City of Tampere

12/11/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/11/2024 08:02

Kohtaamisia kaupunkilaisten kanssa tekoälyn äärellä – AI4Citizens-hanke on käynnistynyt keskustelutapahtumien muodossa

Kohtaamisia kaupunkilaisten kanssa tekoälyn äärellä - AI4Citizens-hanke on käynnistynyt keskustelutapahtumien muodossa

Uutinen
11.12.2024 15.43
EU-hanke AI4Citizensin tavoitteena on mahdollistaa avoin vuoropuhelu tekoälystä ja tarjota kaupunkilaisille osallistumismahdollisuuksia. Tampere osallistuu hankkeeseen Amsterdamin, Bacaun maakuntaneuvoston, Bukarest-Ilfovin aluekehitysviraston, Helsingin, Piemonte Innovan sekä Riian paikallishallinnon kanssa.
Niko Juppi ja Aino-Maija Vaskelainen ovat syksyn mittaan käyneet keskusteluja tekoälystä eri-ikäisten kaupunkilaisten kanssa.

Kuluneen syksyn mittaan projektissa työskentelevät projektipäällikkö Aino-Maija Vaskelainen ja suunnittelija Niko Juppi ovat osallistuneet erilaisiin kaupunkilaisten keskustelutilaisuuksiin, joiden aiheena on ollut tekoäly. Vaskelainen ja Juppi ovat käyneet muun muassa Tampereen lastenparlamentissa, kansalaisopiston eläkeläisille tarkoitettujen keskusteluryhmien tapaamisissa, Tampereen seutukuntien sivistysjohdon kehityspäivässä, osallistuneet Postimuseon järjestämään Erätauko keskusteluun tekoälystä sekä järjestäneet yhdeksäsluokkalaisille tulevaisuustyöpajan Vaikuta! -päivillä.

- Keskusteluissa on käyty läpi esimerkiksi sitä, mitä tekoäly on. Se on paljon muutakin kuin vain generatiivinen tekoäly. Olemme keskustelleet siitä, miten kaupunki hyödyntää tekoälyä nyt ja tulevaisuudessa, sekä siihen liittyvästä etiikasta ja kehitteillä olevasta hallintamallista. Olemme keränneet kaupunkilaisten kysymyksiä, ajatuksia, unelmia ja huolia, Vaskelainen kertoo.

- Moni on halunnut keskustella esimerkiksi mediassa näkemistään tekoälyyn liittyvistä uutisista. Näiden joukossa näkee myös klikkiotsikoiden vaikutusta. Lapsilla ja nuorilla taas on enemmän tutkiva ja utelias ote tekoälyyn, Juppi pohtii.

AI4Citizens-projektin keskustelutilaisuuksien osallistujat ovat tehneet tekoälylukutaitoon liittyviä kirjanmerkkejä.

Tavoitteena tekoälylukutaito

Vaskelainen ja Juppi ovat tuoneet keskustelutilaisuuksiin kirjanmerkkejä, jotka osallistujat ovat saaneet taiteilla mielensä mukaan. Vaskelaisen mukaan kirjanmerkit liittyvät olennaisesti projektin ajankohtaiseen teemaan, tekoälylukutaitoon.

- Tekoälylukutaito on tärkeää, sillä se auttaa ihmisiä ymmärtämään aihetta, sekä siihen liittyviä ilmiöitä ja vaikutuksia. Se sisältää perustiedot tekoälystä ja sen toiminnasta. Tekoälylukutaito liittyy myös yleiseen lukutaitoon, kriittiseen ajatteluun ja datalukutaitoon. Tekoälylukutaidossa on mukana inhimillinen ulottuvuus: se korostaa uteliaisuuden, luovuuden ja oppimishalun merkitystä, Vaskelainen avaa termin taustaa.

Vaskelainen korostaa keskustelutilaisuuksien vuorovaikutuksellista konseptia ja tunnelmaa.

- Myös oma maailmankuvani sekä suhtautumiseni tekoälyyn on rikastunut näiden arvokkaiden kohtaamisten myötä, Vaskelainen pohtii.

Juppi jakaa Vaskelaisen kokemuksen kohtaamisten merkityksestä oman tekoälykäsityksen muodostamisessa.

- Keskustelut eri ikäryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa ovat lisänneet myös omaa ymmärrystäni tekoälyn mahdollisuuksista ja haasteista, Juppi toteaa.

Kansainvälinen kaupunkiyhteisö tukena

Vaskelaisen mukaan projektin EU-tausta ja kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa kaupunkien ja organisaatioiden välisten kokemusten jakamisen ja yhdessä kehittämisen, mikä voi johtaa parempiin käytäntöihin ja innovaatioihin. Projektin jäsenmaat kokoontuivat ensimmäisen kerran kesäkuussa Tampereella.

- Syksyn aikana olemme kaikki tahoillamme aloittaneet projektia, joten kohta pääsemme keskustelemaan kokemuksistamme. Yhteistyö laajentaa näkökulmia sekä auttaa konkretisoimaan yhteisiä tavoitteita ja löytämään hyviä keinoja, jotka voivat edistää projektien etenemistä. Yhdessä oppiminen ja kansainvälinen yhteistyö kuuluvat Tampereen tapaan tehdä, niin myös tässä yhteydessä, Vaskelainen toteaa.

Tekoälyn toimintamalli luo kaupungille yhteiset pelisäännöt tekoälyn käytölle

Seuraavaksi projektissa aloitetaan suunnittelemaan tekoälyn hallintamallia, joka sisältää yhteiset pelisäännöt ja ymmärryksen siitä, miten tekoälyä kehitetään ja käytetään. Tampereen kaupunki on jo määritellyt eettiset periaatteet tekoälyn käytölle.

- Tavoitteenamme on vahvistaa poikkialaista yhteistyötä kaupunkiorganisaatiossa tekoälyyn liittyvien kokeilujen ja kehitysprojektien kautta. Lisäksi suunnittelemme tekoälyrekisterin, joka sisältää listan käytössä olevista ratkaisuista ja algoritmeista. Projektin aikana kokoamme myös tekoälykirjaston, joka sisältää tietoa siitä, mihin kaikkeen tekoälyä on Tampereella hyödynnetty. Tampereella, kuten Suomessa yleisesti, on julkisella sektorilla pitkä ja hieno historia klassisemman tekoälyn hyödyntämisestä, Vaskelainen kertoo.

Tekoälyyn liittyviä kaupunkilaisten keskustelutapahtumia järjestetään myös keväällä, esimerkiksi 7.3.2025 Metson Tulevaisuuspäivässä.

Teksti: Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa