Fortum Oyj

06/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/18/2024 00:12

Fortum on toteut­tanut onnis­tu­neesti Suomen ensim­mäisen ydinreak­torin purka­mis­hankkeen

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 18.06.2024

Yli viisikymmentä vuotta VTT:n tiloissa Espoon Otaniemessä toiminut FiR1-tutkimusreaktori on purettu. Vuonna 1962 käyttöön otettu, 250 kilowatin tehoinen reaktori oli monipuolisessa tutkimuskäytössä, ja se palveli myös terveydenhoitoa.

Fortum on toteuttanut Suomen ensimmäisen ydinlaitoksen käytöstäpoistohanketta yhdessä reaktorin omistajan VTT:n kanssa. Fortumin vastuulla ovat olleet käytöstäpoistotyöt; suunnittelu, valmistelevat toimenpiteet, reaktorin purkaminen ja jätehuolto mukaan lukien radioaktiiviseksi luokiteltavan purkujätteen loppusijoitus.

Pääurakoitsijana toiminut Fortum aloitti purkutyöt kesäkuussa 2023 ja ne päättyivät huhtikuussa 2024. Fortumin työt hankkeessa jatkuvat vielä purkujätteiden loppusijoittamisella Loviisan voimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitustilaan.

"Itse purkuvaihe oli todella nopea sen ansiosta, että suunnittelu ja pohjatyöt oli tehty perusteellisesti. Lisäksi hyvin tärkeää oli se, että Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vahva ydinturvallisuuskulttuuri ja osaaminen ovat olleet meidän käytettävissämme. Fortum on hoitanut kaiken turvallisesti, vahvalla otteella ja aikataulussa ilman merkittäviä viiveitä", sanoo VTT:n johtava tutkija Markus Airila, joka johti projektia ja toimi reaktorin käytöstäpoistopäällikkönä.

"Meille Fortumissa tämä onnistunut projekti on osoitus laajasta osaamistamme, joka kattaa ydinlaitoksen koko elinkaaren. Samalla laadulla ja osaamisella, jolla olemme vuosikymmeniä operoineet ydinlaitoksiamme ja toimittaneet projekteja myös ulkoisille asiakkaille, olemme nyt toteuttamassa ensimmäistä ydinlaitoksen käytöstäpoistohanketta Suomessa", sanoo Fortumissa projektista vastannut johtaja Antti Ketolainen.

Sekä Fortum että VTT saivat projektista tärkeää kokemusta purkulupaan tarvittavan käytöstäpoistosuunnitelman laatimisesta. Sitä varten tuotettiin ja kehitettiin mittava dokumentaatio.

"Voimme hyödyntää FIR1-hankkeen oppeja ja kokemuksia niin oman toiminnan kehittämisessä kuin myös palveluliiketoimintamme asiakkaiden tukemisessa esimerkiksi käytöstäpoistosuunnitelmien ja -kustannusarviointien laatimisessa", Ketolainen toteaa.

Purkutyö keskellä Aalto-yliopiston Otaniemen kampusaluetta asetti omat turvallisuusvaatimuksensa purkutyömaan sekä tarvittavien jätekuljetusten järjestelyihin. Koska purettu reaktori oli suunniteltu tutkimus- ja opetuskäyttöön sen käytetyn ydinpolttoaineen ja purkujätteen määrät ja aktiivisuudet olivat suhteellisen pieniä. Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitustilaan toimitettavaa purkujätettä kertyi loppusijoitukseen yhteensä noin 60 kuutiometriä, josta pääosa on betonia.

Käytöstäpoiston suunnittelun ja toteutuksen ehdottomana lähtökohtana on ollut turvallisuus ja hanke on toteutettu Säteilyturvakeskuksen (STUK) valvonnassa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Antti Ketolainen, johtaja, Decommissioning and Waste, Nuclear Services, p. 040 751 8956, antti[piste] ketolainen[ät] fortum[piste] com(antti[dot]ketolainen[at]fortum[dot]com)

Markus Airila, johtava tutkija, VTT, p. 040 350 8669, markus[piste] airila[ät] vtt[piste] fi(markus[dot]airila[at]vtt[dot]fi)

Fortumin ydinvoimapalvelut

Fortumin ydinvoimapalveluilla (Nuclear Services) on yli 40 vuoden kokemus ydinlaitosten suunnittelusta, lisensoinnista ja käytöstä sekä niihin liittyvien palveluiden ja teknologioiden toimittamisesta. Osaamisemme kattaa ydinvoimalaitosten koko elinkaaren uudisrakentamisesta käytöstäpoistoon ja radioaktiivisten jätteiden loppusijoitukseen.