samaan aikaan. Vaikka standardoituja kuvasymboleita on vain kansainvälinen ISA-tunnus, löytyy Suomesta vakiintuneita symboleita, ja siten helposti tunnistettavia, esiteltynä Helsinki Kaikille -sivustolla ja esim. Espoon opasteiden suunnitteluoppaassa:
- Ohjeita opasteiden suunnitteluun, Espoo 2021 (liitteenä)
- Helsinki kaikille-sivusto
Esteettömyyssymbolit | Helsinki kaikille | Helsingin kaupunki(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
Helsingin brändin visuaalisen ilmeen ohjeistoa on päivitetty tänä vuonna, mutta kuvasymbolit ovat edelleen riittävän 'paksuviivaisia' havaitsemisen takaamiseksi:
Kerro kuvallisesti | Helsingin kaupunki(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Hybridi Arenan eri kerroksissa/ tiloissa tulee toimimaan eri vuokraajia/ toimijoita, joilla on omia logojaan ja värimaailmoitaan yms. graafisen suunnittelun ohjeita. RAKA huomauttaa kuitenkin, että tunnistettava ja yhteinäinen opastemaailma on selkein ja toimivin asiakkaiden kannalta. Siksi RAKA suosittaakin mahdollisimman pitkälle noudattamaan Espoon ohjeita opasteiden suunnitteluun ja yleisesti käytössä olevia piktogrammeja (mm. Helsinki Kaikille -sivustolla).

Opastemerkinät esittelyaineistossa - RAKAn huomiot:

- lasiovien ja lasiseinien huomioteippaukset ovat suunnitelmissa RAKAlle koskaan esitetyistä parhaimmistoa

- katto-, seinä- ja oviopasteiden luettavuus on merkittävä asiakkaiden sujuvaan liikkumiseen. Tällöin kirjainten ja numeroiden korkeus on oltava riittävän suuri Ympäristöministeriön ohjeen ja RT-korttien mukaisesti, esim.

tekstin kirjasinkoko 1 m lukuetäisyydeltä 15 mm,
tekstin kirjasinkoko 2 m lukuetäisyydellä 25 - 40 mm,
tekstin kirjasin yli 3 m lukuetäisyydellä 70 - 100 mm.

Erityisesti kannattaa huomioida opasteiden kirjainten ja numeroiden korkeus ruuhkaisessa kohdassa, kuten esim. hissiaulassa.

-opasteiden lukukorkeuden on myös oltava sopiva ja helposti luettava.
Esittelyssä pukukaappien kuvissa ilmeni Z-kaapiston alakaapin numeron sijainti penkin korkeudella, jolloin se peittyy asiakkaiden liikkuessa kaapistojen luona tai esim. tavaroiden ollessa ko. penkillä kaapin edessä.

-piktogammeista eli kuvasymboleista kuvissa esiintynyt ISA-symboli ja siihen sisään liitetty PSH-merkintä on ennennäkemätön versio esteettömästä pesuhuone-merkinnästä.
RAKA suosittaa sen vaihtamista Helsinki kaikille ja Espoon ohjeen mukaiseen merkintään toiminteesta ja ISA-tunnuksesta, jolloin kaikenkielisetkin asiakkaat tunnistavat tilan käyttötarkoituksen ja sen esteettömyyden.
Esim. naisten pesutila liikuntaesteisille.

-monikerroksisessa rakennuksessa hissien on hyvä olla puhuvia ja siten, että ne kertovat, mihin kerrokseen hissi kulloinkin pysähtyy.

-hissin valintanappuloiden tulisi olla hinin sisällä ja ulkopollla kohonumeroilla ja mieluiten mukana vielä pistekirjoitusmerkintä.

-kohonumerointi on tärkeää myös omaehtoisesti lukittavissa erilaisissa säilytyskaapeissa ainakin osassa niistä, niin että kohonumeroidut kaapistot alkavat lähinnä sisääntuloa.

Muita RAKAn huomiota esittelytilaisuudessa:

-kuvissa esiintyneet Z-pukukaapit on muutama vuosi sitten korjatussa Leppävaaran uimahallissa todettu toimimattomiksi ja ne on pikaisesti vaihdettu takaisin pystymalliin.
(Ongelmiksi Z-kaapeissa koettiin mm. lukon korkeus yläkaapissa, yläkaapista valui likavettä kengistä alakaappiin, yläkaappien voinna oleviin oviin törmättiin päällä vaarallisesti)
RAKA toivoo asian viemistä tilavuokraajalle/ toimijalle pikaisesti mahdollisten korjausten tekemiseksi.

-rakennuksen keskeseräisyyden vuoksi ei kuvissa vielä näkynyt sisääntulo-ovia ja mahollisia aukaisukytkimiä, jotka tulee merkitä ISA-symbolilla.

-rakennuksen ja sen piha-alueen keskeseräisyyden vuoksi ei kuvissa vielä näkynyt saattopaikkoja ja niiden merkintätapaa.
Huomattavaa on, että LE-saattoliikennepaikka on oltava riittävän suuri (vähintään 3600 x 5000 mm), mutta tavallisen liikenteen saattopaikka voi olla pienempikin.

Muuta

RAKA haluaa tuoda esille erityisesti vielä sen asian, että vaikka rakennus on yksityinen ja toimijatkin olisivat yksistyisiä, niin jos käyttäjäryhmissä on Espoon kaupungin Liikuntalautakunnan myöntämiä liikuntatoiminta-avustusten käyttäjiä, niin rakennuksen tulee tällöin täyttää RAKAn mielestä kaikki julkisen rakennuksen esteettömyysvaatimukset, jotta julkisista varoista tutetut käyttäjät voivat yhdenvertaisesti käyttää yksistyisiä tiloja.
Espoossa Liikuntalautakunta päättää vuosittain espoolaisten järjestöjen liikuntatoiminta-avustukset liikuntatoimintaan. Avustus kohdentuu tilavuokraan ja itse toiminnan järjestämiseen. Vuonna 2024 tukea on myönnetty yli 1,5 miljoonaa euroa ja sitä myönnettiin lähes 100 espoolaiselle järjestöälle.

Espoossa 18.10.2024

Pirkko Kuusela
Vammaisneuvoston puheenjohtaja

Hanne Österberg
Rakennetaan kaikille -työryhmän puheenjohtaja

Jakelu: Espoon kirjaamo, [email protected]
Rakennusvalvonta, [email protected]
L Arkkitehdit Oy
Tiedoksi: Vammaisneuvosto sekä sen Rakennetaan kaikille -työryhmä