Stichting VU

07/01/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/01/2024 06:30

FGB alumni-event over gevolgen van AI op onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg

Delen
1 juli 2024
Op donderdag 13 juni nodigde de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) alumni, onderzoekers en maatschappelijke partners uit voor een discussie over de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg. Het was een geweldige manier om in contact te komen met de alumni van de faculteit en er waren levendige discussies over de mogelijkheden van AI en de vragen rondom inclusiviteit, rechtvaardigheid en transparantie.

Na een inleiding van de decaan van FGB, Maurits van Tulder, en de portefeuillehouder impact & valorisatie, Ilja Cornelisz, volgde een paneldiscussie over de mogelijke voordelen en risico's van AI in de gezondheidszorg. Het panel werd geleid door Barbara Braams (Klinische, Neuro-, en Ontwikkelingspsychologie). De panelleden waren: Theo Bakker (Klinische Ontwikkelingspsychologie), Lianne Bakkum (Ontwikkelingspedagogiek en Onderwijswetenschappen), Sina David (Biomechanica), Erik van Zwol (AmsterdamAI), en Dirk Pelt (Biologische Psychologie).

De panelleden benadrukten de mogelijkheden die AI in de gezondheidszorg te bieden heeft, zoals AI-hulpmiddelen voor mensen met een functiebeperking, waaronder apps om teksten te vereenvoudigen voor mensen met een verstandelijke beperking en programma's die video's vertalen naar spraak voor mensen met een visuele beperking. AI zou professionals in de gezondheidszorg ook tijd kunnen besparen op administratieve taken en onderzoekers kunnen helpen bij het maken van gezondheidsgerelateerde voorspellingen.

De panelleden signaleerden ook risico's, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie en dataveiligheid. Ze wezen erop dat AI grotendeels in handen is van grote techbedrijven, waardoor het onduidelijk is welke gegevens worden gebruikt en hoe. Er was bezorgdheid over de beveiliging van gevoelige medische gegevens en de behoefte van gebruikers om de resultaten van AI effectief te kunnen beoordelen. De discussie eindigde met de gedeelde hoop dat AI het leven voor iedereen gemakkelijker zal maken, waarbij het belang werd benadrukt om mensen te leren AI te gebruiken naast hun natuurlijke intelligentie.

Na het centrale deel van het evenement gingen de deelnemers in groepen uiteen voor verdiepende rondetafeldiscussies onder leiding van de panelleden. Deze rondetafelgesprekken gingen over verschillende thema's, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in relatie tot onderwijs, onderzoek, gezondheidszorg en inclusiviteit. De discussies varieerden van toegankelijkheid tot AI tot aanpassing aan de mogelijkheden van AI, en van zorgen over privacy tot mogelijkheden om processen efficiënter te maken. Dit evenement vormde een startpunt voor bredere discussies die we graag willen voortzetten, zowel binnen onze faculteit als met partners in het veld.

Heb je deze bijeenkomst bijgewoond en wil je weten wat er is besproken tijdens de rondetafelgesprekken waar je niet bij kon zijn? Of heb je deze bijeenkomst gemist, maar ben je wel geïnteresseerd in wat er is besproken op het gebied van AI in het kader van onderzoek en gezondheidszorg? Een langer verslag met de onderwerpen die werden besproken zal binnenkort beschikbaar zijn. Neem contact op met het REPS-team (Research and Policy Support) om het verslag te ontvangen.