Afry AB

06/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/25/2024 05:06

Så möjliggör vi energiomställningen under nuvarande mandatperiod

Vidareutveckla stabila och teknikneutrala förutsättningar och styrmodeller som tar ett systemperspektiv

För att möta det ökade behovet av fossilfri el krävs stabila och teknikneutrala förutsättningar för branschens alla aktörer. Stabilitet är avgörande för att nödvändiga investeringar ska komma på plats. Det förutsätter långsiktiga spelregler från politiken. Styrmodeller och regleringar som tar ett systemperspektiv med fokus på klimatomställningen, leveranssäkerhet och kostnadseffektivitet måste också komma på plats. Energisystemet består av många olika delar som är mer eller mindre beroende av varandra. Bygger man ut vindkraften i en del behöver lagring, flexibilitet och nätkapacitet kunna möta upp den ökade produktionen. De huvudsakliga målsättningarna för en sådan styrmodell bör vara att klara av klimatomställningen, säkerställa tillgång till fossilfri energi för hushåll och industrier samt att det görs på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Ta fram ett ramverk som balanserar lokala miljöintressen och långsiktiga klimatmål

Inte sällan uppstår målkonflikter mellan miljöintressen och långsiktiga klimatmål. Båda sidorna måste beaktas, men relationen måste bli tydligare. Ett exempel är vattenkraften, där kraftverksdammarna skapar en barriär som hindrar den naturliga förflyttningen i vattendragen för lekande fisk och andra inhemska arter. Samtidigt förser vattenkraften Sverige med ca 40% av vår energi och har förmågan att säkerställa effekt i elsystemet. För energisystemet i sin helhet behövs ett tydligare ramverk för hur den typen av målkonflikter ska hanteras, i syfte att skapa tydlighet och harmonisering.

Korta och effektivisera handläggningstiderna för tillståndsärenden väsentligt

Tillståndsprocesser ska vara effektiva, förutsägbara, rättssäkra och balansera avvägningar mellan miljö och klimat. Regeringens proposition Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning är välkommen, men mer behöver göras. Förslaget om att ändringstillstånd ska bli huvudregel riskerar att bli tandlöst, då det fortfarande är samma prövningsprocess för ändringstillstånd som nytt tillstånd. Vad som måste prioriteras är kortare och effektivare handläggningstider. I synnerhet de långa pauser som uppstår mellan det att handlingar inkommit och att prövningsmyndigheten agerar, ibland upp till ett år, måste åtgärdas. Regeringens initiativ om ett accelerationskontor kan få stor betydelse. Låt de nya industrisamordnarna inleda sitt arbete med en ordentlig översyn av prövningsmyndigheternas arbetsrutiner, med krav på kraftigt reducerade handläggningstider.