Nordea Bank Abp

09/06/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/06/2024 05:57

Nordean pääekonomisti: Harris vai Trump

Koko maailma kokoontuu jännittämään Yhdysvaltojen vaalien tulosta marraskuun alussa. Vaikka vaalikeskustelussa päähuomion vie presidenttiehdokkaiden välinen kilpailu, maan talouspoliittisen linjan kannalta yhtä tärkeää on seurata, miten käy kongressin valtasuhteiden. Jos kongressin huoneet jakautuvat edelleen puolueiden kesken, molempien ehdokkaiden esimerkiksi veropolitiikkaan ajamat muutokset voivat jäädä luvattua selvästi pienemmiksi.

Mitä ehdokkaiden talouspoliittisista linjoista olisi hyvä tietää?

Trumpin politiikan suuret linjat protektionismin lisäämisestä, valtion roolin supistamisesta esimerkiksi veroleikkauksin ja maahanmuuton estämisestä ovat pysyneet samoina 1970-luvulta alkaen. Iän myötä näkemykset eivät ole ainakaan liudentuneet, puheanalyysien mukaan pikemminkin päinvastoin. Niinpä Trumpin toinen kausi voisi olla jyrkempi versio siitä politiikasta, jota näimme Trumpin ensimmäisellä kaudella.

Tuolloin talouden reaktio Trumpin yllätysvoittoon oli positiivinen. Vaikka epävarmuus politiikan ympärillä lisääntyi, markkinat katsoivat Trumpin linjausten hyödyttävän taloutta ja yrityselämää, ja kehitys esimerkiksi osakemarkkinoilla oli pääosin positiivista koronakriisiin asti.

On kuitenkin huomattava, että Yhdysvaltojen talous on nyt luultavasti haavoittuvampi Trumpin linjauksille kuin aikana ennen koronaa. Erityisesti inflaatio- ja korkokehityksen kannalta reaktiot mahdollisiin tulleihin tai maahanmuuton rajoittamiseen voivat olla aiempaa suurempia koronan jälkeisen inflaatiosyklin jälkeen. Myös talouskasvun kannalta Trumpin ideat vaikuttavat nyt vahingollisemmilta kuin kahdeksan vuotta sitten: työvoimapula on muodostunut aiempaa suuremmaksi kasvun esteeksi ja maahanmuuton rajoittaminen tarkoittaisi hankaluuksia monille käynnissä oleville investointihankkeille. Vihreää siirtymää Trump tuskin onnistuu pysäyttämään, mutta kuten olemme Euroopassakin nähneet, siirtymän seuraavat askeleet ovat ensimmäisiä vaikeampia ja niiden ottaminen vaatii tukea myös julkiselta sektorilta.

Harrisin talouspoliittisesta linjasta tiedämme vielä kovin vähän. Harris suhtautuu Trumpia selvästi suotuisammin maahanmuuttoon ja luultavasti panostaisi pitkän aikavälin talouskasvunäkymän kannalta tärkeään koulutukseen Trumpia enemmän. Toisaalta Harris on väläyttänyt yritysveron tuntuvaa kiristämistä, mikä voisi heikentää Yhdysvaltojen kilpailuasemaa suhteessa Eurooppaan.