City of Turku

10/04/2024 | News release | Distributed by Public on 10/04/2024 07:12

Museokeskuksen kokoelmissa huomioitiin Suomen ensimmäistä vammaishistoriakuukautta

Hansikas on tehty tilaustyönä pyörätuolin käyttäjälle
04.10.2024

Suomessa vietettiin syyskuussa 2024 ensimmäistä vammaishistoriakuukautta. Vammaishistoria tarkastelee erityisesti vammaisuuden sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä. Turun museokeskuksessa teemakuukautta huomioitiin tarkastelemalla kokoelmia vammaishistorian kautta. Turun kaupungin taidekokoelmista esitettiin kolme hienoa ja mielenkiintoista aiheeseen liittyvää teosta somessa.

Sokeain laulukirja tuo esiin pistekirjoituksen pitkän historian

Turun museokeskuksen arkistokokoelmasta löytyi pistekirjoituksella kirjoitettu sokeain laulukirja. Kirjassa on monia nykyään melko vähän tunnettuja lauluja pistekirjoituksella kirjoitettuna, ja muutamat säkeet on myös tekstattu pistekirjoituksen yläpuolelle. Kirjan aiemmasta omistajasta tai tarkasta ajoituksesta ei harmillisesti ole tietoa, mutta todennäköisesti se on 1900-luvun alkupuolelta.

Suomeen pistekirjoitus rantautui 1860-luvulla, ja pistekirjoja jäljennettiin pitkään käsityönä. Vuonna 1865 perustettiin ruotsinkielinen sokeainkoulu Helsinkiin ja vuonna 1871 suomenkielinen koulu Kuopioon. Kummankin koulun toiminta jatkuu edelleen uudistetussa oppilaitoksessa Jyväskylässä, ja pistekirjoitusta käyttääkin säännöllisesti noin 1500-2000 suomalaista.

Erilaisia kohokirjaimin tehtyjä tekstejä on julkaistu jo vuosisatojen ajan, mutta nykyisin käytössä olevan pistekirjoituksen kehitti ranskalainen Louis Braille (1809-1852) kaksisataa vuotta sitten. Lapsena näkönsä menettänyt Braille opiskeli pariisilaisessa sokeainkoulussa ja alkoi kehittää omaa pistekirjoitusjärjestelmää, jonka hän sai valmiiksi vain 15-vuotiaana vuonna 1824. Kirjoitusjärjestelmä alkoi hiljalleen yleistyä Euroopassa Braillen kuoleman jälkeen, ja nykyisin, hänen keksintönsä juhlavuotena, sitä käyttää päivittäin noin kuusi miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Erityisesti pyörätuolin käyttäjälle suunniteltu hansikasmalli poikkeaa perinteisistä kaavoista

Kokoelmista löytyi lisäksi muun muassa hansikastehtaan työvälineitä ja hansikkaiden kartonkisia kaavoja. Joukossa on esimerkiksi miesten, naisten ja lasten hansikkaiden sekä autoiluhanskojen leikkuumalleja. Jokaista mallia ja hansikaskokoa varten on erikseen kämmenpuolen, päällipuolen sekä peukalon ylä- ja alaosan kartonkimallit.

Kartonkisten kaavojen joukosta erottuu kuitenkin yksi käsinemalli, jossa ei ole erillisiä kaavoja peukaloa varten, vaan peukalo jatkuu suoraan päällis- ja kämmenosien kaavasta. Harvinainen malli saa selityksen lahjoituksen taustatiedoista: hansikas on tehty tilaustyönä pyörätuolin käyttäjälle, joka ei ole halunnut saumoja hansikkaidensa kämmenpuolelle. Museokeskuksen kokoelmissa on useampi pyörätuoli, mutta tämä hansikkaan kaava lienee esinekokoelman ainoa esine, joka liittyy pyörätuolin käytössä hyödyllisiin lisävarusteisiin.

Taidekokoelmanostot kiinnostivat Turun kulttuurin somessa

Turun kulttuurin somessa julkaistiin syyskuussa kolme teosnostoa Turun kaupungin taidekokoelmista. Tutustu kokoelmaväen valintoihin joko tämän blogimerkinnän yhteydessä, tai suoraan Facebookissa tai Instagramissa.

Tietoa kirjoittajasta

Anna Saarikko
Laura Yli-Seppälä
Turun museokeskus
Asiasanat: