Social Democratic Party of Finland

10/03/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/03/2024 06:10

SDP:n Suhonen: Vientivetoinen palkkamalli syöksee pienipalkkaiset ikuiseen ahdinkoon

SDP:n Suhonen: Vientivetoinen palkkamalli syöksee pienipalkkaiset ikuiseen ahdinkoon

3.10.2024

Hallitus on tänään päättänyt tuoda palkkadumppauslain eduskuntaan. Malli tulee väistämättä sitomaan kotimaan palkkakehityksen vientialojen palkkamalttiin ja sen vaikutukset osuvat raskaimmin julkisen sektorin työntekijöihin. Näiden työntekijöiden palkkatason nousu sementoidaan sitomalla sovittelijan kädet. - Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että työnantaja puoli voi nojautua lainsäädännön perälautaan ja todeta, ettei vientialojen korotusta suurempi nosto käy. Kuinka pääministeri Orpo voi pokkana todeta, että ei tässä haluta hillitä eri alojen palkankorotuksia? kysyy kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Timo Suhonen.

Palkkadumppauslain vaikutukset tulevat kohdistumaan erityisesti matalapalkka-aloille, kuten hoitajiin, siivoajiin ja myyjiin. Palkkakuoppa uhkaa myös muita julkisen alan toimijoita kuten opettajia ja varhaiskasvattajia.

- Palkkamallin myötä pienipalkkaisille työntekijöille luvataan taloudellista toivottomuutta ja heikentyvää ostovoimaa, samalla kun muut työelämän heikennykset vain pahentavat heidän asemaansa. Tämä kehitys ei tarjoa heille toivoa paremmasta, vaan pikemminkin sysää heidät kohti jatkuvaa epävarmuutta, jatkaa Suhonen.

Mikä on hallituksen viesti tulevaisuuden ammattilaisille?

- Huolestuttavaa on myös se, miten tällainen palkkamalli vaikuttaa tuleviin työntekijöihin. Työmarkkinoille astuville nuorille tämä ei lähetä kannustavaa viestiä, vaan antaa ymmärtää, että heidän palkkansa ja elinolosuhteensa tulevat olemaan pysyvästi sidottuja viennin vaatimaan palkkamalttiin, eikä parempaa ole näköpiirissä, kertoo Suhonen.

Hallituksen sosiaaliturva- ja työelämäheikennykset tulevat lisäämään köyhyysrajan alapuolella olevien työntekijöiden määrää. Jopa yli 30 prosentilla nykyisestä vuoteen 2027 mennessä. Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Palkkaköyhyys on yleisempää naisvaltaisilla aloilla, pienissä yrityksissä ja osa-aikaisten keskuudessa.

- Pienipalkkaisten työntekijöiden tulevaisuuden turvaaminen edellyttää oikeudenmukaisempaa palkkapolitiikkaa, joka ei betonoisi heidän toimeentuloaan epävarmuuden ja niukkuuden varaan. Näitä keinoja löytyy, mutta hallitus ei tässäkään asiassa halua olla piiruakaan työntekijän puolella.

Jaa sosiaalisessa mediassa