Ministry of National Defence of Romania

08/23/2024 | Press release | Distributed by Public on 08/22/2024 23:52

Vizita în România a șefului Apărării din Republica Franceză

Nr. 257 23.08.2024

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, 22 august, la sediul MApN, cu omologul său din Republica Franceză, generalul Thierry Burkhard, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Discuțiile celor doi au vizat situația regională de securitate, îndeplinirea condițiilor pentru realizarea, în 2025, a capacității operaționale finale a Grupului de Luptă NATO, respectiv responsabilitățile structurilor din Hexagon dislocate în România în vederea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare.

Generalul Gheorghiță Vlad a subliniat că, în ultimii doi ani, excelentele relații de cooperare dintre cele două armate pentru asigurarea apărării colective s-au reflectat inclusiv pe linia creșterii interoperabilității dintre structuri și în planul dezvoltării infrastructurii pentru instruire și cartiruire. "Grupul de Luptă reprezintă materializarea coeziunii și unității euro-atlantice și europene în fața provocărilor actuale de securitate. Totodată, dislocarea temporară a unor capabilități aeriene franceze, precum și activitățile curente ale detașamentului francez de apărare antiaeriană MAMBA se înscriu în ansamblul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre", a declarat șeful Apărării.

Programul vizitei a inclus întâlnirea, în facilitățile Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu (jud. Brașov) a celor doi șefi ai Apărării cu militari din Grupul de Luptă NATO. În acest context, generalul Gheorghiță Vlad i-a mulțumit omologului său pentru participarea camarazilor francezi în comandamente aliate din România, la exerciții comune și în misiuni de stabilitate ale NATO și UE.

***

Creșterea în consistență a forțelor și capabilităților aliate în statele care constituie flancul estic al teritoriului NATO reprezintă o componentă importantă a consolidării posturii de descurajare și apărare. Astfel, Alianța și-a întărit Prezența Înaintată prin stabilirea unor grupuri de luptă în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Aceste structuri strict defensive sunt destinate descurajării și, la nevoie, apărării împotriva oricărei potențiale amenințări față de aliați. În țara noastră, rolul de națiune cadru a Grupului de Luptă NATO a fost asumat de Franța.