11/15/2024 | News release | Distributed by Public on 11/15/2024 10:29
Tillsammans har de skrivit boken "The Value of Art Education: Cultural Engagements at the Swedish Folk High Schools". Genom intervjuer med elever och lärare har de identifierat fyra huvudsakliga motiv:
Folkhögskolan blir som ett andra hem, särskilt för unga som flyttar hemifrån och söker gemenskap med likasinnade. Den erbjuder en egen värld och en trygg miljö för personlig utveckling.
För personer som står långt från arbetsmarknaden, exempelvis på grund av sjukdom eller arbetslöshet, fungerar folkhögskolan som en återhämtningsplats, där kulturutövning hjälper till med självläkning.
Här lockas deltagare av spontanitet och närvaro i ögonblicket, utan tydliga framtidsplaner. Det kan vara en paus från tidigare studier eller ett sätt att bryta gamla mönster.
Folkhögskolan fungerar som en intensiv förberedelse för framtida karriärer inom kultur. Här ser deltagarna utbildningen som ett steg mot professionellt kulturskapande.
Länk till artikeln i tidningen Folkhögskolan:
Därför går man på folkhögskola
Henrik Fürst är docent i sociologi och pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet.
Erik Nylander är docent i pedagogik vid Linköpings universitet.
Boken "The Value of Art Education: Cultural Engagements at the Swedish Folk High Schools", som bygger på över 40 intervjuer, 400 enkätsvar och fältstudier.
Boken tar utgångspunkt i den ifrågasatta status och den osäkra arbetsmarknaden som omgärdar kulturella bildningsvägar. Men snarare än att reducera folkhögskolans kurser till dess ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska värde eller dess status på ett kulturellt produktionsfält, vänder sig författarna till deltagarna och lärarnas egna perspektiv på vad det är som gör kurserna värdefulla för dem.
Boken har getts ut på förlaget Springer:
The Value of Art Education: Cultural Engagements at the Swedish Folk High Schools