Stichting VU

07/02/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/02/2024 05:36

Exacte vakken: van AI tot voeding

Delen
2 juli 2024
Natuurkunde, sterrenkunde, of artificiële intelligentie: de exacte wetenschappen bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Als een van de weinige aanbieders in Nederland verzorgt HOVO Amsterdam bèta-cursussen die niet specifiek gericht zijn op professionals. Van de evolutie van planten tot nanotechnologie, van kwantumfysica tot de raadsels van het heelal, en van geologie tot AI, inclusief een razend interessant kindercollege. Lees verder wat wij voor de bèta-geïnteresseerden op het programma hebben staan.

De evolutie van planten | Arend Wakker
Een korte cursus plantenevolutie aan de hand van de levende collectie in de Hortus Botanicus Amsterdam. Startdatum: 3 juli 2024 (laatste plaatsen).

Klimaatverandering en de transitie naar een duurzame samenleving | Gerard van der Steenhoven
De docent is voormalig directeur van het KNMI en gaat in op klimaatverandering en de transitie naar een duurzame samenleving. Een actueel en relevant thema. Startdatum: 16 juli.

Ontwikkelingen in de nanotechnologie | Wim van der Zande
De ontwikkelingen in de nanotechnologie gaan razendsnel. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Welke instrumenten en technieken zijn er nodig voor het bouwen van chips? Welke eisen spelen een rol? Wim van der Zande is algemeen directeur van ARCNL en vertelt in een unieke, eenmalige cursus voor HOVO wat nanolithografie inhoudt. Startdatum: 5 augustus.

Air Traffic Management en Control | Franklin van der Staaij en Sip Koopmans
Al eerder succesvol gegeven: hoe wordt luchtverkeer in goede banen geleid? Een oud-gezagvoerder en een voormalig luchtverkeersleider nemen u mee de lucht in! Startdatum: 4 oktober.

Systeem Aarde: een uniek samenspel van vier hoofdrolspelers | Simon Troelstra
Wat maakt 'planeet Aarde' zo uniek? Welke ontwikkelingen en catastrofes kende het geologische verleden? In deze cursus krijgt u inzicht in de dynamiek van onze aarde. Startdatum: 7 oktober.

Golven en deeltjes: hoe de kwantumfysica onze wereld beschrijft | Fedde Benedictus
De kwantumtheorie bood begin 20e een radicaal nieuwe theorie om de wereld te beschrijven. Wat houdt het in, en was het werkelijk zo vernieuwend? Startdatum: 16 oktober.

Het mysterieuze heelal: raadsels en ontdekkingen | Henny Lamers
Wat weten we van zwarte gaten, donkere materie, donkere energie, zwaartekrachtsgolven en natuurlijk de Oerknal? Leer meer over het raadselachtige heelal in een cursus die ook voor mensen zonder exacte achtergrond goed te volgen is! Startdatum: 24 oktober.

Alledaagse AI | Carlo Ierna
We kunnen niet meer om het alledaagse gebruik van AI heen, maar wat is het eigenlijk, hoe werkt het en welke problemen genereert het? Een cursus met ook aandacht voor de ethische aspecten rond AI. Startdatum: 8 november.

Duurzame voeding | Harry Aiking e.a.
Een (duurzaam) voedingspatroon kan vanuit meerdere invalshoeken worden benaderd. Harry Aiking nodigt experts op vijf terreinen uit: ecologisch, cultureel, financieel-economisch, medisch en politiek. Startdatum: 8 november.

Kindercollege Moeten we alles aan AI overlaten?
Over die vraag lopen de meningen uiteen! Duik samen met uw (klein)kind de collegebanken in voor het kindercollege over AI! Hoe denkt uw (klein)kind over AI en wat vindt u ervan? Ronald Meester vertelt wat het is en hoe we er mee om zouden kunnen gaan. Datum: 16 november.

Meer informatie over alle exacte vakken vindt u op deze overzichtspagina.